Zdeněk Janda
23. února 2014 • 13:00

Bank neví, jestli děti budou lyžovat: Je to krásné. Ale těžké a drahé

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Soči udělal českému lyžování skvělé jméno. Zástupci zemí, které se neřadí mezi velmoci, ho uznale plácají po zádech. Ondřej Bank, který na olympiádě zaznamenal nejlepší český mužský výsledek v historii (5. místo v obřím slalomu), je zároveň inspirací pro mladé lyžaře. Jenže i sám Bank tvrdí: „Je to hezký sport. Ale brutálně těžký a stojí hrozně peněz.“



Pro Banka byla olympiáda jako sen. Dlouho mu trvalo, než se vyškrábal z řady vážných zranění. Dva roky pořádně nezávodil, jen trénoval. Teď si mohl oddychnout: Vyplatilo se to!

„Bylo to tady pro mě jako zázrak,“ říká 33letý nejlepší český lyžař, který byl pátý v obřím slalomu, sedmý v superkombinaci, devátý v superobřím slalomu a dvacátý ve sjezdu (slalom kvůli zranění vynechal).

Teď i rodiče, kteří váhají, jestli mají děti i nadále podporovat v lyžování, vidí, že i Česko může vyprodukovat špičkové závodníky světové úrovně.

Ovšem těch peněz, co to stojí... „Je to opravdu hezký sport. Ale brutálně těžký, stojí to navíc hrozně peněz. Když si uvědomím, kolik je k tomu potřeba lidí, jaký materiál, tak nevím nevím, jestli na to svoje dítě dám... Je to nádherný sport. Ale extrémně těžký po všech stránkách,“ připouští vyhlášený pohodář.

Na olympiádu v Soči bude mít každopádně jen krásné vzpomínky. Nejen díky tomu, jak se mu dařilo. „Celkově se mi tady líbilo. Organizace byla taková ruská, ale jo, v pohodě,“ pousmál se. Co tím přesně měl na mysli? „Že sice chvilku trvalo, než se něco vyřešilo, ten systém nebyl úplně přesný, ale vždycky to nějak dopadlo...“

Lyžaře Ondřeje Banka čeká na olympiádě poslední závod
Lyžaře Ondřeje Banka čeká na olympiádě poslední závod

Akorát ho mrzelo, že nebylo při závodech tolik fanoušků. „Je vidět, že tady v Rusku nemá sjezdové lyžování až takovou tradici,“ myslí si Bank.

Sám je zvědavý, jak se lyžařská střediska v dějišti Her budou dál vyvíjet. „Zajímalo by mě, jak to tady třeba za dva roky bude vypadat. Jestli sem Rusáci budou jezdit. Ale je to tady fakt nádherný,“ dodal Bank, jenž má za sebou snové Hry.

Přesto stále věří, že ten životní závod má ještě před sebou. Kdy konečně na světové akci cinkne i nějaká medaile!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud