3. února 2022 • 15:25

Nejstarší čeští hráči na ZOH: Růžička, mazák Lang i kontroverzní Nedvěd

Autor: den, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Nejstarší hráči v nominaci hokejové reprezentace pro olympiádu nejednou vyvolali velké diskuze, několikrát ale také šlo o logickou volbuNejstarší hráči v nominaci hokejové reprezentace pro olympiádu nejednou vyvolali velké diskuze, několikrát ale také šlo o logickou volbuFOTO: koláž iSport.cz

    Před olympiádou v Naganu 1998 vyvolala velkou diskuzi nominace jednoho staršího hokejisty, doba se ale mění a na Hrách v Pekingu se bude české hokejová reprezentace spoléhat na celou řadu veteránů. Zatímco ve Vancouveru 2010 se o nominaci nejstaršího hráče nebylo třeba bavit, o čtyři roky později v Soči došlo k největší nominační kontroverzi. V článku iSport.cz si přečtěte o nejzkušenějších matadorech, kteří se v českých barvách zúčastnili olympijského turnaje. .

  • Nagano 1998 - Vladimír Růžička, 35 let

    zápasy: 6

    body: 3 (3+0)

    Základ myšlenky povolat na „Turnaj století“ kapitána Slavie položilo léto roku 1997. Centr si tehdy zahrál pár utkání v rámci tzv. Jágr týmu vedle hvězdy, jejíž jméno dobročinný tým nesl. Přesto se o nominaci Vladimíra Růžičky vedly velké diskuse. V očích veřejnosti byl přestárlý a na mezinárodní hokej nestačil. Kouč Ivan Hlinka v něm však lídra viděl. A když útočník začal kvůli olympijské šanci dřít jako mezek, vše do sebe zapadlo. Výsledek všichni známe – historické zlato!

  • Salt Lake City 2002 - Jiří Dopita, 33 let

    zápasy: 4

    body: 4 (2+2)

    Jeden ze symbolů zlaté generace a hráč, s jehož jménem jsou spojeny obrovské reprezentační úspěchy. Na tehdejší olympiádu odjížděl Jiří Dopita jako hráč Philadelphie. Právě angažmá v NHL je v jeho kariéře zapsáno nešťastným písmem, zámoří mu nesedlo. Přesto o jeho výběru málokdo pochyboval. Šlo o prověřeného hráče s velkými vazbami na další parťáky z předchozích zlatých šampionátů. Turnaj to potvrdil, jen Jaromír Jágr byl produktivnější.

  • Turín 2006 - Robert Lang, 35 let

    zápasy: 8

    body: 4 (0+4)

    Dlouho se debatovalo, kdo ve výběru Aloise Hadamczika zastane roli kapitána. Věk tehdy zvítězil, céčko na dres se našilo pro pětatřicetiletého mazáka. Tým byl celkově nesmírně zkušený, šlo o poslední akci, kde dojížděla kvalita hráčů narozených v první polovině 70. let. Sázka na prověřené borce vyšla, sami si hodně řekli ke způsobu hry, přivezli bronz. Robert Lang ale nevynikl. „Když jsme měli hrát, tak jsme hráli,“ pronesl do televizních kamer.

  • Vancouver 2010 - Jaromír Jágr, 38 let

    zápasy: 5

    body: 3 (2+1)

    Zde se o nominaci nejstaršího člena kádru nebylo třeba bavit. Jaromír Jágr v době olympiády působil v ruském Omsku a jedinou otázkou bylo, zda ve svém věku dovede rychle přivyknout užšímu kluzišti. Hned v prvním duelu, kdy rozhodl dvěma body klání se Slováky, ale potvrdil, že tady problém nebude. Nicméně turnaj dobře nedopadl, Češi padli ve čtvrtfinále s Finy a hlavním tématem tak nakonec byl hit Alexandra Ovečkina, jenž Jágra sestřelil v zápase ve skupině.

  • Soči 2014 - Petr Nedvěd, 42 let

    zápasy: 5

    body: 1 (0+1)

    Nejkontroverznější reprezentační nominace vůbec. Zatímco v zámoří tehdy zažívali vynikající ročník hráči jako Jiří Hudler, Radim Vrbata nebo Jan Hejda, kouč Alois Hadamczik sáhl do evropských vod. Jedním z vybraných byl i Petr Nedvěd, jemuž se pod trenérem dařilo na MS v roce 2012. Byl to velký příběh, o 20 let dříve totiž Nedvěd startoval za Kanadu. K úspěchu však ani emotivní story nepomohla. Nedvěd zapsal jedinou asistenci a svezl se s výkony celého mužstva.

  • Pchjongčchang 2018 - Martin Erat, 37 let

    zápasy: 6

    body: 1 (0+1)

    Sestava bez borců z NHL. A sestava nesmírně zkušená. Jako kapitán měl partu třicátníků usměrňovat právě Martin Erat, jenž tehdy válel v Kometě, která zažívala opojné ročníky plné výher. O nominaci forvarda, jenž v zámoří nasbíral 881 startů, stál hodně trenér Josef Jandač. Avšak ani Erat nedovedl v klíčové momenty přinést tolik potřebné střelecké kouzlo. Češi padli v semifinále s Rusy i v boji o bronz s Kanadou. Byla z toho hořká pachuť.

  • Peking 2022 - Roman Červenka, 36 let

    Na rozdíl od předchozích hokejových „kmetů“ jede nyní Roman Červenka na své čtvrté olympijské hry v jiné pozici. Čeká se, že bude naprosto dominantním borcem. A pozor, zdaleka není sám, komu cifra u kolonky věku ukazuje podobné číslo. Davidu Krejčímu je 35 let. I on pojede jako hlavní hvězda. Do Pekingu míří i další zkušený útočník, 34letý Vladimír Sobotka. Doba se změnila, situace tuzemského hokeje taktéž. Veteráni nejedou dodat rady, ale klíčové branky.

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud