4. července 2023 • 11:30

Mistrovství ČR ve veslování: napínavé momenty i ladění formy na šampionáty

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro některé posádky znamenalo mistrovství České republiky ve veslování potvrzení výkonnosti před vrcholnými závody, pro některé to byla v Račicích ještě nominace právě na nadcházející šampionáty jako je srpnové nistrovství Evropy U23 v Krefeldu nebo mistrovství světa juniorů ve Francii.



MČR se vydařilo, závodníkům přálo počasí a v cílovém prostoru i na tribuně se sešlo velké množství diváků, kteří vytvořili skvělou atmosféru.

Miroslav Vraštil a Jirka Šimánek, čtvrtí z OH v Tokiu a aktuálně velmi úspěšní lehkovážní veslaři, startovali na dvojskifu bez rozdílu vah, tedy mezi „těžkými“ závodníky. I tady ukázali své kvality a s velkým náskokem se stali mistry ČR.

Dvojskif mužů lehkých vah vyhrála posádka Slovenska, kde štrok Peter Strečanský je stále junior, a právě na tomto mistrovství závodil jak v dospělých, tak v juniorech. Zlato získal tedy Strenčanský s Matůšem Vančem, stříbro bralo společenství Slavie a Pardubic, Max Ramdan a Vojtěch Šanda, kteří se pokoušeli v tomto závodě nominovat na ME U23 v Krefeldu. Třetí místo získala posádka Adam Lízal a Radim Pazdera, společenství LS Brno a ČVK Brno.

Čtyřku s kormidelníkem mužů vyhrála posádka Dukly Praha, zlatou medaili na párové čtyřce dorostenek získala posádka Tábora se Slavii Praha.

Dvojku bez kormidelníka kategorie dorostenek ovládly sestry z Olomouce, Terezie a Viktorie Tenglerovy.  Na skifu juniorek se podařilo do medailové trojice probojovat jen jedné české veslařce, zlaté Tereze Janštové z Pardubic, medailistce z květnového mistrovství Evropy juniorů ve Francii. 

Velmi napínavý závod slibovala párová čtyřka žen. Aktuálně reprezentační posádka získala do souboje a kvalitního závodu párovou čtyřku, ve které na „motor“ lodi usedly současné nejlepší skifařky Anna Šantrůčková a Lenka Lukšová. Právě tato loď se štrokyní Valentýnou Solařovou a na háčku veslující Barborou Podrazilovou projela cílem o 7 desetin sekundy rychleji než posádka štrokovaná Simonou Paškovou. Byl to tedy krásný závod do posledních centimetrů.

Naše aktuálně nejlepší česká dvojka žen Pavlína Flamíková a Radka Novotníková nestartovala v závodě, ale zastoupily je kolegyně Olympu Lucie Heranová a Martina Zbíralová, které získaly zlato. 

Všechny kategorie mistrovství mají na programu osmu s kormidelníkem. V dorostencích zvítězila loď společenství Bohemians a Břeclavi, stříbrná byla čistá posádka Blesku, třetí místo obsadilo společenství Hamru, Slavie a Jindřichova Hradce.

Avizovaný start mladého veslaře z Piešťan, Petera Strečanského, v kategorii muži i junioři, přinesl další vítězství v disciplíně skif junioři. 

Další napínavý závod se odehrál v disciplíně párových čtyřek mužů. V necelých dvou vteřinách doveslovala medailová trojice, závodníci Dukly Praha, stříbrné posádce s Jakubem Knyclem z Blesku, aktuálně studentem americké univerzity. Na čtvrtém místě doveslovala juniorská posádka, která si mohla poměřit síly s dospělými závodníky. Junioři aktuálně pokračují soustředěním a přípravou na vrchol sezóny, čeká je strat na Mistrovství světa ve Francii.

Na kontrolních závodech startoval Lukáš Helešic s Václavem Baldriánem, posádka se díky vítězství nominovala na mistrovství Evropy na slovinském Bledu. Úspěšný veslař právě disciplíny dvojka bez kormidelníka, Lukáš Helešic, přesednul k Tomášovi Šišmovi, který v současné době závodil na světových pohárech v disciplíně skif. Své síly poměřili s dvojkou Jan Chládek a Adam Kulhánek. Tato posádka bude na začátku srpna startovat na Univerziádě v čínském Chengdu. Na třetím místě doveslovali lehkovážníci Denic Pinc a Jan Kvapil.

Skif žen nepřinesl překvapení na první pozici, zvítězila Anna Šantrůčková. O druhé místo svedla boj Natálie Chourová s Annou Drnkovou, obě jsou aktuálně studentkami amerických univerzit. Natálie si podařilo vybojovat stříbro, Anna brala bronz. Na čtvrtém místě doveslovala Terezie Janštová, která v dopoledním programu zvítězila na skifu juniorek.

Jan Potůček zvítězil ve skifu mužů, druhý byl slovenský veslař Jakub Herhonek a třetí Jan Čížek. Pro znalé to nebylo překvapením, i když o velké výjimečnosti zde hovořit můžeme. Vítězství na skifu juniorů doplnil Peter Strečanský i o vítězství na skifu mužů lehkých vah. Druhý dovesloval jeho kolega z dvojskifa Matůš Vančo, hostující za VK Slavia Praha. Na třetím místě dojel Vít Kouřil z Blesku.

Dvojku mužů s kormidelníkem vyhrála loď Dukly, stříbro brala Slavie Praha a bronz Lodní sporty.

Přesvědčivě si pro vítězství dojela osma juniorek společenství Olomouce a Lodních sportů, druhou příčku obsadilo společenství Smíchova a Slavie, třetí pak společenství Piešťan, ČVK Praha a Bohemians.

Pavlína Flamíková sice nestartovala na dvojce, ale usedla do dvojskifu s kolegyní Míšou Pospíšilovou a vyhrály. Druhé místo obsadily Valentýna Solařová a Barbora Podrazilová, které budou také na začátku srpna startovat na Univerziádě v Číně. Třetí doveslovala Eliška Švejdová s Veronikou Zámostnou.

S obrovským náskokem zvítězil dvojskif lehkých vah žen ve složení Veronika Činková a Kristýna Neuhortová. Kristýna je aktuálně bronzová skifařka lehké váhy z mistrovství Evropy na slovinském Bledu. Na mistrovství světa bude startovat s Veronikou, která se po nemoci vrací do formy. Druhá dojela loď společenství Smíchova a Blesku, třetí čistá posádka Lodních sportů.

Noncox žen dojel v pořadí první společenství Olympu a Pardubic, druhá loď Blesku, třetí společenství Jindřichova Hradce a Slavie.

Párová čtyřka dorostenců předvedla napínavý souboj o druhé a třetí místo. Zvítězila loď Blesku a v cílovém prostoru byla úspěšnější loď Pardubic nad společenstvím Ústí s Louny.

Noncox mužů předvedl závěrečný souboj o druhé a třetí místo mezi čistou posádkou Slavie a společenstvím Hamru s Jindřichovým Hradcem. Společenství bylo na cílové pásce o necelé dvě desetiny sekundy rychlejší. Zvítězilo společenství Slavie s Duklou, loď, která jako předešlí kolegové a kolegyně, startuje na Univerziádě v Chengdu.

Úspěšné medailistky ze skifů se doplnily o kolegyně a promíchala se pořadí. Zvítězila Ella Boldišová s Annou Čechovou z Bohemians, druhé doveslovaly pardubické veslařky Eliška Kubrychtová a Taťána Rychnáková, bronz braly Natálie Minaříková s Šárkou Mikyskovou z Neratovic.

Poslední závod a opět napínavý souboj až do závěrečných metrů proběhl na osmách mužů. Startovala zde medailová juniorská posádka, která v rozjížďce porazila své starší kolegy. Favoritem závodu byla reprezentační loď U23, společenství Dukly a Slavie. Té se také podařilo vyhrát, ale v těsném závěsu je následovala loď Dukly s Jakubem Kynclem z Blesku. V cílovém prostoru se tato loď objevila necelé dvě vteřiny za vítězi. Třetí doveslovala juniorská posádka. Boj pokračoval až do šestého místa. O balónek to padlo na čtvrté místo ve prospěch posádky Boheminas, pátá byla loď společenství Slavie a Hamru a šesté místo patří lodi Blesku a ČVK Praha.

Kompletní výsledky MČR ve veslování najdete ZDE>>>

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud