Ivo Pospíšil
8. března 2015 • 09:26

Příběhy větrného sprintu: Lídr sedmasedmdesátý i triumf bratrů Boeů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FINSKA | Většina velkých jmen se trápila, nastal prostor pro ostatní a velké příběhy. Včerejší sprint na MS v Kontiolahti se změnil ve větrnou loterii, z níž těžili i ti, od nichž by se to za normálních okolností moc nečekalo. Tak například na stupních vítězů doplnil Johannese Boe jeho bratr Tarjei a závod žen vyhrála čerstvá maminka Marie Dorinová-Habertová.



TRIUMF BRATŘÍ BOEŮ

„Lépe se to zdařit nemohlo. Mám první zlatou medaili a ještě jsem na stupních vítězů s bráchou,“ smál se Johannes Thingnes Boe, když včera triumfoval, zatímco jeho bratr Tarjei skončil třetí. „Vždycky když jsme spolu trénovali, bavili jsme se o tom, jaké by to bylo. Johannes je mladší, takže ke mně vzhlížel a řešili jsme to,“ usmál se o pět let starší bratr, který se v minulých letech po vítězství v SP (2011) kvůli zdravotním potížím hledal. Oba vyrostli v norské vesnici Markane, která spadá pod oblast Stryn, jejich matka vlastní fyzioterapeutickou ordinaci a otec pracuje v továrně na produkci mléka. Jejich strýc je pak norský sportovní novinář a fotograf Harald Endre Thingnes.

NÁVRAT MARIE DORIN HABERTOVÉ

Ještě před pěti měsíci ležela v nemocnici, kde zrovna porodila svou dcerku Adele. Včera se z ní ale po bleskovém návratu z mateřské stala mistryně světa ve sprintu. „Musím říct, že jsem se určitě změnila. Cítím se silnější než dřív,“ přiznala Marie Dorinová Habertová, která přesnou střelbou a rychlým během využila trápení favoritek a v pravý čas (a v 28 letech získala) své první individuální vítězství mezi elitou. Věřili byste, že je v tuhle chvíli nejúspěšnější sportovkyní MS? Byla členkou i stříbrné smíšené štafety. Překvapení navíc nechybělo ani hned vedle ní, druhá skončila Polka Nowakowská-Ziemniaková která pro změnu zase stanula poprvé v kariéře na stupních vítězů.

VÍTR ODFOUKL FAVORITY

Nejen Veronika Vítková mohla proklínat sobotní větrné podmínky. Darja Domračevová skončila po pěti chybách pětadvacátá, domácí Kaisa Mäkäräinenová dokonce pětatřicátá. Na vině byly hlavně nestálé větrné poryvy, jimž je Kontiolahti pověstné, avšak není proti němu obrany. „Omlouvám se vám všem, pokusím se to napravit,“ vzkázala proto Mäkäräinenová zaplněným tribunám. Ještě hůř ale dopadl toho času lídr SP ve sprintech Simon Schempp, který po sedmi chybách z deseti ran skončil sedmasedmdesátý a nedostal se ani do stíhacích závodů. „Takto jsem nestřílel ani v žácích,“ zlobil se a deník Bild si ho vychutnal: „Dobrá zpráva pro Schemppa? V neděli si přispí.“

NÁVRAT SOUKUPA

Jen Tarjei Boe a on dokázali v náročných podmínkách zastřílet bez jediné chyby. A co se Jaroslava Soukupa týče, je to o to větší překvapení, neboť se mu střelba (hlavně ta vestoje) letos nedařila, kdy ho vítr dokázal rozhodit z polohy. „Když to zrovna sedne a nefouká, tak to sedne. Měl jsem i trochu štěstí,“ přiznal český sympaťák a uznal: „Psychicky mi tohle hodně pomůže.“ Však před odletem na MS trénoval v Pokljuce střelbu individuálně. „Něco jsem tam dával navíc, ale zvláště letos je každá položka jiná. Nebylo to vyrovnané, až bohužel skoro říct, že to bylo vyrovnané špatný. Snad to teď bude na opačné straně.“ Škoda jen pomalejšího běhu, s tak úspěšnou střelbou mohl být i výše.

Nedělní stíhací závody začínají od 13.15 (muži) a 16.00 (ženy).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud