Martin Hašek
31. října 2020 • 14:15

Kubová v komiksu mezi hvězdami! Uvnitř budapešťské bubliny frčí liga es

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Zatímco české fotbalové značky mohou letos na Ligu mistrů zapomenout, plavkyně Simona Kubová si závody mezi elitou užívá naplno. Blonďatá znakařka se dostala na soupisku prestižní International Swimming League (ISL), kterou si největší plavecké hvězdy vyvzdorovaly proti odporu mezinárodní federace FINA, a se svým týmem Tokio Frog Kings bojuje ve vydezinfikované bublině v budapešťské Duna Aréně o postup do play off.

  • Co je ISL?

    Česká plavkyně Simona Kubová (rozená Baumrtová)Foto Instagram

    Jde o pokus, jak k olympijskému sportu číslo 2 přilákat televizní a internetové diváky prostřednictvím atraktivního formátu soutěže, která je nabouchaná největšími plaveckými hvězdami jako Katinka Hoszúová, Caeleb Dressel, Adam Peaty, Ryan Murphy, Kristof Milák, Sarah Sjöströmová, Lilly Kingová, Chad Le Clos, Etiene Medeirosová, Vladimir Morozov, Kylie Masseová… „Hned po příjezdu mě na večeři pozdravila Etien Medeiros, mistryně světa a světová rekordmanka na 50 metrů znak. To mě docela potěšilo,“ usmívá se Kubová. „Plavání tahle soutěž přinesla prestiž a atraktivitu i pro jiné diváky než plavecké. Je to poutavější, podané zábavnější formou, zprofesionalizovalo to sport.“

  • Žárlivá FINA

    Foto 

    S plány na vznik moderní profesionální ligy přišel ukrajinský miliardář Konstantin Grigorišin. Mezinárodní plavecká federace FINA se ale postavila tvrdě proti, účastníkům pohrozila sankcemi a nakonec znemožnila konání úvodního ročníku ISL v roce 2018. Závodníci ale bojovali dál, v čele především s Maďarkou Katinkou Hoszúovou a britským prsařem Adamem Peatym. První ročník se nakonec uskutečnil vloni s finále v Las Vegas. Letos se navzdory omezením v souvislosti s epidemií koronaviru koná druhý díl. FINA zatím své závody Světového poháru zrušila. „Myslím, že ve FINA moc rádi nejsou, že tahle soutěž probíhá. Plavci jsou všichni rádi, snaží se pro to dělat maximum. Téměř nikdo neodřekne možnost závodit, je to prestižní záležitost,“ vysvětluje Kubová.

  • Peníze ve vodě

    Simona Kubová tam, kde se cítí jako ryba ve vodě... Ve vodě!Foto Profimedia.cz

    Nejde jen o prestiž, plavci si mají možnost taky slušně vydělat. Vloni byl rozpočet akce údajně 20 milionů dolarů (přes 450 milionů korun), přičemž sedm milionů (asi 160 milionů korun) bylo vyčleněno na plavce. Před rokem si jen na prize money nejvíc vydělala švédská sprinterka Sarah Sjöstromová – 139 700 dolarů (3 180 000 korun). Úřadující sedminásobný světový šampion Caeleb Dressel si přišel na 98 700 dolarů (2 250 000 korun). Plavci ale od ligy berou také základní platy. Letos organizátoři oznámili, že každý závodník dostane během deseti měsíců základní plat ve výši 15 000 dolarů (350 000 korun).

  • Bazén jako z komiksu

    International Swimming League (Mezinárodní plavecká liga) se oblékla do speciálního komiksového motivuFoto Facebook ISL

    V jednom bazénu závodí ty největší superstars a tomu odpovídá také grafické PR seriálu, které plavce prezentuje ve stylu komiksových hrdinů. Týmy jsou prezentovány v zářivých barvách a hned u bazénu mají atmosférické lavičky. „Loni to byl kosmický overal, letos máme velké svítivě zelené oblečení. K tomu to ale patří, ISL chce být něčím extra,“ usmívá se Kubová, která si letos musí kvůli názvu svého týmu Tokio Frog Kings (Žabí králové) zvykat na svítivě zelenou. „Jsme vidět z Měsíce, to jen tak někdo říct nemůže. Naštěstí jsme dostali i černá trička se zeleným potiskem a nejsme jen celí zelení,“ dodává s úsměvem.

  • Televizní jízda

    Česká plavkyně Simona Kubová (rozená Baumrtová)Foto Instagram

    Hlavním cílem ISL je přitáhnout televizní publikum s odvážnou touhou dostat se během pěti let na hranici 100 milionů diváků. Všechno je proto přizpůsobeno světu televize a internetu. Závody jdou rychle za sebou, klíčovou součástí přenosů je výrazná a přehledná grafika, která v reálném čase počítá bodové rozdíly mezi týmy. Jsou to přitom doslova hvězdné války, soupisky jsou nabité největšími jmény světového plavání. Bonbonkem na závěr jsou vždy tzv. skins – vyřazovací tříkolové závody na 50 metrů s jen tříminutovými přestávkami na vydýchání. Každý tým absolvuje v základní části čtyři dvoudenní „zápasy“ proti třem soupeřům. Osm nejlepších postoupí do semifinále a čtyři do velkého finále. Bojuje se zároveň o cenu MVP pro nejúspěšnějšího závodníka.

  • Paní Anticovid

    Česká plavkyně Simona Kubová (rozená Baumrtová)Foto Instagram

    Zatímco vloni se série rozletěla do celého světa, letos se celý víc než měsíční program musí vejít do Duna Arény v Budapešti. Za normálních okolností by v ní byl nabitý kotel, který by fandil Hosszúové nebo Milákovi, tentokrát ale diváci chybí. Soutěž se navíc koná za extrémně přísných opatření. Z hotelu na slavném Margaretině ostrově například můžou závodníci na procházku jen na 90 minut. „V hotelu chodí ‚Covid Marshall‘ - paní, která kontroluje, zda dodržujeme covid pravidla. Když porušíme některé z těchto nařízení, ztrácíme týmové body. Testují nás teď už každý pátý den. Doufám, že až se vrátím, budu mít nosní dírky v pohodě. V call roomu máme mezi sebou plastové rozhraní a až v posledním call roomu můžeme sundat roušky,“ vysvětluje Kubová.

  • A co Češi?

    Česká plavkyně Simona Kubová (rozená Baumrtová)Foto Instagram

    Stejně jako před rokem dostaly pozvánku Kubová a Anika Apostalon, která plave za tým Toronto Titans. V prvním kole se dokonce utkaly ve vzájemném zápase a víc se dařilo Kubové, jež spolu s Frog Kings do poslední disciplíny bojovala o vítězství. Nakonec skončilo Tokio druhé za LA Current. Kubová si vyzkoušela kraulovou a polohovou štafetu a znakařské závody na 50 metrů (26,74) a sto metrů (57,38). „Čas mě mile překvapil. Match 1 byl naprosto skvělej. Měli jsme ke konci trošku smůly, ale úžasný!“ pochvalovala si Kubová. Včera už se svým týmem rozjela zápas číslo dvě a v obou štafetách se zlepšila, v polohové přispěla k druhému místu. Před dnešní druhou polovinou mače vede s výrazným náskokem tým London Roar, Tokio ale tvrdě bojuje s La Current o druhou příčku, zatím ztrácí jen tři a půl bodu. Toronto s Anikou Apostalon skončilo v prvním zápase třetí a další boj ho čeká v neděli a v pondělí. Závody lze sledovat na streamu International Swimming League.

    KUBOVÁ V BUDAPEŠTI

    1. ZÁPAS
    4x100 metrů kraul 54,57
    50 metrů znak 26,74
    4x100 metrů polohový závod (znak) 57,53
    100 metrů znak 57,38
    2. ZÁPAS
    4x100 metrů kraul 54,32
    4x100 metrů polohový závod (znak) 57,45

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud