Adam Lacek
23. února 2018 • 14:55

Experti o ruském brankáři: Méďa, co má 130 kilo. Jenže všechno vykryl

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měla to být největší slabina. Nakonec z něho byl největší problém. Obrovitý ruský brankář Vasilij Košečkin působí mezi třemi tyčemi jako sněhulák, Čeští hokejisté na něj ale recept nenašli. Opět v klíčové bitvě. Z 31 střel nepustil v olympijském semifinále ruský medvěd ani jednu. Vypjatou bitvu v Koreji hodnotili z redakce deníku Sport Milan Antoš, bývalý útočník a nyní televizní expert, a Jiří Lípa, bývalý mezinárodní rozhodčí a televizní komentátor.



Právě v Košečkinovi přitom před zápasem viděli největší slabinu Rusů. „Tenhle dvoumetrový méďa má 110 kilo, ve výstroji 130 kilo. Všichni ruští brankáři kromě Treťjaka jsou sněhuláci. Nikdy neměli gólmana na úrovni Haška,“ popisoval Lípa ruského brankáře.

Jenže Košečkin se stal nakonec největším problémem. Češi vypálili 31 střel na branku, o devět více než soupeř, brankář z Magnitogorsku ale všechny kryl. „Košečkin nechytá aktivně, spíše vykrývá situace. Čeká na to, co ho trefí,“ hodnotil Antoš jeho styl chytání už po první třetině.

Rusům stačilo k postupu do finále krátká sekvence během druhé třetiny. Na rozmezí 28. a 29. minuty se během 27 vteřin prosadili Nikita Gusev a Vladislav Gavrikov. „Ve druhé třetině jsme se nechali trošku rozhodit, upustili jsme od té hry ve středním pásmu. Dvě chyby stály celý zápas,“ mrzelo Antoše.

„Zlomovým momentem byl pro mě úsek v polovině druhé třetiny, kdy jsme měli dvě přesilové hry a Martin Růžička tam měl šance, které normálně dává,“ zmínil Lípa velkou šanci na zkorigování výsledku. Čechům se ale ani jednu ze čtyř nabídnutých přesilovek nepodařilo využít.

Milan Antoš a Jiří Lípa hodnotí prohru s Ruskem: Zlomem byly nevyužité přesilovky
Video se připravuje ...

Antoš vyzdvihnul také koncentrovaný výkon Rusů. „Musím je pochválit, hráli výborně defenzivně. Bylo vidět, že zvládli taktiku, že i třeba Kovalčuk rychle střídal. Každý, kdo sleduje hokej, ví, že Rusové byli jasným favoritem už před turnajem. Od začátku všichni počítali, že budou ve finále.“

Pro oba experty bylo obtížné vyzdvihnout někoho z českých hráčů. Ti podali především týmový výkon, ve kterém nikdo příliš nevyčníval. „Francouz chytal výborně, z obránců bych vyzdvihnul Koláře, který pokračoval ve hře i po ostrém zákroku, a z útoku Červenku, který se nebál hrát,“ řekl Antoš. „Možná bych ocenil, kdyby byl v týmu Martin Nečas. Měl by určitě přidanou hodnotu k dobrému výkonu všech ostatních,“ doplnil Lípa.

15. den na ZOH: „Méďa“ vychytal Čechy, Vonnová pochválila Ester
Video se připravuje ...

Pád do souboje o bronz nevidí nikterak černě. „I to je úspěch mančaftu, který Pepa Jandač s kolegy složil,“ ocenil bývalý mezinárodní rozhodčí a televizní komentátor. „Nebyl bych zklamanej,“ dodal Antoš, který zároveň rozebral možné soupeře: „Oba dva hrají stejným stylem, hodně dobře dozadu, jsou hodně urputní, bojují o každý puk. Narazí kosa na kámen. Uvidíme, kdo bude silnější,“ řekl k odpolednímu duelu Kanady s Německem.

S poraženým z druhého semifinále se česká reprezentace utká v sobotním utkání o bronz. Zápas odstartuje v 13:10.

Góly

Domácí:

Hosté: 27:47. N. Gusev, 28:14. Gavrikov, 59:39. Kovalčuk

Sestavy

Domácí: Francouz (Furch) – Polášek, Nakládal, J. Kolář (A), Mozík, Jordán, Kundrátek, O. Němec – D. Kubalík, Jan Kovář (A), M. Erat (C) – Červenka, Mertl, Martin Růžička – Sekáč, Koukal, Radil – Birner, Horák, Řepík – T. Zohorna.

Hosté: Košečkin (I. Sorokin) – Vojnov, Gavrikov, Kiselevič, Nestěrov, Zub, Zubarev, J. Jakovlev – Kalinin, Andronov (A), Kovalčuk (A) – Kaprizov, Dacjuk (C), N. Gusev – Barabanov, Prochorkin, Širokov – Grigorenko, Kablukov, Tělegin – Mozjakin.

Rozhodčí

Iverson (CAN), Lemelin (USA) – Dahmen (SWE), Suominen (FIN)

Stadion

Kangnung Hockey Centre

Návštěva

4 330 diváků

Smutek u české střídačky po prohraném semifinále na olympiádě
Smutek u české střídačky po prohraném semifinále na olympiádě

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud