Romana Barboříková
31. července 2020 • 19:05

Slalomáři bojují o jediná olympijská místa, rozhodne se v Troji

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Máme poločas a v sobotu dopoledne začne druhá půle soubojů vodních slalomářů a slalomářek. Hraje se o místo v reprezentačním družstvu a zároveň i o jedinou letenku v každé kategorii na olympijské hry. Po minulém víkendu ve Veltrusech má k Tokiu nejblíž kajakář Jiří Prskavec, který vyhrál oba závody a je v čele nominační tabulky. První půli těchto soubojů zvládla skvěle i kanoistka Tereza Fišerová, která si rovněž připsala dvě výhry.



Ze čtyř závodů Českého poháru se skládá nominace do reprezentačního družstva vodních slalomářů. V tuto chvíli jsou v polovině. Jenže letos nejde jen o to se probojovat do národního týmu a jet pár závodů Světového poháru a mistrovství Evropy v Praze. Rozhoduje se také o tom, kdo v každé kategorii získá jediné účastnické místo na olympijských hrách v Tokiu.

Nejlépe tam má nakročeno Jiří Prskavec, úřadující mistr světa, vítěz loňského SP a také majitel bronzu z minulých Her v Riu de Janeiro. Minulý víkend vyhrál oba závody ve Veltrusech a připsal si do tabulky za dvě vítězství 20 bodů. K tomu má ještě tři bonusové body za loňský titul mistra světa. „Dnes opět za jedna, mám velkou radost, ale jsme teprve v polovině, stále není nic rozhodnuto. Je to krásný start, ale vše se rozhodne příští víkend v Troji,“ napsal Prskavec v neděli na sociální sítě.

Vavřinec Hradilek na trati
Vavřinec Hradilek na trati

Náskok už má ale docela velký, druhý Vít Přindiš na něj ztrácí sedm bodů. To jsou ovšem počty jen pro reprezentaci, kde by v tuto chvíli měl místo ještě i Vavřinec Hradilek. Čísla pro Tokio jsou ještě jiná. Tam má zatím Prskavec, jakožto nejlépe umístěný český kajakář na loňském MS, deset bodů, k nim ještě bonusové tři za titul mistra světa.

Do bojů o OH se sice počítá ještě i mistrovství Evropy, ale zároveň platí, že nejhorší výsledek ze zmíněných tří soutěží se každému závodníkovi škrtá. Takže v případě, že Prskavec ovládne nominační závody, bude mít dalších 10 bodů a už mu nikdo nebude moci v cestě do Tokia zabránit.

V ženském kajaku má zase blízko k letence na OH Kateřina Kudějová, nominační tabulku vede s 21 body (z toho 2 bonusové za MS) před Antonií Galuškovou (16 bodů). V kategorii kanoistek v první půli nominace jasně vládla Tereza Fišerová, která zvítězila v obou závodech a s bonusovým bodem z MS má nyní 21 bodů. Mezi kanoisty se o první místo dělí Lukáš Rohan a Vojtěch Heger.

V neděli v Troji už bude jasno. O reprezentačním družstvu pro tuto sezonu, ale i o tom, kdo už má jistou letenku do Tokia nebo k ní má blízko.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud