20. března 2021 • 19:52

Mistryně od stolu: Užijeme si to ve velkém stylu! Konkurence protestuje

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do sobotního rána se liberecké volejbalistky probudily jako čerstvé šampionky UNIQA extraligy. O variantě ukončit play off z důvodu nákazy koronavirem v několika týmech se spekulovalo, ale až oficiální verdikt správní rady svazu zajistil Dukle pomyslný štempl na historicky první titul v ženské soutěži. V ambiciózních klubech Olympu Praha a Olomouce, které zůstaly pod zlatým vrcholem, zavládlo lehké zklamání i rozčarování.



Extraligový triumf si představovaly jinak, ale současná doba má k ideálu zkrátka daleko. Volejbalistky Liberce netradičním způsobem sklidily zlatou odměnu za výkony v základní části soutěže, kterou ovládly. „Vzniklo asi sto padesát teorií, jak to všechno bude. Takže nikdo z nás tomu ještě nechce věřit. Máme radost, ale kdyby se to povedlo na hřišti, kdy je člověk zpocený a zlitý šampaňským, tak by to bylo hezčí,“ líčila blokařka Veronika Trnková.

Počet českých titulů

(v závorce čs. tituly)

10 - Prostějov,

5 - Brno (1), Olomouc,

4 - Olymp (12),

3 - Frenštát pod Radhoštěm,

1 - Liberec.

Liberečanky sice nemohly zvednout pohár nad hlavu, radost z historického klubového úspěchu jim ale nezkalilo ani zkrácení soutěže. „V pravidlech se myslelo na to, že taková situace může nastat. Trenér za námi docela často chodil a říkal: Pojďme vyhrát 3:0, sety nakonec můžou rozhodnout. V období kolem Vánoc bylo klíčové udržet výkonnost a první místo,“ popisovala Trnková. „Výhry ze základní části byly nakonec nad zlato. I když to nikdo netušil.“

Dukla opanovala dlouhodobou soutěž se čtyřbodovým náskokem před Olympem Praha. Ve čtvrtfinále play off smetla Přerov. Pak se ale vyřazovací boje zasekly z důvodu nákazy ve VK Brno a TJ Ostrava. Problémy navíc hlásil i tým Olympu.

„Většina lidí to bude shazovat. Budou kolovat řeči, že to není regulérní. Pro Duklu Liberec i řadu hráček je to ale první titul. My si to užijeme ve velkém stylu,“ prohlásila Trnková. Nejlepší blokařka extraligy se v pětadvaceti letech může radovat už ze svého čtvrtého zlata.

V táboře stříbrných Pražanek zavládlo v sobotu mírné zklamání. „Nemohla jsem uvěřit, že se o ukončení vůbec jedná. Je to smutné. Trochu i zklamání, i když jsem schopná pochopit situaci. Je to už ale druhá sezona, která se nedohraje,“ upozornila Eva Hodanová.

Elitní smečařka Olympu se v posledních dnech léčila z nemoci. Doufala však, že si vyřazovací boje ještě zahraje. „Pár hodin poté, co přišlo rozhodnutí, se mi stříbro brát moc nechce. Chtěly jsme se pokusit bojovat o zlatou medaili. Ale myslím, že časem stříbrnou medaili ráda přijmu,“ dodala Hodanová. Pražský tým v základní části dokázal Liberec dvakrát porazit v tie-breaku, jenže body poztrácel jinde. „Bohužel jsme několikrát klopýtly. Hrály tie-break i s týmy, se kterými jsme nemusely,“ smutnila Hodanová. „Liberec hrál dobře, ale play off je jiná soutěž a mohlo to dopadnout jinak. Je to vyvrcholení sezony. Teď mi to přijde neukončené.“ 

Ani v Olomouci se z bronzu, který určilo pořadí v tabulce, neradují. Ba právě naopak. „Svaz nás teď připravil o šanci bojovat o zlato. Je to nefér a chyba vedení,“ prohlásil výkonný ředitel VK UP Olomouc Radan Holásek. Hanácký tým reprezentoval v Lize mistryň, ovládl domácí pohár. Sezonu přesto bude muset hodnotit jako neúspěšnou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud