Marie Sehnálková
25. dubna 2022 • 11:15

Pljuščenko: z hvězdy hlásná trouba režimu. Jak a kdy se sblížil s Putinem?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvojnásobný olympijský vítěz, trojnásobný světový šampion a sedminásobný mistr Evropy. Ruskou legendu Jevgenije Pljuščenka znají dokonce i ti, kteří se o dění v krasobruslení jinak příliš nezajímají. Místo aby svět navždy obdivoval jeho sportovní odkaz, má bývalá hvězda spíše našlápnuto k tomu, aby si ji pamatoval jako věrného propagandistu Putinovy politiky.



„Nemůžu mlčet. Jako sportovec a každý rozumný člověk sdílím postoj, že sport je mimo politiku,“ rozohnil se Jevgenij Pljuščenko a současný trenér na Instagramu poté, co začátkem března začaly mezinárodní organizace uplatňovat sankce na ruské sportovce. „Věřím našemu prezidentovi. Nejsem politik, jsem sportovec a mým cílem je spojovat lidi skrze lásku ke sportu a překonávat politické neshody,“ dodal.

Jenže právě v tom tkví problém. Bývalý krasobruslař dávno není pouhým sportovcem, jak prohlašuje na instagramovém účtu. Do politiky vstoupil už v roce 2006, o rok později byl jako člen prokremelské strany Spravedlivé Rusko zvolen do zákonodárného sboru Petrohradu.

Na starosti měl záležitosti okolo sportu a sociální otázky. Ačkoliv se mandátu kvůli přípravám na olympiádu v Soči vzdal, vřelé kontakty s politickými představiteli Ruska si zachovává dodnes. A to dokonce i s tím nejvyšším – prezidentem Vladimirem Putinem.

Znali se sice již dříve, ovšem vzájemný vztah se začal více rozvíjet až po olympiádě ve Vancouveru v roce 2010. Sem přijel Pljuščenko obhájit zlato z Turína. I když ve finále předvedl náročnější jízdu než rival Evan Lysacek, rozhodčí nakonec ohodnotili lépe Američana. „Vaše medaile má cenu zlata. Všichni ruští fanoušci krasobruslení obdivují vaši brilantnost, opravdovou bojovnost, odvahu a vůli vyhrávat,“ vzkázal Putin zklamanému krasobruslaři.

Pljuščenko s milovaným Putinem.
Pljuščenko s milovaným Putinem.

A Pljuščenko mu slova chvály vrátil. „Je to vůdčí osobnost, které si vážím. Je to vynikající člověk a já ho považuju za cara,“ řekl bývalý sportovec na adresu ruského prezidenta.

A nezůstalo jen u zdvořilostních frází. V roce 2020 krasobruslař s rodinou dopomohl prezidentovi ke změně ústavy. S manželkou Janou Rudkovskou a synem Alexanderem natočili agitační video, v němž nabádali občany k podpoře úpravy umožňující Putinovi ještě dvakrát kandidovat na pozici hlavy státu. „Já budu volit z Kislovodsku, kde jsem v současné době na sportovním kempu s týmem a sportovci. Ze kterého města budete volit vy?“ zněla závěrečná slova spotu. Pro změnu nakonec hlasovalo 77 % Rusů.

A oddaný Pljuščenko přispěchal „svému prezidentovi“ na pomoc i letos, když se k němu většina světa obrátila zády. Na svém Instagramu, kde jej sleduje přes milion fanoušků, mu po invazi na Ukrajinu vyjádřil otevřenou podporu. S manželkou uspořádali také velkolepou krasobruslařskou show, na které se předvedla řada vynikajících ruských závodníků.

Cíl události byl zřejmý už ze vstupenek. Na ty nechal dvojnásobný olympijský vítěz natisknout válečné „Z“ uvozující hesla „Za mír! Za Rusko! Za budoucnost!“. Na začátku galavečera promluvil jeden z místních politiků, jenž vyzval k jednotné podpoře Ruska i prezidenta. Během akce pak mohli účastníci posílat vzkazy ruským vojákům v boji.

Postoj legendárního krasobruslaře pochopitelně neunikl ani pozornosti českých kolegů. „Jsem zklamaný. Na druhou stranu dlouho víme, že sport v Rusku není oddělený od vlády,“ řekl například bývalý český krasobruslař Tomáš Verner v pořadu Události a komentáře.

Výměnou za aktivní oddanost režimu se Pljuščenkově rodině dostává řada privilegií. Stejně jako další prominentní Rusové včetně prezidenta bydlí v lukrativní moskevské čtvrti Rubljovka. Tady žijí život na míle vzdálený ruskému průměru. Auta, oblečení luxusních značek, drahé vybavení, dovolené… Takto se rodina často prezentuje na sociálních sítích.

„Jako sportovec i jako člověk pro mě byl dobrým kamarádem, vzorem. Ale to, co dělá teď, jakým způsobem se prezentuje, je vlastně jenom jeho osobním zájmem, aby přežil… Aby přežil v luxusu,“ zakončil Verner.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud