Pavel Ryšavý
10. února 2022 • 21:55

Švýcarsko na ZOH: mrňous Ambühl, posila z Finska či trenér s vizí

Vstoupit do diskuse
0
  • Éra, kdy Česko pravidelně bořilo švýcarský val, skončila v roce 2010. Od té doby se s ním národní tým potkal na velkých akcích jedenáctkrát a uspěl pětkrát. Švýcaři jsou úspěšnější. Jejich hokej se posunul k hodně agresivnímu stylu, dohrávají souboje, nebojí se napadat rozehrávku. A u všeho je Andreas Ambühl, dotěrný veterán hraje na páté olympiádě, dobře zná, jak chutná výhra nad Českem. Je připravený zase kroužit a srážet se jako mladý dravec. Článek iSport.cz vám představuje pátečního soupeře Pešánova výběru.

  • Největší ofenzivní hvězda

    Dělová koule pořád válí

    Zní to šíleně: Andreas Ambühl je na své páté olympiádě. Před ním se to povedlo pouze 12 hráčům, prvním se stal Němec Udo Kiesslig a na seznam patří i Jaromír Jágr. Mrňous Ambühl (176 cm) měl vždycky svůj styl založený na výborném bruslení a dohrávání soubojů, proto se mu taky už dlouho říká dělová koule. Zkusil se prosadit i v NHL, ale hrál jen na farmě Rangers. Jen tři sezony hrál za Curych, jinak u něj platí, že „Dycky Davos!“ A mimochodem, nastoupil už na šestnácti MS: „Já radši hraju, než trénuju, takže je vždycky lepší jet v květnu na turnaj,“ žertoval o své dlouhé šňůře.

    Nejstarší hráči zápasu Česko-Švýcarsko a jejich sezona

    Andreas Ambühl (38 let)      
    Davos/Švýcarsko
    zápasy 40
    body    27 (11+16)

    Roman Čerevenka (36 let)    
    Rapperswil/Švýcarsko
    zápasy 43
    body    55 (16+39)

  • Brankáři

    Další šance pro Lea?

    Proti Rusku zářil obr Reto Berra. Ale v zápase s Českem může padnout volba i na Leonarda Genoniho, parťáka Jana Kováře z Zugu. Před čtyřmi lety v Jižní Koreji dostal za 26 minut 4 góly od Kanady a pak se do akce už nedostal. „Byl jsem strašně přemotivovaný, všichni jsme byli. Já dokonce tak, že bych pomalu chtěl i dávat góly,“ štve ho dnes. Tady mají Švýcaři ale obrovskou sílu. Berra? Genoni? Nebo aktuálně nejlepší brankář švýcarské ligy Sandro Aeschlimann? Nejde hrábnout vedle.

    úspěšnost brankářů na OH v Pekingu

    Šimon Hrubec 88,2 %
    Reto Berra      96,7 %

    úspěšnost brankářů na posledním MS

    Šimon Hrubec 90,2 %
    Roman Will    89,3 %
    Leonardo Genoni       91,8 %
    Reto Berra      91,2 %

  • Defenzivní eso

    Finská posila

    Není to divočina jako v Kazachstánu, nebo v Číně. Ale sem tam Švýcaři hráče, který dlouho hraje v jejich lize, naturalizují pro potřeby reprezentace. V roce 2013 získal stříbro z MS Kanaďan Ryan Gardner, teď je klíčovým mužem defenzivy Santeri Alatalo. Útočně laděný obránce hraje v zemi od roku 2013, za dospělou reprezentaci Finska nikdy nenastoupil, za Švýcary debutoval na posledním MS. „S ním má naše hra určitě víc možností,“ je z jeho přínosu nadšený kouč Patrick Fischer.

    Nejproduktivnější obránci

    Santeri Alatalo (Lugano/Švýcarsko)  40/33 (4+29)
    Lukáš Klok (Nižněkamsk/KHL)       44/31 (5+26)
    Ramón Untersander (Bern/Švýcrasko)          42/30 (9+21)
    Libor Šulák (Vladivostok/KHL)       49/26 (8+18)
    Lukas Frick (Lausanne/Švýcarsko)    39/22 (3+19)

  • Trenér

    Výborný hráč i kouč

    Jako hráč objel Patrick Fischer šest MS a dvě olympiády. Hrál velký zápas, kdy Švýcarsko na Hrách v Turíně porazilo Kanadu 2:0. V roli hlavního trenéra počty dorovná v téhle sezoně, na švýcarské lavičce stojí od sezony 2015/2016. Jeho směr? „Dělali jsme hodně věcí dobře, jen jasně, nedali jsme gól. Ale s projevem spokojený jsem, všichni naši hráči hráli tvrdě,“ glosoval po porážce od Ruska 0:1. Švýcarsko drží jeho vizi, hraje rychle a dost ostře. Fischer má s týmem stříbro z MS 2018.

    Posledních pět vzájemných zápasů na velkých akcích

    MS 2021: Česko-Švýcarsko 2:5
    MS 2019: Česko-Švýcarsko 5:4
    MS 2018: Česko-Švýcarsko 5:4n
    OH 2018: Česko-Švýcarsko 4:1
    MS 2017: Česko-Švýcarsko 1:3

  • Novinka z turnaje

    Neznali. Ale poznali...

    Když se ruští novináři ptali Andreje Čibisova, koho zná ze švýcarského týmu, zahlásil jim jasnou odpověď: „Nikoho.“ Po prvním zápase ve skupině musel změnit názor. „Tam byl jediný příběh celého večera. Oni měli jeden šťastný odraz a my netrefili prázdnou bránu,“ shrnul porážku 0:1 švýcarský obránce Yanick Weber. Jeho parta dvakrát trefila tyč, jednou v obří šanci Fabrice Herzog, když měl před sebou prázdnou bránu. Možná se za utkání Čibisov pár jmen stihl naučit.

    Sestava Švýcarska

    Berra (Genoni)

    Diaz, Mirco Müller
    Alatalo, Untersander
    Y. Weber, Loeffel
    Frick, Fora

    Ambühl, Hofmann, Corvi
    D. Hollenstein, Andrighetto, G. Haas
    F. Herzog, Vermin, Bertschy
    Thürkauf, S. Moser, Mottet

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud