11. ledna 2018 • 16:15

Jakš s Novákovou mají ZOH jisté, na Zlaté lyži se bude bojovat o zbylá místa

Autor: Klára Krejčířová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Dvořák po generálce na UFC. Zranění je pryč, zkoušel jsem nové zbraně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bude to boj! Letenku směr zimní olympijské hry v Pchjongčchangu mají z českých běžců na lyžích zaručenou pouze Martin Jakš a Petra Nováková. O zbylé pozice se bude usilovat o víkendu na Zlaté lyži, která je zároveň mistrovstvím České republiky. Do bitvy o místa by mohl vstoupit také objev běžeckého lyžování poslední doby, starší dorostenka Barbora Havlíčková.



Poslední možnost splnit kritéria a zajistit si tak účast na ZOH mají závodníci na jubilejním 80. ročníku Zlaté lyže (12.-14. 1.) v Novém Městě na Moravě. Návrhy nominací proběhnou v neděli po ukončení republikového šampionátu. V současné chvíli mají Češi k dispozici šest míst, tři pro muže a tři pro ženy. „Po konci kvalifikačního období, což je 21. ledna, bude FIS přerozdělovat neobsazená místa, a my počítáme s tím, že dostaneme další dvě,“ přesnil Lukáš Sacher, sportovní ředitel Úseku běžeckých disciplín SLČR. „Díky tomu pak budeme schopní obsadit štafety.“

Do nominací žen by mohla vstoupit také teprve sedmnáctiletá starší dorostenka Barbora Havlíčková. Ta ve svém věku prokazuje výkonnost srovnatelnou s podstatně staršími závodnicemi. V loňském roce si navíc odbyla premiéru na seniorském MS, kde startovala ve štafetě. A před týdnem se jí rovněž zadařilo v rámci kontinentálního poháru OPA CUP, v němž zvítězila ve skiatlonu v kategorii juniorek.

„Vítězství pro mě bylo velkým překvapením. Věděla jsem, že mám natrénováno, pokaždé ale rozhodují detaily i štěstí a vždycky mi chyběl kousek. V neděli se vše sešlo tak, jak mělo,“ popsala Havlíčková. Olympiáda je pro talentovanou závodnici velké lákadlo. Nicméně celou přípravu směřuje k mistrovství světa juniorů, kde předpokládá, že její forma dosáhne vrcholu.

S odhadem šancí na účast v Koreji je velmi opatrná. „Udělala jsem pro to vše, co bylo v mých silách, a to je pro mě hlavní. Když by se mi někdy podařilo podívat na olympiádu, byl by to můj splněný sen, ale kdy? Těžko říct. Věřím, že se to povede co nejdříve,“ neskrývala Havlíčková ambice. Zároveň se však k vidině olympiády přehnaně neupíná. „Uvidíme, jak to dopadne. Když to ale nevyjde, tak rozhodně nebudu zničená, prostě budu bojovat dál,“ uzavřela odhodlaně.

O zbylá místa se v Novém Městě utká mezi ženami i další závodnice: Kateřina Beroušková, Anna Sixtová, Kateřina Janatová, Karolína Grohová, či Sandra Schützová. Ve hře je ale i Petra Hynčicová, která sice studuje v USA, ale v prosinci se také zúčastnila některých závodů Kontinentálního poháru OPA a Světového poháru v Evropě, kde byla spolu s českým národním týmem.

Start na Zlaté lyži naopak vynechá Petra Nováková, která se zaměří na závěrečnou vysokohorskou přípravu před ZOH v italském Passo di Lavazé. Ze soustředění následně přejede na další závod Světového poháru v Seefeldu. „Jsem zvědavá, jak moc se do mého výkonu výška promítne,“ uvažovala nejlepší česká běžkyně. „Jde hlavně o to, abych se rozzávodila a první olympijský závod nejela po soustředění bez nějakého startu. Bude to takové měřítko před olympiádou, nebudu nad tím ale spekulovat, jsem ráda, že můžu ještě startovat.“

Na olympiádě by Nováková chtěla startovat ve skiatlonu, na 10 kilometrů volně a 30 kilometrů klasicky. Pokud se na olympiádu nominují čtyři závodnice, možná nastoupí i v týmovém sprintu a štafetě.

Zlatou lyži vynechají také další závodníci, kteří minulý týden dokončili závod Tour de Ski. Jedná se o sestavu Martin Jakš, Petr Knop, Michal Novák, Aleš Razým a Katka Beroušková. Kromě zmíněné Novákové a Martina Jakše, jejichž dveře na olympiádu jsou již otevřené, mají s velkou pravděpodobností i ostatní účastníci Tour de Ski šanci v rámci nominací uspět.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud