10. února 2022 • 17:55

Hokejové hvězdy ZOH: zkušenost z NHL i kanadský supertalent

Autor: ok
Vstoupit do diskuse
0
  • I bez hráčů z NHL se na olympijském hokejovém turnaji představí zajímaví hráči. Deník Sport vybral pět největších hvězd. Je mezi nimi čtveřice hráčů s víc než bohatými zkušenostmi z nejslavnější zámořské ligy, ale také jeden supertalent, který se do ní teprve chystá.

  • Eric STAAL

    Kanada

    věk: 37

    pozice: útočník

    klub: Iowa/AHL

    v NHL

    zápasy: 1293

    body: 1034 (441+593)

    Zkušenost sama. Tenhle borec odehrál v NHL sedmnáct let. Co na tom, že některým jeho parťákům z kanadského výběru byl teprve rok, když on coby nováček naskakoval do premiérové ligové sezony. V roce 2003 byl dvojkou draftu za Markem-Andrem Fleurym. Vyhrál Stanley Cup, olympiádu i MS. Třikrát v kariéře se dostal za metu 40 gólů v ročníku NHL. Dá se očekávat, že Kanadu povede v turnaji jako kapitán. Paliva má v sobě tenhle borec pořád dost.

    Eric Staal bude kapitánem a největší hvězdou Kanady Eric Staal bude kapitánem a největší hvězdou KanadyFoto Profimedia.cz

  • David KREJČÍ

    Česko

    věk: 35

    pozice: útočník

    klub: Olomouc

    v NHL

    zápasy: 962

    body: 730 (215+515)

    Pan režisér, tvůrce hry. Vždycky měl mnohem víc asistencí než gólů. Po odchodu z NHL do Olomouce ale často bere flintu do ruky sám. Aktuálně je na sedmnácti gólech. Parťákem už mu nejsou Pastrňák, Bergeron nebo Marchand, ale Janové Káňa s Bambulou. Krejčí hraje na své třetí olympiádě. Byl na Hrách ve Vancouveru a Soči. Cenný kov z turnaje pod pěti kruhy mu zatím schází. Má velkou motivaci to zlomit. Trenér Filip Pešán na něj bude spoléhat.

    David Krejčí v souboji během utkání s Dánskem David Krejčí v souboji během utkání s DánskemFoto Beranek / Sport

  • Vadim ŠIPAČJOV

    Rusko

    věk: 34

    pozice: útočník

    klub: Dynamo Moskva

    v KHL

    zápasy: 694

    body: 704 (227+477)

    Jeden z mnoha ruských hokejistů, kteří mohou hrát pouze domácí soutěž. Mimo KHL jim to nejde. Šipačjov to na startu sezony 2017/18 zkoušel v NHL. Za Vegas odehrál tři zápasy. Rozehrát se na farmě odmítl, stejně reagoval na možnou výměnu. Tak jeho štace za oceánem rychle skončila. Doma však válí neskutečně. Parťáka Dmitrije Jaškina postrčil svými přihrávkami zpět do NHL. Sám má v této sezoně KHL na kontě už 67 bodů ve 48 zápasech!

    Kapitán ruského výběru Vadim Šipačjov Kapitán ruského výběru Vadim ŠipačjovFoto Profimedia.cz

  • Frans NIELSEN

    Dánsko

    věk: 37

    pozice: útočník

    klub: Eisbären Berlín

    v NHL

    zápasy: 925

    body: 473 (167+306)

    Kdyby byla olympiáda před rokem, stejně jako Krejčí by na ní Frans Nielsen hrát nemohl. V minulé sezoně totiž ještě brousil ledy NHL. Deset let strávil v dresu New Yorku Islanders, v roce 2016 přestoupil do Detroitu. Tři sezony byly skvělé, precizně bránícímu centrovi se dařilo, sbíral i body. Pak nastal útlum. Před aktuálním ročníkem ho šéfové Red Wings vyplatili ze smlouvy. Teď hraje Nielsen v Berlíně. Díky tomu může naskočit za své Dánsko v Pekingu.

    Frans Nielsen v nájezdu na Šimona Hrubce Frans Nielsen v nájezdu na Šimona HrubceFoto Michal Beránek (Sport)

  • Owen POWER

    Kanada

    věk: 19

    pozice: obránce

    klub: Univerzita Michigan/NCAA

    v NHL

    zápasy -

    body    -

    Jediný mladík mezi vybranými obouchanými stálicemi. Owen Power je hráčem budoucnosti. Jak moc zářivá bude, by mohl naznačit už olympijský turnaj. Devatenáctiletý mlaďoch by měl být ve výběru Kanady hodně vytěžovaný. Potenciál ukázal už na šampionátu v Rize. Na jedničku posledního draftu budou zvědavě mířit oči z celého světa. Že byste ho přehlédli, opravdu nehrozí. Měří skoro dva metry a váží sto kilo. Tomuhle klukovi se věští skvělá kariéra.

    Supertalent kanadského hokeje Owen Power Supertalent kanadského hokeje Owen PowerFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud