8. března 2018 • 15:40

Veslařský Dakar: 850 kilometrů do Hamburku začne pod Karlovým mostem

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak tohle tady ještě nebylo! Přímo pod Karlovým mostem začne na konci září unikátní závod, který chce veslování přiblížit rallye Dakar nebo cyklistické Tour de France. Dvanáct etap s prologem provede trasu během patnácti dní z centra Prahy po 850 kilometrech až do Hamburku.



„Představujeme projekt, který nemá obdoby na celém světě,“ oznámil ředitel závodu Aleš Nejedlo, který s nápadem přišel. „Kdysi mně někdo řekl: To je jak Dakar na vodě. Až posléze mně došlo, jak velkou pravdu měl. Je to čtyři sta dvaceti pětinásobek klasické olympijské trati.“

Akce navazuje na slavnou historickou událost. V roce 1876 zahájil nejstarší klub v dnešním Česku svou činnost plavbou právě z Prahy do Hamburku, kde vztyčil klubovou vlajku. „Tato tůra s dámou u kormidla způsobila takový rozruch, že i anglické noviny přinesly obšírné referáty,“ píše se v záznamu dobové kroniky.

Před dvěma lety si historickou cestu připomněla čtyřveslice Blesku, která dorazila do Hamburku symbolicky přesně po 140 letech. Tentokrát ale půjde o unikátní mezinárodní závod, jakousi veslařskou Tour de France.

„Když za mnou Aleš přišel s tímto nápadem, z počátku jsem na něj koukal jako na blázna. Přišel s projektem, který se totálně vymyká zažitým tradicím, zvyklostem, tradicí,“ říká Dušan Macháček, předseda veslařského svazu. „Zjistil jsem, že to má promyšleno. Podařilo se nám přesvědčit i německou stranu. A uvědomil jsem si, že je to reálné, že by se to mohlo setkat s úspěchem.“

Pořadatelé osloví všechny svazy

Pořadatelé hodlají prostřednictvím mezinárodní veslařské federace FISA oslovit všech 151 národních svazů. Plánem je mít na startu hlavní kategorie osmiveslic deset mužských a deset ženských posádek kategorie elite. Každá z nich bude muset zajet kvalifikační čas na trati 25 kilometrů. Kategorie challenge bude určená pro další výkonnostní sportovce - kajakáře, kanoisty nebo dračí lodě. V kategorii open se pak může přihlásit každý.

Závod se rozjede 29. září nočním prologem na speciálně nasvícené trati na 200 metrů pod Karlovým mostem v Praze o Putovní rytířský meč starosty Prahy 1. Následovat bude dvanáct etap, nejkratší z nich z Prahy do Mělníka bude měřit 53 kilometrů, ta nejdelší z Riesy do Wittenbergu pak 107 kilometrů.

„Žádný takový závod tady nebyl. Je to extrémní výzva pro všechny veslaře,“ říká olympijská šampionka ve skifu Mirka Topinková Knapková, která je jednou z ambasadorek projetku spolu s pětinásobným mistrem světa Ondřejem Synkem a Němcem André Willmsem, dvojnásobným olympijským šampionem v párové čtyřce.

Zúčastnit se může Knapková

Organizátoři doufají, že přilákají kvalitní konkurenci. Mezi ní ale téměř jistě nebudou současné špičky olympijského veslování. Závod se koná dva týdny po světovém šampionátu v Plovdivu v období, kdy budou mít reprezentanti volno před důležitým rokem 2019, v němž je čeká olympijská kvalifikace.

„Spousta lidí z mančaftu, který bude startovat v Plovdivu, bude mít volno. Je to jediný termín, kdy si naši nejlepší mají možnost odpočinout,“ vysvětluje Macháček. „Budeme samozřejmě rádi, když poskládáme nejsilnější posádku s ambicí vyhrát. Ale nebudeme to z pozice svazu ani regulovat ani přímo organizovat.“

I reprezentanti si ale můžou vybrat několik kategorií pro amatérské závodníky. Uvažuje o tom i Topinková Knapková, která je teprve na začátku svého comebacku po mateřské pauze.

„Sama teď nemám moc natrénováno, takže jsem o tom moc neuvažovala. Maximálně bych jela jednu etapu, 850 kilometrů bych si netroufla,“ říká Topinková Knapková. „Ale určitě je to jedna z možností, jak zviditelnit veslování. O veslování se většinou mluví jenom na olympiádě.“

Amatérští závodníci se také můžou zapojit do štafety na 850 kilometrů kolem Střeleckého ostrova. „Doufám, že Mirka ji zahájí, předběžně jsme dohodnuti s Ondrou Synkem, že to uzavře. Čas bude čtyři dni a čtyři noci nonstop,“ říká Nejedlo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud