13. února 2020 • 19:51

Velký úspěch! Budějovický Jihostroj dosáhl na dvě výhry v LM po osmi letech

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Českobudějovičtí volejbalisté zaskočili v Lize mistrů Fenerbahce Istanbul i podruhé. V domácí hale turecký klub porazili dokonce 3:0 a upevnili si před ním třetí místo v tabulce. Dvě vítězství dokázali Jihočeši v elitní soutěži vybojovat po osmi letech. Ve středu v posledním šestém kole skupiny přivítají slavné Trentino.



Když 5. prosince českobudějovičtí hráči přivezli z Istanbulu výhru 3:2, věřili, že v domácí odvetě dokážou výkon zopakovat. A dnes před 2300 diváky zahráli ještě lépe. Nedělali chyby, výborně útočili i bránili, zvládli dvě vypjaté koncovky 25:23 a poslední sadu získali čtyřbodovým rozdílem.

"Je to hrozně super, fanoušci byli úžasní," radoval se dvacetiletý univerzál Marek Šotola, který byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. "Rozhodlo, že jsme neudělali moc chyb. Byli jsme trpěliví, oni ne," vyzdvihl v rozhovoru s Českou televizí.

Pochvalu si vyslechl i od otce Miroslava, bývalého úspěšného blokaře Jihostroje. "Říkal, že jestli budu hrát takhle, že už ani do školy jezdit nemusím," dodal s úsměvem mladý volejbalista, který o dva zápasy v Lize mistrů přišel kvůli zranění.

Dnes byly České Budějovice v plné síle. Body spolehlivě přidávali na konto domácích i ostatní útočníci, Todua měl dokonce stoprocentní úspěšnost a druhý blokař Mach udělal jedinou chybu. Dařilo se i Michálkovi se Zmrhalem, vše pod dohledem španělského nahrávače De Ama a spolehlivého libera Kryštofa. Deseti bloky Jihočeši soupeře jasně předčili.

"Ustáli jsme, až na jeden výpadek, jejich servis na příjmu, ubránili nejúdernějšího hráče Ter Maata a skládali těžké bodovky. Hlavně jsme vydrželi koncentrovaně celý zápas, to bylo důležité," řekl kouč René Dvořák. "Věděli jsme, že když Turky dostaneme pod tlak, tak nemají úplně náturu zabojovat. Ale my jsme hráli bezchybně celý zápas, bojovali a byli jsme na sto procent soustředění," doplnil kapitán a blokař Radek Mach.

Oba týmy se od začátku vzájemně nepustily do trháku. První koncovku ukončil zkažený servis Fenerbahce, druhou na druhý pokus zakončil Zmrhal. První radost totiž Jihostroji sebralo jestřábí oko. Třetí dějství v polovině na chvíli zdramatizoval Hidalgo, který čtyřmi esy otočil stav 15:11 na 16:15. To však bylo ze strany tureckého mistra vše.

Na postup do čtvrtfinále Jihostroj nedosáhne. Z pěti skupin postoupí vždy vítězové a tři týmy z druhých míst, České Budějovice za Trentinem zaostávají o výhru. Italský celek dnes prohrál derby s Civitanovou, obhájce trofeje uspěl i popáté a má postup jistý.

České Budejovice porazily v domácím prostředí Fenerbahce 3:0
České Budejovice porazily v domácím prostředí Fenerbahce 3:0

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud