Květoslav Šimek
15. října 2018 • 18:45

Kdo hlídá vítěze Velké pardubické? Pozor, koza Vlasta je drsná!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kopce zalité sluncem, zdánlivá pohoda a klid. Koně za miliony ve stájích hlídá rohatá koza Vlasta. „Radši jsem ji uvázal, když vidí někoho cizího, hned jde na zadní a trká,“ usmívá se trenér Pavel Tůma, který ve Dvorcích na Bruntálsku připravil po vítězi Českého derby i vítěze Velké pardubické. „Je pěkně drsná, nikoho ke koním nepustí. Je lepší než hlídací pes.“ Vlasta má ještě jednu roli: je stájový talisman.



Tůma si ji pořídil loni před Českým derby. „A Joseph pak den poté senzačně vyhrál Derby,“ připomíná nečekaný triumf koně, který měl kurz na vítězství 50:1. Štěstí teď Vlasta přinesla i ve Velké pardubické. Sedmiletý Tzigane du Berlais byl sice černým koněm dostihu, ale jasný favorit nebyl.

Když jej děvčata z Tůmova týmu přivádí z výběhu a přehazují přes něj deku pro vítěze Velké pardubické, Vlasta na koně přátelsky zamečí. „Hlídej, hlídej,“ prohodí Tůma. „Teď vypadá jak z Prodané nevěsty,“ komentuje sponu s dlouhými třásněmi, kterou Tziganovi připnul na hruď.

Tady trénoval i Peruán

Ve stejných stájích před lety pobýval i legendární Peruán, trojnásobný vítěz Velké (1998,1999, 2000). Kopce, nedaleko rybník, potok, čistý vzduch. „Jo, má to tady svoje kouzlo,“ přitakává Tůma.

Vítěze Velké pardubické hlídá ve stájích ve Dvorcích na Bruntálsku koza Vlasta
Vítěze Velké pardubické hlídá ve stájích ve Dvorcích na Bruntálsku koza Vlasta

„Je to dobré na psychiku koní. Já třeba s šéfem Charvátem začínal tak, že mi sem vozil koně z Chuchle, kteří už toho měli v Praze dost a potřebovali změnu. S koněm k psychiatrovi nemůžeš, tak jsme je vodili do lesa. Objímat stromy, jak se říká. Jsou v ohradě, na vzduchu, srovnají si hlavu. Některý kůň to pochopí hned, některý za dva roky, některý za tři. Možná by stálo za to sem do lesů vozit i některé majitele. Aby taky pochopili, že všechno chce svůj čas.“

Tůma by rád vylepšil tréninkové podmínky. Cvalový ovál, prostory na přípravu. „Abychom stačili moderním střediskům, musíme zapracovat. Jasně, majitel koupí formuli, ty natankuješ a vyhraješ. Ale když formuli natankuju a nemám kde vyzkoušet gumy, tak je to taky špatně.“

Oslava bude!

Během povídání za trenérem dorazí starosta Jan Božovský. Domluvit oslavu. „Lidi to tady prožívají, já doma s manželkou u televize řval,“ líčí starosta. „Co kdybychom něco vymysleli?“ Tůma není proti. I šéf Charvát prý slíbil „pustit“ na oslavu dvacet tisíc. Jen by prý ještě radši počkal. „Tak tři týdny, pak můžeme s Tziganem přijít třeba na náměstí, on je flegmatik, neměl by s tím žádný problém,“ přislíbil trenér.

„Ale počkal bych. Jednak ještě máme práci, čekají nás další dostihy. A potom, podívejte se, co se stalo Nikasovi. Nikdy nevíte, jestli koni někdo něco nepodstrčil, přece jenom jej nemůže hlídat každou minutu. Ale oslavu uděláme!“

ROZHOVOR S PAVLEM TŮMOU SI PŘEČTĚTE V ÚTERNÍM SPORTU!

Vítěz Velké pardubické Jan Faltejsek: O oslavách, Váňovi a cestě za pátým triumfem
Video se připravuje ...

Znovu pátý Josef Váňa ml.: V závěru jsem stále věřil a snažil jsem se, ale pořád jsme byli daleko
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud