Martin Hašek
1. srpna 2017 • 10:18

Navrátilova cesta na vrchol: plival krev v cirkusu, proslavil ho Superman

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na pozadí monumentálního Országházu se zaleskla stříbrná medaile. Highdiver Michal Navrátil pro Česko vybojoval první úspěch z mistrovství světa v plavání po čtrnácti letech. A v počítání s bývalou federací jde o placku teprve s číslem pět. Zasloužil se o ni selfmademan v nejlepším slova smyslu, který pomohl svému sportu z klaunské show až na pokraj olympijského programu.



Vyskočil na stupínek číslo dva a jeho hollywoodsky bílé zuby šťastně svítily do budapešťského slunce. „Já jsem hrozně rád, že se mi to povedlo. Vůbec jsem v to nedoufal. Říkal jsem, že budu mířit na stupně vítězů. Ale bylo to hodně napínavé do posledního kola, do posledního skoku,“ říkal Michal Navrátil v neděli pod siluetou maďarského parlamentu.

Byla to vskutku dramatická cesta, než včera dostal na krk medaili z mistrovství světa. Vydělával si během ní v show na zaoceánských lodích, před osmi lety vyrazil na vlastní pěst do Číny, kde působil v cirkusovém představení.

Bláznivý skok ze 27 metrů! Navrátil se ze stojky vrhl do hlubin
Video se připravuje ...

Jednou si tam při dopadu ohnul kotník, týden plival krev kvůli popraskaným průduškám a jako léčbu popíjel odvar z hadích kůží. Ale taky se tehdy naučil skákat ze stoje na rukách a položil tak základy svému značkovému skoku. Dodnes má ty zážitky v hlavě.

„Dá se říct, že tím žiju denně,“ líčí Navrátil. „Strávil jsem tam osm měsíců v hrozných podmínkách. Byl jsem tam jen sám za sebe, neměl jsem nikoho vedle sebe, kdo by mě podpořil. Všechno jsem si tam vydřel sám a čerpám z toho.“

Paráda s trojitým saltem

V neděli se všechny jeho zkušenosti propojily v stříbrné vyústění. Do druhé poloviny závodu na mistrovství světa v Budapešti vstupoval z druhého místa za Britem Gary Huntem, obhájcem titulu z Kazaně 2015. Po prvním včerejším skoku ze stojky nazad s dvěma a půl salty skrčeně těsně padl na třetí místo.

Ve finálovém kole se postavil k obtížnému pokusu o trojité salto s dva a půl vrutem. Pak vylezl z vody, a když na tabuli u jeho jména blikla jednička, věděl, že má medaili, protože na věži zůstávali už jen dva soupeři.

Měli byste odvahu? Navrátil se na MS ze 27 metrů vrhl do bazénu
Video se připravuje ...

Navrátil se rozzářil a první pod ruku mu padla krajanka Hana Novotná v bílém úboru členky komise highdivingu u mezinárodní federace FINA. Navrátil ji nadšeně objal a pak si utíkal plácat se soupeři.

„Na Hance bylo vidět, že mi drží palce. Po každém skoku mě uklidňuje: Pojď, ještě dáme další skok! Bylo pro mě hodně důležité, že tady je, a že s někým můžu sdílet celkovou atmosféru a skoky,“ líčil Navrátil.

O zlato ho pak připravil Američan Steve Lo Bue spektakulárním skokem s pěti salty. Brit Hunt pak ale nezvládl skok s rozběhem, dole se jeho záda ošklivě rozplácla o vodu. Pro Navrátila to znamenalo stříbro.

„Američanovi se pět salt povedlo snad jen jednou v životě, takže opravdu zariskoval. Klobouk dolů, že mu to vyšlo, nemám proti tomu vůbec nic, že vyhrál zlatou medaili, protože je to opravdu těžký skok,“ hodnotil Navrátil.

„Gary Hunt už v tréninku zkoušel ten jeho skok a dopadl úplně stejně jako ve finále a udělal si něco se zády. Už večer nám to říkal, takže to bylo padesát na padesát, jak se ráno probudí. A jestli měl nějakou bolest, tak ho to ovlivnilo.“

Navrátil většinou po svých úspěšných závodech předvádí svůj slavný exhibiční skok v rudém pláštíku Supermana. Včera se však ze 27 metrů do uměle zbudovaného bazénku na molu v Dunaji nespustil.

„Já bych se odrazil asi o metr dřív, abych doletěl, to jsem měl vymyšlené. Ale Supermana jsem radši nechal doma,“ vysvětlil. I tak patřil k hlavním hrdinům spektáklu, který fascinoval davy na budském i pešťském nábřeží města.

„Je to divácky nesmírně atraktivní sport a udělal velký krok dopředu jak po technické stránce, ale i stabilizováním pravidel, nesnadností skoků, závodníci se daleko víc připravují. O to je Michalův úspěch větší, musel na něj hodně pracovat,“ uznala Novotná.

Jestliže před čtyřmi lety si dal Navrátil na mistrovství světa v Barceloně za cíl odejmout svému sportu pověst klauniády, Budapešť přidala argument v kampani za zařazení highdivingu do olympijského programu. Před OH v Tokiu 2020 se to však zřejmě nestane.

„Snaha je, bohužel se to teď ještě nepovedlo, ale kdo ví, jestli MOV ještě nezmění názor a nepřidají to jako zkušební závod. Bylo by to super,“ doufá Novotná.

Superman Navrátil
Superman Navrátil

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud