25. května 2009 • 18:38

Odložit olympiádu v Praze je nesmysl, zuřil Jirásek

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Milan Jirásek se ohradil proti myšlence na odklad kandidatury Prahy na pořádání olympijských her v roce 2020.



Nedávno se pro odložení vyjádřil v rozhovoru pro MF Dnes šéf Prahy olympijské Tomáš Petera, který navrhoval odsunout snahu pořádat olympiádu v České republice minimálně o čtyři roky později na rok 2024.

Jiráska navíc pořádně rozčílilo Peterovo prohlášení, že ČOV má pocit, že Magistrát hlavního města Prahy by měl kandidaturu zaplatit a vrcholný český sportovní orgán ji řídit. "To je úplný nesmysl, za tenhle výrok bych ho skoro inzultoval, protože nevím, z čeho to mohl usoudit," neskrýval svůj hněv Jirásek. Kontaktovat Peteru kvůli problému ale nebude. "Já se totiž nerad peru," snažil se s úsměvem odlehčit své rozčilení.

Petera si myslí, že společnost by měl řídit ten, kdo ji financuje, tedy Magistrát Prahy. "Svými osobními názory, jak zachránit apolitickou Prahu olympijskou, jsem nechtěl samozřejmě nikoho naštvat, včetně Milana Jiráska," reagoval dnes v rozhovoru pro ČTK Petera.

Předseda vrcholného českého sportovního orgánu se vrátil ze zahraničí teprve v neděli večer a nebyl důkladně informován. "Od rána jsem měl povinnosti, tak jsem se nechtěl naštvat hned, ale až po téhle slávě," prohlásil po slavnostním plénu ČOV k výročí 110 let od svého založení v pražském Karolinu. "Ale ještě jsem to pořádně celé nečetl," vyjasnil.

Petera podle svých slov prezentoval osobní názor pramenící z dvouleté zkušenosti z působení v čele Prahy olympijské. O budoucnosti kandidatury však nerozhoduje on ani ČOV, ale vedení hlavního města Prahy.

Jirásek soudí, že nyní není vůbec vhodná doba na taková prohlášení bez konzultace s odborníky. "Mě to mrzí. Jestli to pramení z jeho zklamání, nebo z čeho, to nevím. Ale teď je první mezník v říjnu, jak dopadne volba pro rok 2016," prohlásil. "Pak teprve má cenu dávat něco na stůl a dělat rozhodnutí.  Mně to připadá, že se to objevilo kvůli volbám do Evropského parlamentu. O tom se rádo píše, když někdo něco neguje," prohlásil.

Praha se pro rok 2016 nedostala mezi kandidátská města, jak se čekalo. Vážný zájem ale podle dřívějších vyhlášení pražské radnice i zástupců ČOV i Prahy olympijské by měla mít česká metropole pro rok 2020. O čtyři roky dříve bude pořádat olympiádu jeden ze čtveřice Madrid, Chicago, Tokio a Rio de Janeiro.

Osud pražské kandidatury je však i nadále nejasný, neboť má malou podporu politiků. Z toho důvodu i kvůli aktuální ekonomické situaci Petera navrhoval kandidaturu odložit. "Když se odloží, usne," zní z pléna Českého olympijského výboru.

"Jeden cyklus kandidatury vynechala třeba Paříž," namítl však Petera a dal příklad. Debatu nad budoucností kandidatury, která má podle posledních průzkumů pouze třetinou podporu veřejnosti, připustil i pražský primátor Pavel Bém.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud