11. června 2014 • 16:15

Mrůzková zajela po mateřské životní závod, z MS má stříbro

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kajakářka Michaela Mrůzková se po šestileté mateřské pauze úspěšně vrátila k závodění. Na mistrovství světa ve sjezdu na divoké vodě v italské Valtellině získala nečekaně stříbrnou medaili v dlouhém závodu. Úspěch české výpravy podtrhli deblkanoisté Marek Rygel s Petrem Veselým, kteří vyhráli a získali po Českou republiku individuální titul po osmi letech. O zisk dalšího stříbra se zasloužil singlkanoista Ondřej Rolenc, v kajaku vybojoval bronz dlouholetý úspěšný reprezentant Kamil Mrůzek.



Mnohonásobná mistryně světa ve sjezdu a vicemistryně světa v rychlostní kanoistice Mrůzková, za svobodna Strnadová, je přitom stále ještě na mateřské dovolené. Před závodem hovořila o tom, že její účast na MS nelze považovat tak úplně za návrat. "Před závodem jsem na zisk medaile ani nepomyslela, chtěla jsem mít jen dobrý pocit z jízdy," prohlásila dvojnásobná olympionička v rychlostní kanoistice.

V cíli přiznala, že dobrý pocit rozhodně chyběl. "V horní části trati jsem chybovala, cítila jsem, že trénink na divoké vodě mi chybí, a ani stopa nebyla ideální," řekla v tiskové zprávě svazu Mrůzková, která s vítěznou Alke Overbeckovou z Německa prohrála o sekundu a půl.

Úspěšná sjezdařka se proslavila zejména přestupem na "rovnou vodu" před dvanácti lety. V rychlostní kanoistice startovala už na olympiádě v Aténách v kategorii K1, má bronz z ME v Poznani 2005 na kilometru a stříbro vybojovala o rok později na MS v Szegedu společně s Janou Blahovou na olympijské pětistovce.

Mrůzková se přitom rozhodla startovat na MS jen dva týdny před závodem, když doplnila tým jako čtvrtá kajakářka. Nominovala se v poslední možné chvíli. "A protože bych na závody stejně jela jako trenérka, řekla jsem si, proč vlastně nezávodit?" popisovala Mrůzková.

Rygel s Veselým se postarali o obrovské překvapení, neboť jeli společně na prvním velkém závodu. Rygel je mistrem světa mezi singlíři, loni se vrátil k závodění po tříleté pauze, po níž musel začínat v podstatě od začátku a zhubnout 13 kilogramů.

Rygel s Veselým tak navázali na osm let staré tituly Mrůzka a Mrůzkové z dlouhých závodů v Karlových Varech, které byly pro český sjezd na divoké vodě dosud posledními zlatými medailemi.

Řeka Adda je po závodníky hodně náročná, s horní nejobtížnější pasáží se pojede také závod ve sprintu. "Udělal jsem tam několik chyb, voda je tu opravdu silná v porovnání s tím, na jaké jsme letos odjeli většinu nominačních závodů," uvedl Mrůzek.

Ve čtvrtek je na programu týmový závod v dlouhém sjezdu, v pátek týmový závod ve sprintu a v sobotu vyvrcholí mistrovství světa individuálním závodem ve sprintu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud