Martin Hašek
31. července 2017 • 12:43

Stříbrný highdiver Navrátil: Selfmademan z bolesti zrozený

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na vlastní nebezpečí! Zkuste si někdy vylézt na skokánek 27 metrů nad vodou a jenom se podívejte dolů. I když netrpíte závratí, bude to silný zážitek. Highdiver Michal Navrátil z téhle výšky skáče, dělá salta a vruty, vyhrává závody světové série a od neděle je stříbrný medailista z mistrovství Evropy.



Viděli jste jeho video z tréninku na šampionátu v Budapešti? Síla, co? Kamera přímo nad odrazovou plošinou zblízka zabírá scénu, z níž se tají dech. Navrátil na kraji propasti provede stojku, a pak se pustí do propasti. Někde dole září malé modré kolečko doskokového bazénku. Spolu s vámi ten záběr na sociálních sítích shlédlo zatím téměř dva miliony lidí.

Navrátil umí něco, co lidi fascinuje a příběh jeho úspěchu je automatickým lékem proti blbé náladě. V jeho disciplíně nevede nahoru cesta po chodníku průměrnosti. Šanci má jenom ten, který se postaví své pohodlnosti, který své tělo postupně učí odolávat stále větší bolesti, a který stále a znovu soupeří se svým strachem.

Navrátil ani náhodou není produktem systému. Ten ve skocích do vody v Česku v podstatě neexistuje, majitelé bazénů dokonce zasypávají hloubky v bazénech, takže skokani nemají kde trénovat. Neexistuje ani trenérská základna. Jak je tedy možné, že se z Navrátila stal elitní světový highdiver?

Šel si prostě za snem. Jestli se takhle vzletně dá nazvat jeho cesta dél čínského Šen-čenu, kam v roce 2008 odjel, aby vystupoval v cirkusové show spolu s delfíny a mořskými vlky. Ale zároveň proto, aby tam trénoval a pracoval na svých skocích. Právě tam se naučil skákat ze stoje na rukou, čímž teď sbírá body na profesionálních závodech.

Do Číny odjel poté, co ho promotéři profesionální túry odmítli. Trvalo mu dlouhé čtyři roky, než se mu ty dveře otevřely.

Během té doby musel každý den vystupovat ze své komfortní sezony. Jestli jste někdy při dovádění v bazénu spadli do vody na placáka, máte jen malou představu. Highdiving je jako mocný magický předmět z temných pohádek. Může vám sloužit, když mu dáte něco ze sebe. Když každý den snášíte bolest, než si tělo zvykne. Každá chyba se trestá drsnými následky.

Navrátil si ale po té cestě šel. Vypracoval se sám, bez pomoci. Díky jeho píli, vášni a obětavosti teď český sport slaví medaili, o jejímž významu mimo jiné vypovídá historická statistika. Za celou historii světových šampionátů od roku 1973 je teprve pátou v pořadí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud