31. července 2012 • 10:43

Šermířky jsou na kordy! Sudí přes hodinu řešili kontroverzní semifinále

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pondělní semifinále kordistek na olympijských hrách mezi Němkou Brittou Heidemannovou a Korejkou Sin A Lam skončilo kontroverzním výsledkem. Rozhodnutí o vítězce padlo až více než hodinu po posledním zásahu na planši, kdy po dlouhých diskusích a následném protestu korejské výpravy uznali rozhodčí vítězný zásah německé obhájkyně prvenství.



Korejci byli přesvědčeni, že k rozhodnutí došlo po časovém limitu, respektive v důsledku chyby časomíry. Ačkoliv totiž do konce utkání zbývala podle světelné tabule jediná sekunda, rozhodčí nechali šermířky učinit tři akce.

Na světelné tabuli svítila jedna sekunda do konce prodloužení a stav 5:5. Tradiční los po základní době rozhodl, že Němka musí útočit, Korejce proto stačilo k postupu do finále ubránit remízu, když už by se jí nepovedlo provést vítězný zásah.

Němka bleskovou akci skutečně stihla zakončit, ale sama inkasovala.

Takzvaným "dvojákem" skončil i další okamžitý výpad, ani po dvou akcích ale k údivu Korejky nezazněl signál o ukončení zápasu.

Maďarská rozhodčí Barbara Csarová pak rozhodla k nevoli korejské strany o nastavení časomíry opět na 0:01.

Po znovuzahájení Němka zase okamžitě zaútočila a tentokrát zasáhla sama.

V hale vzápětí nastal chaos

Obě šermířky stály dlouhé minuty napjaté na planši a sledovaly vzrušenou diskusi rozhodčích, časoměřičů, funkcionářů a trenérů o tom, zda k zásahu došlo před vypršením limitu. Po 28 minutách čekání byl zásah uznán a radující se Němka opustila halu.

Německá šermířka Heidemannová se mohla radovat z medaile. Navzdory potížím v semifinále Německá šermířka Heidemannová se mohla radovat z medaile. Navzdory potížím v semifináleFoto EPA
Korejci ale okamžitě podali protest, nicméně nejprve musel člen jejich delegace pospíšit k bankomatu, aby vybral hotovost na povinný poplatek 500 švýcarských franků (10.500 korun).

Konsternovaná Sin A Lam za celou dobu neopustila planš a plakajíc čekala na případnou změnu verdiktu. Nedočkala se, protože hodinu a 42 minut po zahájení utkání bylo definitivně rozhodnuto ve prospěch Němky.

"Nebylo o čem diskutovat, byl to regulérní zásah. Každopádně jsem si přála postoupit do finále jinak," řekla Heidemannová, jež pak ve finále prohrála s Ukrajinkou Janou Šemjakinovou rovněž v prodloužení. Zdrcená Sin A Lam pak podlehla i v boji o bronz čínské světové jedničce Sun Jü-ťie.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud