Romana Barboříková
22. srpna 2016 • 21:25

Boltovy nové milníky. Plánuje šampionát, kouč chce čtyřstovku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

The best. Nejlepší z nejlepších. Superman. Nejzářivější atlet olympijské historie. A dost možná i největší postava celých olympijských her. To všechno vám nabídne jediná osoba. Usain Bolt. Včerejším vítězstvím jamajské štafety na 4x100 metrů vytesal své jméno na vrchol pomyslné olympijské mramorové desky. Skvělý dárek k dnešním narozeninám!



Nevidět to, přijdete o hodně. Už individuální výkony Bleska z Jamajky v Riu ukazovaly ve většině případů jeho jednoznačnou dominanci. Tu pak podtrhl výkonem ve štafetě, kde ještě před jeho závěrečným úsekem měli Japonci naději, že by mohli možná i vyhrát. Planou naději. Bolt převzal štafetový kolík, natáhl krok a s velkým náskokem si doběhl pro své deváté olympijské zlato.

Jedinečný výkon jedinečného sprintera. Už po Pekingu 2008, kde zdolal tři světové rekordy, se nazval Supermanem. Nezachytí sice novinářku padající z věžáku a nezachrání jí život, ale stejně jako tento hrdina je i Bolt pro ostatní naprosto nedostižitelný. Jakoby i on měl svůj kryptonit, díky kterému je neporazitelný. Tím Boltovým byla obrovská touha překonávat bariéry a lámat rekordy.

„Tak tady to máte. Konečně jsem ten největší,“ řekl Bolt po závodě. „Teď už je všechno hotovo, všechno to ze mě spadlo. Dosáhl jsem všeho, co jsem chtěl. Už tady není nic, za čím bych se hnal. Teď jsem prostě šťastný a pyšný sám na sebe,“ dodal.

Pro někoho, kdo drží světové rekordy na 100, 200 i 4x100 metrů, musí být ve třiceti letech, které slaví právě dnes, obtížné hledat další motivaci pro závodění. Pro to olympijské už ji hledat ani nebude. Před olympiádou v Riu oznámil, že bude jeho poslední.

V plánu má určitě ještě mistrovství světa, které hostí příští rok jeho oblíbený Londýn. „A pak se uvidí. I trenér mi říká, že nemám nic plánovat,“ prozradil v květnu v Praze radu svého kouče Glena Millse.

Ten hvězdného atleta několikrát lákal i na čtyřstovku, pro kterou má Jamajčan velké předpoklady. Boltovi se ale zatím do delší trati příliš nechce, doposud spíš preferoval dva nejkratší sprinty, kde se stal žijící legendou.

Pokud si jako začínající atlet sepsal seznam všeho, čeho chce v atletice dosáhnout, je na něm v tuto chvíli vše odškrtnuto. „Budu si muset napsat nový,“ vtipkoval Bolt. „Teď ale chci odpočívat a vzít si dovolenou.“

Těší se na skvělé přijetí Jamajčanů

A zcela zaslouženou. Jamajčan, kterému se dřív než atletika zalíbil kriket, dokázal v královně sportů to, co žádný před ním. I legendy jako Michael Johnson či Carl Lewis jsou teď v jeho stínu. Devět olympijských vítězství, takzvaný triple triple, má ve svých statistikách opravdu pouze vysoký Jamajčan.

O svém snu otevřeně mluvil, a byl proto pod obrovským tlakem, jeho ale nic nerozházelo a za svým cílem si také doběhl. I v tom spočívá jeho velikost. Ale přiznal, že to bylo náročné.

„Musel jsem se vypořádat s velkým stresem, ale na druhou stranu mi bude sport a olympiáda chybět, až skončím. Je to nejvíc, čeho může sportovec dosáhnout. Ale já jsem si splnil všechno, co jsem chtěl. Dokázal jsem světu, že jsem v tomto sportu nejlepší, takže pro mě je to velmi dobře splněná mise,“ vysvětlil světový rekordman.

Teď už se těší domů do Kingstonu, kde očekává vřelé přijetí od Jamajčanů. „Jsem si jistý, že od nich dostanu spoustu lásky a stejně tak i ostatní hoši ze štafety. Jamajčani vás milují, když dokážete udělat něco pro jejich zemi,“ je si vědom rodák z Trelawny. On sám toho pro svou zemi udělal hodně a chce ještě hodně udělat.

„Jsem skvělý velvyslanec. Snažím se naplňovat potřeby své země a vždy se snažím dostat ji na vrchol a být nejlepší. Přilákal jsem mnoho turistů, mnoho práce. Dělám pro svou zemi, co nejvíc můžu a chci v tom pokračovat i po konci své sportovní kariéry.“

Potřetí zlatý. Usain Bolt v cíli štafety.
Potřetí zlatý. Usain Bolt v cíli štafety.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud