Romana Barboříková
5. února 2022 • 18:25

Mužský sjezd na ZOH: Favorit Kilde na jiném levelu, překvapit může „staroch“

Vstoupit do diskuse
0
  • Po nedávném Kitzbühelu je tady další sjezdařská pecka. Něco nového a neznámého. Další vrchol sezony. Olympijské závody alpských lyžařů odstartuje v neděli ráno (od 4.00 SEČ, ONLINE na iSport.cz>>>) rovnou královská disciplína – sjezd mužů. Beat Feuz, Aleksander Aamodt Kilde, Vincent Kriechmayr, to jsou vítězové posledních velkých závodů a hlavní favorité. „Trať v Pekingu je ale jako dělaná i pro černé koně,“ myslí si majitel bronzu ze super-G v Soči Jan Hudec. Představme si ty hlavní favority i ty, kteří mohou překvapit.

  • ALEKSANDER AAMODT KILDE (Nor.)

    Narozen: 21. září 1992 (29 let)
    Výška: 181 cm
    Debut v SP: 2012

    Aktuální pořadí v SP
    Celkově: 2. místo
    Sjezd: 1.
    Super-G: 1.

    Účasti na ZOH: 2 (7 startů)
    Nejlepší výsledek na ZOH: 13. místo (super-G)

    Očima Jana Hudce: Je nastavený tak, že mu vyhovuje úplně všechno. Je tak silný, psychicky dobře nastavený, talentovaný, že teď by ho muselo rozhodit něco hodně velkého, aby tam neměl nějaký úspěch. Něco jako byl Marcel Hirscher v obřáku, úplně na jiném levelu. Připadá mi, že nemá žádné nedostatky. Ale fakt vůbec. On a Kriechmayr jsou podle mě docela daleko před zbytkem.

    Aleksander Aamodt Kilde je hlavním favoritem mužského sjezduFoto Reuters

  • VINCENT KRIECHMAYR (Rak.)

    Narozen: 1. října 1991 (30 let)
    Výška: 185 cm
    Debut v SP: 2010

    Aktuální pořadí v SP
    Celkově: 5. místo
    Sjezd: 6.
    Super-G: 4.

    Účasti na ZOH: 1 (3 startů)
    Nejlepší výsledek na ZOH: 6. místo (super-G)

    Očima Jana Hudce: Loni byl na stejné úrovni jako Kilde, když jezdil na Fischerkách. Pak přešel na Head, jezdí dobře, ale víc se mi líbil předtím. Přijde mi, že ztratil nějaký šmrnc. Určitě mu teď posílilo sebevědomí vítězství ve Wengenu. Hlavně všem ukázal, že se nemusí trénovat, když nastoupil jen pár dní po ukončení karantény kvůli covidu. Proti němu by se určitě sázet nemělo.

    Vincent Kriechmayr na tréninku sjezduFoto Reuters

  • BEAT FEUZ (Švýc.)

    Narozen: 11. února 1987 (34 let)
    Výška: 172 cm
    Debut v SP: 2006

    Aktuální pořadí v SP
    Celkově: 4. místo
    Sjezd: 2.
    Super-G: 6.

    Účasti na ZOH: 2 (5 startů)
    Nejlepší výsledek na ZOH: 2. místo (super-G)

    Očima Jana Hudce: Bavil jsem se s ním někdy před šesti sedmi lety, kdy měl spoustu velkých úrazů a operací v jedné sezoně a doktoři se dost nadřeli, aby vůbec mohl chodit. Takže vím, že s tím musí teď bojovat. Sjezd a operace se na člověku podepíší. Ale zase má takovou zkušenost a sebevědomí, že tím může často vynahradit nedostatky.

    Beat Feuz během tréninku v ČíněFoto Reuters

  • DOMINIK PARIS (It.)

    Narozen: 14. dubna 1989 (32 let)
    Výška: 183 cm
    Debut v SP: 2008

    Aktuální pořadí v SP
    Celkově: 7. místo
    Sjezd: 5.
    Super-G: 12.

    Účasti na ZOH: 3 (7 startů)
    Nejlepší výsledek na ZOH: 4. místo (sjezd)

    Očima Jana Hudce: I jeho vidím jako favorita. Z toho pohledu, že má 110 kilo, umí jet rychle. A z toho, co jsem viděl na internetu tu trať, jim to trošičku závidím, vypadá úžasně. Bude tam potřeba hodně skluzu a Dominik má dobrého servisáka, 110 kilo, umí jezdit, což mu rozhodně pomůže.

    Aleksander Aamodt Kilde je hlavním favoritem mužského sjezduFoto Reuters

  • MARCO ODERMATT (Švýc.)

    Narozen: 8. října 1997 (24 let)
    Výška: 183 cm
    Debut v SP: 2016

    Aktuální pořadí v SP
    Celkově: 1. místo
    Sjezd: 4.
    Super-G: 2.

    Účasti na ZOH: 0

    Očima Jana Hudce: Ideální věk pro sjezdaře je 27 až 34 let. On má 24, právě to je to, proč ho obdivuju. Je fakt mladý na to, jak neskutečně jezdí hned několik disciplín. Sjezdy jezdí mladí někdy rychle, hodně riskují a pak se dostanou do nějakých průšvihů. On jezdí jako zralý sjezdař. Je mladý, šikovný, silný. Z těch mladých je nejvíc talentovaný. Má všechno – fyzičku, povahově je dobře nastavený. Znám jeho trenéra, ten mi říkal, že je neskutečně skromný, vyrovnaný. A že se rozhodně do toho nebojí dát všechno a ví, že umí jezdit.

    Marco Odermatt, lídr celkového pořadí Světového poháruFoto Reuters

  • JOHAN CLAREY (Fr.)

    Narozen: 8. ledna 1981 (41 let)
    Výška: 191 cm
    Debut v SP: 2003

    Aktuální pořadí v SP
    Celkově: 13. místo
    Sjezd: 9.
    Super-G: 28.

    Účasti na ZOH: 3 (5 startů)
    Nejlepší výsledek na ZOH: 18. místo (sjezd)

    Očima Jana Hudce: To je můj oblíbený staroch. Byli jsme dobří kamarádi, je ještě o rok starší než já. Že ještě jezdí na takové úrovni, to brutálně klobouk dolů, je to neskutečné. Obdivuju ho a respektuju. Je mým černým koněm na olympiádu. Myslím, že trať mu bude vyhovovat. Nebude tam jako favorit, takže může být dobře nastavený.“

    Francouzský veterán Johan ClareyFoto Reuters

  • Další favorité a černí koně

    Těch, kteří se mohou ve sjezdu ukázat, je mnohem víc, než jen zmínění favorité. Věhlas své zemi budou chtít vrátit rakouští lyžaři jako například Matthias Mayer, který má doma dvě zlaté medaile (sjezd 2014 a super-G 2018). V italském celku bude chtít medaili vedle Parise také Christof Innerhofer, který v Soči ve sjezdu vybojoval stříbro. „Vždycky se na ZOH nebo MS umí ukázat,“ ví o něm Hudec. Podle něj můžou překvapit také Němci. „Josef Ferstl a Romed Baumann jezdí v poslední době taky moc dobře. Olympiáda bude zajímavá, že to bude úplně nová trať, odebere to zkušenost od starých a dá to možnost mladým něco zajet.“

    Německý sjezdař Josef FerstlFoto Reuters

  • Exotika z Bolívie v rakouském duchu

    V alpských disciplínách nechybí ani vlaječka Bolívie. Státu, který má sice svůj lyžařský svaz, ale lyžařských středisek už kvůli tání ledovců má jen minimum. Tento jihoamerický stát ovšem zastupuje muž, jehož jméno tak exoticky nezní. Simon Breitfuss Kammerlander. Že vám to zní spíš německy? Naprosto správně, tento devětadvacetiletý lyžař totiž pochází z Rakouska, oba jeho rodiče jsou této národnosti. On si však oblíbil Bolívii, hlavně město La Paz. Po dlouhých peripetiích získal bolivijské občanství a nyní lyžař, který se často i prezentuje bolivijskými oblečky, za tuto zemi závodí třeba i v Kitzbühelu. Při trénincích v Pekingu skončil 47. a 50.

    Simon Breitfuss KammerlanderFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud