8. března 2022 • 04:30

Příběhy para hokejistů: zlínský unikát i osud, který otřásl Slovenskem

Autor: mrs
Vstoupit do diskuse
0
  • V úterý se historicky poprvé pod pěti kruhy v rámci para hokeje střetne Česká republika se SlovenskemV úterý se historicky poprvé pod pěti kruhy v rámci para hokeje střetne Česká republika se SlovenskemFOTO: koláž iSport

    Dnes bude ve Zlíně hodně rušno. Historicky poprvé se pod pěti kruhy v rámci para hokeje střetne Česká republika se Slovenskem. Na obou stranách bude přitom dohromady patnáct hráčů, kteří někdy oblékli zlínský dres. Unikát, který nemá v Evropě konkurenci. Přečtěte si příběhy vyslanců zlínského hokeje na parylamypijských hrách v Pekingu.

  • Zdeněk Hábl (39 let)

    Se čtyřicítkou na krku je na čtvrtých paralympijských hrách. Tahoun ofenzivy českého národního týmu přišel o nohu v listopadu 2004, kdy ho při vykládání zboží z auta přehlédl řidič osobního vozu. Při nárazu mu zlomil obě nohy v kolenou a vyvrátil pod nárazník. Zraněný Hábl se ve zlínské nemocnici dostal do rukou lékaři, který byl a stále je doktorem zlínského sledge hokejového klubu. Tím měl o své budoucnosti jasno. Pět měsíců po úrazu byl nyní otec dvou dcer na ledě a za tři roky již hrál na mistrovství Evropy. V roce 2010 pak byl prvním českým hráčem, který dal gól pod pěti kruhy. Za svou sedmnáct let dlouhou karieru získal se Zlínem šest českých a dvě evropské zlaté medaile. 

    Zdeněk Hábl se v roce 2010 stal prvním českým hráčem, jenž dal gól pod pěti kruhyFoto Archiv Zdeňka Hábla

  • David Palát (38 let)

    Ve třinácti letech místo do školy vyrazil na kole na ryby. Tato klukovina se mu však stala osudnou. Po cestě jej srazil kamion a mladík vlivem nehody přišel o pravou nohu. Po úraze se dlouhou dobu nemohl vyrovnat se svým stavem. Po maturitě se ovšem rozhodl žít opět naplno a vrhnul na parahokej. Zlínský odchovanec se brzy začlenil také do národního týmu, v jehož dresu se pod pěti kruhy představuje počtvrté. Je autorem slavného nájezdu, díky kterému Češi v roce 2014 porazili USA.

    David Palát je autorem slavného nájezdu, díky kterému Češi v roce 2014 porazili USAFoto Archiv Davida Paláta

  • Martin Joppa (24 let)

    Příběh, který zasáhl celé Slovensko. Tehdy osmiletý hokejový brankář se zkrátka ocitl ve špatný čas na špatném místě. Při výletě s rodiči na kole jel po chodníku podél cesty. Z ničeho nic opilý šofér, bez řidičáku a v kradeném autě vyjel mimo silnici a malého hocha přitiskl na zeď tamního fotbalového stadionu. Joppa přišel na místě o obě nohy, ovšem i přes těžká zranění přežil. Jeho příběh vyvolal na Slovensku velkou vlnu solidarity, angažovaly se také hokejové legendy Marián Gáborík, Michal Handzuš či Ján Lašák. Další rána přišla o čtyři roky později, kdy malý hoch ztratil otce. I přesto, nebo právě proto, se z něj stal jeden z nejlepších hráčů světa. Od třinácti let si ho vzali do výchovy ve Zlíně, v šestnácti vyhrál první titul a v osmnácti ovládl ligové kanadské bodování. 

    Slovenský reprezentant Martin Joppa přišel o nohy, když jej srazil opilý šoférFoto Archiv Martina Joppy

  • Marian Ligda (42 let)

    Kapitán slovenské reprezentace a současně i zlínského klubu se dříve věnoval sjezdovému a freeride lyžování, ve kterém se představil také na mistrovství světa. V roce 2005 však při lyžování v severních Čechách nešťastně dopadl a zlomil si páteř. Na sport ale ani tak nezanevřel. Na handbiku podnikl například cestu z Liptovského Mikuláše do Paříže a v roce 2013 se vrhnul na para hokej. Dokázal velké věci, přestože s tímto sportem začal až po třicítce. Byl u osmi klubových titulů, plní si i reprezentační sny. Jako kapitán vůbec poprvé v historii dovedl Slovensko na paralympijské hry.

    Marian Ligda je kapitánem slovenské reprezentace a současně i zlínského klubuFoto Archiv Mariana Ligdy

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud