Jan Denemark
11. ledna 2022 • 13:11

Kanada na olympiádě: lídrem hvězda budoucnosti a veterán bez angažmá

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ze všech týmů ovlivní neúčast hráčů NHL na olympiádě nejvíce ten kanadský. Zatímco jiné výběry by i za běžných okolností sáhly po evropských bruslařích, javorový list by svou hvězdnou nominaci složil vyloženě z hráčů nejlepší ligy světa. Poprvé se měli v jednom týmu potkat třeba Sidney Crosby s Connorem McDavidem. Na to ale nedojde. Namísto toho Kanada plánuje sestavit celek, který povede mladík, jenž dospělý hokej teprve vezme útokem.



Čeští junioři na něj nebudou mít bůhvíjaké vzpomínky. Třemi brankami je na nedávném předčasně ukončeném MS juniorů srazil a stal se tak prvním kanadským obráncem, kterému se něco takového podařilo. Seznamte se, Owen Power, v devatenácti letech mistr světa a plánovaný lídr výběru kolébky hokeje na nadcházející olympiádě v Pekingu.

„Viděl jsem ho pár dní zpátky v akci v Michiganu a byl neuvěřitelný. Absolutně jedinečný, daleko lepší, než jsem vůbec čekal. Bude to opravdu top hráč v NHL. Naprostá špička,“ rozplýval se o jeho schopnostech před startem šampionátu dvacítek kanadský expert na mladé prospekty Scott Wheeler pro deník Sport.

Po covidové stopce pro hráče NHL se nyní Powerovo jméno ocitá v diskusi pro seniorský olympijský výběr, kde by i přes mladý věk měl patřit k absolutně klíčovým hráčům. Namísto Cale Makara či Aarona Ekblada tak Kanadu povede na zteč poslední jednička draftu. „Byl by prvním hráčem v historii, který si ještě před vstupem do NHL vybojuje zlato ze seniorského mistrovství a taky účast na olympiádě,“ naťukal na Twitter kanadský novinář Bob McKenzie.

V nominaci se vůbec může objevit hned několik členů kanadské dvacítky. Jediná podmínka? Hráči nesmí mít uzavřený kontrakt s NHL. Generální manažer Shane Doan se tak poohlíží po hokejistech bez smlouvy působících v AHL, nebo po těch z Evropy. „Nadchází chvíle pro Codyho Fransona či Devana Dubnyka. A nesmím zapomenout na Joshe Ho-Sanga,“ přikývl pro Sportsnet novinář Jeff Marek. Do nominace by se pak mohl procpat i Kent Johnson, jenž byl Powerovým parťákem na výše zmíněných dvacítkách.

Jak by mohla vypadat sestava Kanady bez hráčů NHL

BRANKÁŘI

Devan Dubnyk (Charlotte/AHL)
Edward Pasquale (Jaroslavl/KHL)
Landon Bow (Kladno)

OBRÁNCI

Eric Gelinas (Rögle/Švéd.), Jason Demers (Kazaň/KHL)
Owen Power (Univ. Of Michigan/NCAA), Cody Franson (Hershey/AHL)
Brandon Gormley (Jaroslavl/KHL), Mat Robinson (Petrohrad/KHL)
Jason Garrison (Syracuse/AHL), Maxim Noureau (Curych/Švýc.)

ÚTOČNÍCI

Corban Knight (Omsk/KHL), Philippe Maillet (Magnitogorsk/KHL), Jordan Weal (Kazaň/KHL)
Alexandre Grenier (Langnau/Švýc.), Ryan Spooner (Jekatěrinburg/KHL), Daniel Audette (Podolsk/KHL)
Adam Tambellini (Rögle/Švéd.), Eric Staal (bez angažmá), Josh Ho-Sang (Toronto Marlies/AHL)
Taylor Beck (Minsk/KHL), David Desharnais (Fribourg/Švýc.), Eric Fehr (Kazaň/KHL)
Tyler Graovac (Minsk/KHL), Kent Johnson (Univ. of Michigan/NCAA)

Že většinu neznáte? Většinou jde o hráče za zenitem, jež už vypadli z plánů generálních manažerů nejlepší ligy světa, nebo naopak o mladíky, které jeviště NHL teprve čeká. Tahouny tak budou, podobně jako u všech ostatních výběrů, hokejisté z Evropy, především z KHL. „Jde hlavně o Ryana Spoonera a Corbana Knighta,“ doplnil Marek.

Knight, centr Omsku, patří k největším hvězdám soutěže. Celkem může Doan společně s trenérem Claudem Julienem v Kontinentální hokejové lize vybírat z pětačtyřiceti borců.

A pak je tady přece jen jedno slavné jméno. Zkušený 37letý útočník Eric Staal, člen prestižního Triple Gold Clubu – vítěz Stanley Cupu, olympiády i mistrovství světa. Naposledy hrál za Montreal, momentálně je ale bez angažmá. A je tedy případně volný i pro turnaj v Pekingu.

Je však jisté, že právě z hlediska kanadské soupisky zamrzí neúčast hvězd NHL nejvíce. Je to samozřejmě subjektivní hodnocení, nicméně drtivá většina zámořských médií se shodla, že minimálně v ofenzivě by šlo o nejsilnější výběr v historii.

Jednak díky tomu, že drtivá většina hráčů měla obrovský zájem jet, protože na poslední setkání pod pěti kruhy v jihokorejském Pchjongčchangu před čtyřmi lety nemohli. A také proto, že by došlo k propojení dvou generací, jež zosobňují Connor McDavid a Sidne Crosby . Představte si tu sílu. Právě jejich spolupráce byla jedním z největších lákadel Her. Jejich absenci mohou, při vší ústě, esa z KHL dorovnat je těžko.

I tak lze však očekávat medailové ambice, javorový list nelze podceňovat. To koneckonců potvrdil i rok 2018, kdy tehdejší „evropský“ výběr Kanady přetlačil v boji o bronz partu trenéra Josefa Jandače .

Jak mohla vypadat sestava Kanady s hráči NHL

BRANKÁŘI

Marc-André Fleury (Chicago)
Darcy Kuemper (Colorado)
Carter Hart (Philadelphia)

OBRÁNCI

Aaron Ekblad (Florida), Drew Doughty (Los Angeles)
Cale Makar (Colorado), Devon Toews (Colorado)
Alex Pietrangelo (Vegas), Shea Theodore (Vegas)
Colton Parayko (St. Louis), Darnell Nurse (Edmonton)

ÚTOČNÍCI

Brad Marchand (Boston), Sidney Crosby (Pittsburgh), Patrice Bergeron (Boston)
Jonathan Huberdeau (Florida), Connor McDavid (Edmonton), Nathan MacKinnon (Colorado)
Steven Stamkos (Tampa Bay), Brayden Point (Tampa Bay), Mark Stone (Vegas)
John Tavares (Toronto), Mark Scheifele (Winnipeg), Mitch Marner (Toronto)
Mathew Barzal (NY Islanders), Ryan O‘Reilly (St. Louis)

Nominace na olympiádu: Červenka musí jet, ale nešít pro něj roli spasitele
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud