Pavel Ryšavý
13. února 2018 • 21:12

TOP 6 hokejových hvězd ZOH: Ruské ikony, severští obři i český lídr

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo bude zářit na hokejovém turnaji?Kdo bude zářit na hokejovém turnaji?FOTO: Koláž: iSport.cz

    Nabídka blýskavých jmen je na olympijském turnaji o dost chudší než v minulých letech. NHL zavřela kohout. Šmytec. Evropo, poraď si sama. Tady je přehled šesti největších hvězd hokejového turnaje podle deníku Sport. Těžké bylo, aby do výběru nenaskočili jen samí Rusové, nakonec jsme ukázali na dva. K nim jsme přidali českého vůdce a kanadskou hvězdu. Obránce zastupuje osvalená hora ze Švédska. A gólmanem číslo jedna může být finský obr.

  • Ilja Kovalčuk, útočník, OSR

    Ilja KovalčukFoto REUTERS/David W Cerny

    Věk: 34 let
    Klub: SKA Petrohrad
    Sezona: 53 zápasů, 63 bodů (31+32)

    Kolem něj se v ruském táboře bude všechno točit. Umí soupeře zničit, dát rozhodující gól, ale taky otrávit všechny kolem sebe, když mu to nejde. Na druhou variantu se moc spoléhat nedá, protože trenér Oleg Znarok to s ním umí. Před dvěma lety byl Ilja Kovalčuk jednou nohou z Petrohradu pryč. Nehrál v play off, vyčítali mu, že to už není on, tahoun a lídr. Všechno je ale zapomenuto, vrátil se. Na Hry jede jako nejproduktivnější hráč KHL, alfa samec, střelec a velká hrozba pro všechny brankáře. Někdy mu můžete vyčítat, že je sobec. Ano, z části to tak je. Ale výjimeční hráči se zkrátka tu a tam chovají po svém. Pořád se přetřásá jeho návrat do NHL, odkud odešel prý kvůli stesku po Rusku. V New Jersey by vám ale spíš řekli, jak se na ně vykašlal a rozmazleně utekl. Prostě Kovalčuk.

  • Pavel Dacjuk, útočník, OSR

    Pavel DacjukFoto Michal Beránek (Sport)

    Věk: 39 let
    Klub: SKA Petrohrad
    Sezona: 37 zápasů, 35 bodů (8+27)

    Celou svoji kariéru v NHL odehrál v jednom dresu, nastupoval za Detroit, kde zvládl 953 zápasů a vyhrál dvakrát Stanley Cup. I přes pokročilejší věk je Pavel Dacjuk pořád stejný, má daleko lepší nahrávku než střelu, je v první řadě geniálním mozkem, který vede útočné operace. Navíc zůstala jeho schopnost záškodnické práce při napadání. Ani o něm nevíte, lehkonohý centr se zezadu přikrade, zvedne hokejku, sebere puk a alou s ním na druhou stranu do brejku, nebo jde do šance. V tom je jedinečný. Na olympiádě je ruským kapitánem a je to šéf, který nemluví zbytečně, spíš táhne příkladem na ledě. Jeho jediným minusem je zdraví. Tělo už nedrží jak dřív a v Petrohradu vynechal už 16 zápasů. Na olympiádě ovšem nenajdete hráče, který by byl zároveň tak dominantní při přesilovkách i oslabeních.

  • Martin Erat, útočník, Česká republika

    Martin EratFoto ČTK

    Věk: 36 let
    Klub: Kometa Brno
    Sezona: 47 zápasů, 46 bodů (12+34)

    Hokej je kolektivní hra, kde se dá jedinec nahradit? Jak kdy, tohle pravidlo neplatí vždycky. Kde by byla Kometa bez Martina Erata? Rozhodně by v minulé sezoně nevyhrála titul a konec debaty, zkrátka fakt. Majitel 881 startů v NHL má v sobě dar vůdce, on umí být generálem své armády. Co řekne, to je v kabině zákon. Navíc klidně přinese nápad, jak odehrát přesilovku, v tom je taky jeho velký přínos. Dřív na reprezentační akce jezdil spíš v roli skvělého bruslaře a pracanta, který ostatní uštve pohybem. Tohle je nejspíš jeho poslední velký turnaj a čeká ho úplně nová role, taktovka a kapitánský můstek. Všechno má v českém souboru šlapat tak, jak si bude přát a jak bude on cítit. Kometa budiž důkazem, že to je dobrá volba. Dominantnějšího hráče v extralize nenajdete.

  • Wojtek Wolski, útočník, Kanada

    Wojtek WolskiFoto REUTERS/David W Cerny

    Věk: 31 let
    Klub: Magnitogorsk
    Sezona: 44 zápasů, 39 bodů (12+27)

    Příběh rodáka ze Zabrze obletěl v roce 2016 svět. Vypadalo to šíleně, třískl sebou do mantinelu a nehýbal se. A taky to šílené bylo. Wojtek Wolski měl poškozenou míchu, navíc zlomené obratle a k tomu otřes mozku. Musel na operaci, hrozilo mu, že ochrne, ale měl kliku, dostal se z toho, navíc je jednou z největších hvězd kanadské reprezentace. Faktem ale je, že v KHL vlastně vůbec hrát neměl. Válel v NHL za Colorado, ve své první kompletní sezoně dal 22 gólů. Jenže pak jeho čísla padala. Měl pech na zranění, když se z něčeho už dostal, přišel nějaký malér. Měnil kluby, zápolil s depresemi, sám se nechal slyšet, že dokonce přemýšlel o sebevraždě. Nakopl ho odchod do KHL, kde byl hvězdou Novgorodu, Magnitky i Kunlunu. U něj stoprocentně platí, že co tě nezabije, to tě posílí.

  • Staffan Kronwall, obránce, Švédsko

    Staffan KronwallFoto Michal Beránek (Sport)

    Věk: 35 let
    Klub: Jaroslavl
    Sezona: 54 zápasů, 35 bodů (10+25)

    Pořád platí, že na tohohle obra si každý útočník musí dát zatraceného bacha. Staffan Kronwall má obrovské rozpětí paží, že mu jen tak neujedete, navíc sílu medvěda, kterou dovede využít v soubojích i při střelbě. Když vypustí svoji mordu od modré, za pukem se málem dělá ohnivá čára. V Rusku hraje už sedmým rokem a tohle je, pokud se týká ofenzivních čísel, jeho nejlepší sezona. Perlička je, že táta Kronwall prostě ví, jak se vychovávají ostří a dobří beci. Nejstarší Mattias (40) tedy válel nejvýš jen za juniorku Djurgaardenu. Pětatřicetiletý Niklas byl ovšem svého času nejostřejším zadákem Detroitu a zavedl do hokejového světa termín „kronwalling“. To znamená, že dostanete ránu a pak vás musí z ledu sbírat. Nejmladší Staffan zkoušel NHL taky. Ale Rusko mu sedí o dost víc.

  • Mikko Koskinen, brankář, Finsko

    Mikko KoskinenFoto REUTERS/Brian Snyder

    Věk: 29 let
    Klub: SKA Petrohrad
    Sezona: 28 zápasů, úspěšnost zákroků 94%

    Nechcete hrát proti němu. Když Mikko Koskinen stojí v brance soupeře, máte jeden vážný problém, za dvoumetrovým finským kolosem prakticky není vidět branka. Jen vystřelit zápěstím a doufat, že to někam spadne, je u něj totální ztráta času. Trefíte jeho mohutné tělo. Patří k brankářům, kteří, když kleknou, ramena mají na horní tyči a rozklek na šířce branky. Je to monstrum. Dokonale zapadá do mašiny na vítězství v Petrohradu, dvakrát senzačně zvládl play off a dvakrát vychytal pro tým titul. Otázkou bude, co s ním udělá, až bude na olympiádě chytat za ne tolik kvalitní defenzivou. Pokud si vzpomene na svoji formu z mistrovství světa 2016, kde byl vyhlášen nejlepším brankářem turnaje s úspěšností zákroků téměř 95 procent, musí útočníci doufat, že ve vesnici dostane chřipku. Jinak ten boj nevyhrají.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud