16. dubna 2013 • 17:05

Maraton v Praze zostří dohled. Ale z města nejde udělat kriminál

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen necelý měsíc po teroristickém útoku na bostonském maratonu se běžci sejdou na startu maratonu v Praze. Tragické události ze zámoří ovlivní i bezpečnostní opatření v českém hlavním městě.



Kolem trasy bude 12. května hlídkovat 600 členů bezpečnostních složek, pomáhat bude také 1100 dobrovolníků. „Přestože již nyní jsou bezpečnostní opatření na velmi vysoké úrovni, organizátoři plánují projednat s jednotlivými institucemi úpravu bezpečnostních opatření,“ uvedli organizátoři pražského maratonu v tiskovém prohlášení.

Nelze také automaticky předpokládat, že v ohrožení budou všechny hromadné běžecké akce po celém světě. „V pumovém útoku, který byl proveden na maratonu v Bostonu, není možné hledat žádnou analogii s dalšími závody. Rozhodně se nejedná o akci nepřátel masového běhu," řekl bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor.

Nově by mohla být zavedení kontroly obsahu baťůžků, které si běžci odkládají před startem v úschovně. Zvýšený dozor bude také věnovaný místům s vysokým výskytem lidí. Už nyní je ale jasné, že není možné odstranit všechny odpadkové koše podél trasy, které představují velké bezpečnostní riziko. Právě v nich ukryli neznámí útočníci nálože také v Bostonu.

Stoprocentní bezpečnost u sportovních událostí podobného rozsahu nejde zaručit nikdy. "Podniky tohoto typu budou vždy trochu zranitelné, protože jsou na velkém území. Aby to diváky i účastníky bavilo, nelze s prominutím udělat z města kriminál,“ podotýká k tomu Šándor.

Ošklivý pohled - Zranění leží v kalužích krve, kolem trosky z rozbitých budov
Ošklivý pohled - Zranění leží v kalužích krve, kolem trosky z rozbitých budov

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud