7. prosince 2017 • 09:57

Kejval znovu zkusí volby v MOV. Ani mě nevyšetřovali, řekl k anonymu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval byl znovu navržen na člena Mezinárodního olympijského výboru. Volit se bude v únoru v Pchjongčchangu. Poprvé byl nominován už v srpnu a o jeho přijetí do MOV se mělo hlasovat na zářijovém zasedání v Limě. Tehdy však Kejval kandidaturu na poslední chvíli odložil kvůli anonymnímu dopisu souvisejícímu s dotační kauzou v českém sportu.



Anonymní dopis, zaslaný do sídla MOV v Lausanne, označoval Český olympijský výbor a jeho představitele za aktéry kauzy s ovlivňováním sportovních dotací a naznačoval, že budou obviněni. Kejval se proto rozhodl svou kandidaturu pozastavit a nejdříve situaci zástupcům MOV důkladně objasnit.

"Celou aktuální situaci v českém sportovním prostředí jsem ve spolupráci s právníky detailně popsal a vedení MOV objasnil. Etická komise MOV kauzu nakonec ani nevyšetřovala," uvedl Kejval, kterého do MOV navrhl ve středu výkonný výbor na zasedání v Lausanne.

"Po této zkušenosti se však už k volbě do MOV neupínám, protože aktuálně je pro mě nejdůležitější, abychom co nejlépe zajistili účast českého týmu na olympijských hrách v Koreji a připravili v Pchjongčchangu českým sportovcům co nejlepší podmínky pro reprezentaci," dodal.

Bývalý reprezentant ve veslování by mohl být sedmým zástupcem českého či československého sportu v řadách MOV. Poslední stálou členkou byla sedminásobná olympijská vítězka ve sportovní gymnastce Věra Čáslavská, která v roce 2001 rezignovala ze zdravotních důvodů. V MOV zasedal také oštěpař Jan Železný, kterému osmiletý mandát v komisi sportovců vypršel v roce 2012.

Poté do komise sportovců neúspěšně kandidovaly oštěpařka Barbora Špotáková a lyžařka Šárka Strachová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud