31. srpna 2016 • 12:33

Jestli se ukážu v Tokiu? Budu vám mávat z obláčku, říkala Čáslavská

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve věku 74 let zemřela v úterních ranních hodinách česká legenda Věra Čáslavská. K úmrtí držitelky sedmi zlatých olympijských medailí se vyjádřil i japanolog Martin Vačkář. "Na Věru Čáslavskou budu vzpomínat, jako kdyby byla byla stále mezi námi. Už proto, že do poslední chvíle byla plná života. Znali jsme se mnoho let. Byla tak pozitivním člověkem, že jsme se při každém setkání smáli," řekl Vačkář.



"Byla plná energie, měla silnou vůli a nedala na sobě nic znát. Měla velké srdce, věřím, že její energie se neztratí," dodal Vačkář. Když před pouhým měsícem tlumočil její rozhovor s japonskou sportovní novinářkou, odpověděla prý na její dotaz, zda přijede v roce 2020 na olympiádu do Tokia, kladně. "Zasmála se a řekla, že tam bude mávat z obláčku," dodal. I to podle něj dokládá její pohotovost a vtip.

Čáslavská byla v Japonsku velice populární. Na tokijské olympiádě získala 21. října 1964 za osmiboj svou první zlatou olympijskou medaili a v dalších dnech k ní přidala ještě dvě za přeskok a kladinu. Ze soutěže družstev si odnesla navíc stříbrnou medaili.

Japonce svými výkony, úsměvem i bojovností doslova uhranula a na úžasnou "Bera san" stále vzpomínají. Na památku dostala samurajský meč a přijal ji i japonský císař. V roce 2010 pak převzala jako projev přínosu ke kulturním vztahům mezi Japonskem a Českem vysoké japonské vyznamenání Řád vycházejícího slunce.

Rozhovor Věry Čáslavské s Ondřejem Synkem čtěte ZDE >>>

"Do poslední chvíle se držela, i když jí před několika týdny lékaři oznámili, že rakovina slinivky se šíří a operace není možná. Poradili jí, aby užívala života," vysvětlil Vačkář s tím, že na životním postoji této vynikající sportovkyně se nic nezměnilo, navenek nedala nic znát.

"Byla v tom ohromně silná. Brala to až téměř nepochopitelně, vždy si uměla zvolit pozitivní stránku a jela na úplný doraz," dodal Vačkář. Přesto tajně věřil, jak by bylo krásné, kdyby mohla do Tokia odjet.

 FOTOGALERIE: PŘIPOMEŇTE SI NEJSLAVNĚJŠÍ CHVÍLE VĚRY ČÁSLAVSKÉ>>>

FOTOGALERIE: PŘIPOMEŇTE SI NEJSLAVNĚJŠÍ CHVÍLE VĚRY ČÁSLAVSKÉ>>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud