9. června 2018 • 10:44

Kanoista Fuksa je mistrem Evropy na kilometru, Dostál bez medaile

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanoista Martin Fuksa je podruhé v kariéře mistrem Evropy na olympijském kilometru. V těsném finiši na šampionátu v Bělehradě dnes porazil o 87 tisícin sekundy olympijského vítěze Sebastiana Brendela z Německa. Na medaili naopak na této trati nedosáhl kajakář Josef Dostál, který skončil pátý.



Kanoista Martin Fuksa je podruhé v kariéře mistrem Evropy na olympijském kilometru. V těsném finiši na šampionátu v Bělehradě dnes porazil o 87 tisícin sekundy olympijského vítěze Sebastiana Brendela z Německa. Na medaili naopak na této trati nedosáhl kajakář Josef Dostál, který skončil pátý. Čtvrtou příčku obsadila kajakářka Anna Kožíšková.

Pětadvacetiletý Fuksa potvrdil letošní suverenitu a tradičnímu rivalovi Brendelovi, který na kilometru vyhrál OH v Londýně i v Riu, oplatil porážku z loňského mistrovství světa v Račicích. V této disciplíně navázal na pět let starý evropský titul ze šampionátu v Portugalsku.

Brendel, jenž obvykle spoléhá na svůj drtivý finiš, tentokrát zvolil jinou taktiku a přetahoval se s Fuksou o vedení po celý průběh trati. Ostatním soupeřům záhy ujeli. V polovině byl těsně vepředu český kanoista, 250 metrů před cílem vedl o půl sekundy Brendel. Ve finiši měl ale tentokrát více sil Fuksa a díky kopnutí lodi proťal cílovou fotobuňku jako první.

Další šanci na zlato bude mít Fuksa v neděli, kdy bude usilovat o šestý evropský titul za sebou na pětistovce. Dnes ho ještě čekají rozjížďky doplňkové dvoustovky.

Trojnásobný olympijský medailista Dostál ve finále kilometru začal hodně pomalu a zrychlení ve druhé polovině závodu na lepší než páté místo nestačilo. Na vítězného obhájce titulu Fernanda Pimentu z Portugalska ztratil přes čtyři sekundy, od cenného kovu ho dělily zhruba dvě sekundy. Také Dostál bude v neděli závodit na pětistovce, na které je úřadujícím mistrem světa.

Kajakářka Kožíšková zopakovala čtvrtá místa z loňského mistrovství Evropy v Plovdivu a předloňského šampionátu v Moskvě, která jsou jejími nejlepšími výsledky na kontinentálním šampionátu. Od medaile ji dělily více než dvě sekundy.

Sedmé místo obsadil na neolympijském kilometru mladičký ženský deblkajak. Šestnáctiletá Štěpánka Sobíšková a o rok mladší Barbora Galádová, které mají stříbro z loňského juniorského ME, porazily ve finále dvě lodě a zopakovaly umístění z loňského mistrovství světa v Račicích. Tehdy debutovaly v seniorské kategorii.

Čtyřkajak Vojtěch Procházka, Jakub Stejskal, Tomáš Veselý a Martin Sobíšek na neolympijském kilometru uzavíral devítičlenné finálové pole.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud