20. srpna 2015 • 13:37

Kanoista Martin Fuksa vyhrál na MS rozjížďku, postupuje i Dostál

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Kajakář Josef Dostál i kanoista Martin Fuksa bez větších problémů postoupili na kilometrové trati do finále mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Miláně a v sobotu je tak čeká boj o medaile i postup na olympijské hry v Riu de Janeiro. Dalším pěti českým posádkám se to nepodařilo.



Úřadující světový šampion Dostál, který je v Itálii tradičně i členem čtyřkajaku, postoupil do finále z druhého místa v semifinále. Dvoumetrový český reprezentant od poloviny trati vedl, v závěru jej sice těsně předstihl Slovák Peter Gelle, o jeho postupu však nebylo pochyb.

"Semifinále bylo papírově trochu lehčí, ale podle časů bylo ze všech nejrychlejší. Nakonec jsem byl druhý, protože Gelle jel trochu na vlně a v cíli mě přefinišoval. To ale nevadí. Zajel jsem si druhý nejrychlejší čas, takže velká spokojenost," uvedl Dostál, který začal pomaleji, ale cíleně.

Martin Fuksa se připravuje na další závod
Video se připravuje ...

"Sice patřím podle věku k nejmladším závodníkům v disciplíně, ale už mám kilák docela dobře najetý a tempo mám zvládnuté. Jel jsem si svoje a věděl, že oni takhle rychle nemohou vydržet jet. Zachoval jsem chladnou hlavu a někde kolem čtyřstovky jsem je přefičel," usmíval se dvaadvacetiletý reprezentant.

Fuksa, jenž byl před rokem na šampionátu v Moskvě v závodu na 1000 metrů stříbrný, postoupil po suverénní výhře v semifinále. Bez problémů si mohl dovolit vypustit i závěr a druhého Marka Williama Oldershawa z Kanady porazil o osm desetin sekundy.

Martin Fuksa nedal svým soupeřům šanci
Video se připravuje ...

"Jsem na sto procent spokojený. Jsem ve finále, parádička," radoval se Fuksa, který byl se svoji druhou jízdou spokojenější než s úvodní rozjížďkou.

"Musím říct, že se mi jelo lépe. I když jsem před ní měl trošku nervy, protože jsem měl za soupeře Kanaďana, který byl třetí na olympiádě a Rus Štokalov taky není úplně lehký soupeř. Nakonec jsme postoupili všichni tři, takže jízda byla docela rychlá a já jsem rád, že pro mě skončila vítězně," uvedl dvaadvacetiletý závodník.

Fuksa byl rád, že měl celý závod pod kontrolou. "Hlídal jsem si to a měl jsem před ostatními lehký odstup, abych byl schopen rychle zareagovat, kdyby začali finišovat. Poslední dvoustovku jsem zrychlil, ale úplný závěr vypustil," dodal Fuksa.

Těsně unikl postup do finále kategorie K2 Jakubům Špicarovi a Zavřelovi. Stříbrní medailisté z letošního MS do 23 let prohráli o necelé dvě desetiny sekundy souboj s Francouzi o druhé postupové místo. Finále B pojedou i deblkanoistky Jany Ježová, Lenka Součková a deblkajakáři Filip Šváb a Karel Slepica. Singlkanoista Karel Palma pojede na dvoustovce finále C, stejně jako kajakářky Lucie Matoušková s Monikou Machovou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud