Ivo Pospíšil
30. ledna 2019 • 14:49

Měsíc před MS? Davidovou není třeba chránit, u Vítkové se hledá problém

Vstoupit do diskuse
0
  • Markéta Davidová nad hlavami českého týmu po jejím triumfu ve sprintu SP v AnterselvěMarkéta Davidová nad hlavami českého týmu po jejím triumfu ve sprintu SP v AnterselvěFOTO: Andrea Solero/ANSA via AP

    Do žil jim to vlilo novou krev. Vzestup 22leté naděje Markéty Davidové spravil všem náladu, zároveň je ale i pro ostatní hozenou rukavicí. „Je potřeba, aby se k ní přidali další,“ ví sportovní ředitel českých biatlonistů Ondřej Rybář. Jak tedy zvednout formu při zámořských výjezdech za SP do Canmore a Soldier Hollow? Jak ještě zrychlit na lyžích? Do mistrovství světa v Östersundu zbývá 36 dní. 

  • Jak udržet Davidovou ve formě?

    Vítězný úsměv Markéty Davidové po triumfu ve sprintu SP v AnterselvěFoto Andrea Solero/ANSA via AP

    V Anterselvě ukázala, co v ní dřímá. Rychlost běhu v top desítce, 90% přesnost střelby a hlavně dvě medaile ze tří závodů. Co tedy s kometou Markétou Davidovou udělat, aby formu držela i dál k MS? „Není třeba ji chránit, ať se tím dál baví. Musí mít sebevědomí, ale je i nutné stát pevně nohama na zemi. Nejhorší by bylo se na něco upínat a bát se, aby to vyšlo,“ říká Rybář. Na psychiku je pak prý nejlepší jít pověstné závod od závodu a mít na paměti, že je to její první plný rok v SP. „Nemá důvod mít strach. Když na MS uspěje, tak super. Když ne, svět se nezboří. Má šance, a to nemalé, ale upnout se na to, že je musí nutně uchopit, to by byla špatná cesta,“ míní sportovní ředitel.

  • Jak restartovat zbytek týmu?

    Evě Puskarčíkové se v sobotní stíhačce v italské Anterselvě nedařilo, dojela až na 44. místěFoto Petr Slavík (Český biatlon)

    Co pomůže Markétě Davidové dál? Když na to nebude sama. Jako doteď, kdy Veronika Vítková a Eva Puskarčíková tápou a ani u mužů nebyl nikdo od Nového roku v nejlepší desítce. „Trenéři ten aktuální stav řeší. U Verči jsme stále ve fázi hledání problému, kde co vzniklo. Evička ve štafetách ukázala, že umí jezdit s nejlepšími, jen si musí, jako Markéta, věřit, že co natrénovala, je schopná využít,“ tvrdí Rybář. Do startu MS zbývá 36 dní. „Pořád je čas a tréninky se určitě dolaďují podle stavu a zpětných vazeb po závodech. Třeba i ve štafetě by bylo dobré, aby holky Makulu doplnily,“ přeje si.

  • Jak zrychlit běh u ostatních?

    Český biatlonista Michal Krčmář skončil v sobotní stíhačce v italské Anterselvě na 12. místěFoto Petr Slavík (Český biatlon)

    A zase, v českém týmu je to jen Markéta Davidová se špičkovým během. Ostatní ženy a muži jsou v průměru či pod ním, byť Anterselva ukázala vzestup Michala Krčmáře a Tomáše Krupčíka. Jak to posunout a vrátit do hry Ondřeje Moravce? „Nad tím si lámeme hlavu. Ondra se necítí špatně, i tělo dobře reaguje na zatížení a regeneruje, ale běžecké výkony nejsou, jaké by měly být. Pokusíme se s tím něco udělat, ale bohužel moc nemáme,“ krčí rameny kouč Zdeněk Vítek. Na vině může být i vánoční viróza. „Laický názor, že sportovci prodělají týdenní rýmu a měli by být za 14 dní tam kde předtím, nefunguje,“ míní Rybář. Přičemž je nutná další věc: ideálně trefená máza lyží.

  • Co dál do zámoří?

    Michal Krčmář se na střelnici nevyvaroval chyb, i přes tři omyly se ale dokázal o jednu příčku zlepšit oproti pátečnímu sprintuFoto Petr Slavík (Český biatlon)

    Poslední zastávky před MS? Přes 10 tisíc kilometrů vzdálené kanadské Canmore a pak v podobném pásmu v západní části USA – Soldier Hollow. Je to daleko? Navíc takto před MS? „Ideální to není, ale i tam se musí jet,“ ví Rybář. Zatímco Martin Fourcade, Tarjei Bö či Hanna Öbergová se rozhodli tyto podniky vypustit a soustředit se na MS, Češi pojedou – i s uzdraveným Michalem Šlesingrem . „Chceme udržet kvóty, které máme. Jsme schopní být do desátého místa, a to značí start v pěti lidech. Proto si nemůžeme dovolit vynechat kolo SP,“ míní. Nicméně v Canmore budou kvůli štafetám v pěti a do Soldier Hollow vyrazí jen ve čtyřech a pátí se zúčastní ME v Minsku.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud