17. srpna 2008 • 08:04

Neuvěřitelné! Emmons znovu ztratil zlato

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Američan Matthew Emmons přišel na olympijských hrách poslední ranou o zlatou medaili ve střelbě z libovolné malorážky na 3x40 ran.



Manžel české olympijské vítězky Kateřiny Emmons vystřelil dřív, než zacílil. Trefil jen 4,4 bodu a klesl na konečné čtvrté místo. Podobný osud ho potkal před čtyřmi lety v Aténách, kde na závěr soutěže zasáhl omylem sousední terč.Vítězství spadlo do klína Číňanovi Čchiou Ťianovi.

Přitom se zdálo, že Emmonsovi nemůže vítězství, kterým by vyrovnal pekingskou bilanci své ženy, uniknout. Stříbrný medailista z libovolné malorážky vleže vedl po devíti finálových ranách o 3,3 bodu.

Jeho nejhorším počinem ve finále předtím bylo úvodních 9,7 a k triumfu mu stačilo trefit 6,7, ale přišlo další záhadné selhání.

"Šílené věci se stávají. Prostě jsem nechtěně vystřelil, to je všechno," řekl Emmons novinářům.

"Začínám mířit s puškou nad terčem a shora postupuji směrem do středu. Při klesání pokládám prst na spoušť a zrovna v té chvíli vyšel výstřel. Asi jsem to přehnal a příliš na spoušť zatlačil," líčil svou nešťastnou koncovku v soutěži Emmons.

Když jeho zbraň vystřelila, zmohl se na jediné povzdech. "'Uh', řekl jsem si. Doufal jsem, že to šlo do černého. To sice šlo, ale moc vysoko.

Kdybych trefil do černého kamkoli níž, bylo by to dobré," posteskl si. "Příčinou byla technická chyba s mým prstem. Aspoň to přitáhne ke střelbě pozornost jako v Aténách," zlehčoval situaci.

Kateřina Emmons, která do té doby spokojeně komentovala manželovo vystoupení pro Českou televizi, ze svého stanoviště nevěřícně sledovala, co se stalo.

"Tak to je neuvěřitelné. Takhle špatně za celý olympijský cyklus nevystřelil," stačila ze sebe vypravit, než odběhla utěšit svého muže.

Její otec a trenér a Emmonsův tchán Petr Kůrka jen seděl v hledišti s hlavou v dlaních a nebyl schopen slova, zatímco se halou rozléhal nadšený jásot čínských diváků.

Sedmadvacetiletý Američan byl zjevně v šoku, zaskočeně vypadali také jeho soupeři. Vedle čínského střelce předstihli Emmonse ještě Ukrajinec Jurij Suchorukov a Slovinec Rajmond Debevec, olympijský vítěz ze Sydney.

K aténskému zlatu ve střelbě z malorážky vleže tak Emmons další nejcennější kov opět nepřidal.

Třebaže jeho příběh s posledním ranami je jako vystřižený z psychologického dramatu, snažil se být nad věcí. "Na světě jsou důležitější věci. Teď čekám, že přijde něco dobrého, protože špatné věci se nestávají jen tak," řekl novinářům. "Určitě to mělo svůj důvod," přidala jeho žena.

Asi deset minut se objímali, co si řekli, zůstalo tajemstvím. "Mít ji u sebe, to je důležitější, ať vyhraju nebo prohraju," řekl střelec. Ujistil, že hodlá vydržet i na další olympijské hry v Londýně.

"Je to něco, co musíte vzít a hodit za hlavu. Určitě ho to bude motivovat, získal další zkušenosti," uvedla Emmons. "Zlato na něj jistě čeká. Když trefí 4,4 a je stále čtvrtý, je to neuvěřitelný výsledek," hledala pozitivum plzeňská rodačka.

Američan lehce zaváhal už v kvalifikaci, v níž vedl, ale v závěru mu nevyšly položky v kleče a předstihl ho Debevec. Ve finále však Slovinec hned první ranou trefil jen 7,7 a Emmonsovi se otevřela cesta ke zlatu, o které se sám na samém konci připravil.

Český střelec Václav Haman obsadil v kvalifikaci 23. místo a do osmičlenného finále se nedostal. Tomáš Jeřábek, který koncem června absolvoval operaci zad, do soutěže ze zdravotních důvodů nenastoupil.

"Čekali jsme do poslední možné chvíle, ale nakonec jsme se rozhodli Tomáše ze závodu stáhnout a neriskovat jeho zdraví. Stojku by odstřílel jen s hroznými bolestmi a stejně by neměl šanci na dobrý výsledek," řekl trenér Kůrka novinářům.

Haman v kvalifikaci nastřílel 1163 bodů a se svým výkonem byl vcelku spokojený. "Některé rány mě mrzí, například pár devítek, které jsem dal ve stoje. Čekal jsem i o trochu více bodů při položkách vleže. Celkově to ale byla cenná zkušenost," řekl bývalý úspěšný junior při svém prvním startu na olympiádě.

Výsledky:

1. Čchiou Ťian (Čína) 1272,5 (1173+99,5), 2. Suchorukov (Ukr.) 1272,4 (1174+98,4), 3. Debevec (Slovin.) 1271,7 (1176+95,7), 4. Emmons (USA) 1270,3 (1175+95,3), 5. Farnik 1268,9 (1171+97,9), 6. Knögler (oba Rak.) 1268,4 (1170+98,4), 7. Sauveplane (Fr.) 1267,1 (1172+95,1), 8. Berg (Nor.) 1266,5 (1172+94,5), ...v kvalifikaci 23. Haman (ČR) 1163.

Články odjinud


Články odjinud