13. července 2012 • 05:00

Seriál Sportu: Větší prostor, méně kil. Tak trénuje trampolinistka

Autor: bb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | FOTO | Kdysi se učila umění juda, jenže pak Zitě Frydrychové učarovala show trampolinistů před obchodním centrem. Po dvou letech tenhle sport vzdala a začala se naplno věnovat jen gymnastickému odvětví, v němž nyní bude závodit na olympiádě. „Ale ráda bych se dostala ještě na Hry do Ria,“ říká.



První cílem však je finále v Londýně 2012, tedy postup mezi osm nejlepších. Aby si ho dvacetiletá blondýnka splnila, vyměnila nádražní budovu, kde obvykle trénuje, za velký prostor liberecké Tipsport areny.

„V lednu jsme byli na olympijském sportovišti, je to hala ještě větší a vyšší než tahle. Je náročné chytit si výšku, orientovat se. Zita má napočítaný určitý počet skoků, po kterých začíná, ale přesto jsme využili nabídku trénovat v této prostoře,“ říká její trenér Miroslav Patrman. „V tělocvičně, kde trénujeme, je to tři sta metrů čtverečních, hned je stěna nebo okno, a tak má orientační body. Tady je odkázaná na trampolínu a sama sebe.“

Česká olympionička umí zapózovat i vletu
Česká olympionička umí zapózovat i vletu

Obtížností se Frydrychová dokáže rovnat soupeřkám, ale ztrácí na ně v času stráveném ve vzduchu nad plachtou, což je jeden z faktorů ovlivňující hodnocení. „Zjistili jsme, že to bude nejspíš váhou.“ A tak hubne. Každý večer, když opadne letní vedro, chodí běhat. „Je to znát,“ chválil ji trenér.

Co dalšího obnáší trénink trampolinistky, to si můžete přečíst v pátečním vydání deníku Sport. Olympijský seriál pak vyvrcholí představením přípravy pětibojaře Davida Svobody v sobotu a oštěpařů ze skupiny Jana Železného v neděli. (bb)

Příprava Zity Frydrychové na Londýn
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud