Martin Hašek
19. března 2021 • 19:40

Sezona Ledecké: Vrchol i pád, co snowboard a olympijský dvojboj?

Vstoupit do diskuse
0
  • Jaká byla sezona nejlepší české lyžařky a zároveň snowboardistky Ester Ledecké?Jaká byla sezona nejlepší české lyžařky a zároveň snowboardistky Ester Ledecké?FOTO: Koláž iSport.cz

    Čekání na finálové závody Světového poháru se Ester Ledecké v Lenzerheide proměnilo v marnost. Středeční sjezd zrušily přívaly sněhu, včera zase zasáhla mlha. Ledecká tak přišla o možnost ještě vylepšit bilanci předolympijské sezóny. Ta je ale tak jako tak působivá, především díky vítězství ve Val d’Isere, druhému místu ve Val Gardeně i comebacku na MS po vážném pádu. „Sezóna byla pěkná. Okolnosti teď hrály proti nám, ale to je život," hodnotí Tomáš Bank, lyžařský kouč Ledecká. Jaká to pro ni byla zima?

  • ZLATÉ SUPER-G

    Při prosincovém startu ve Val ďisere se Ledecká rozjela z nuly na sto. Hned třikrát skončila v top ten a především vyhrála závod v super-G. Bylo to její druhé vítězství ve Světovém poháru a první triumf ve zlaté olympijské disciplíně od senzační jízdy na Hrách v Pchjongčchangu. „Tohohle vítězství si vážím o něco víc než toho olympijského," prohlásila po závodě, v němž získala červené číslo vedoucí závodnice disciplíny. Všechno zvládla i přesto, že ji vtýdnu před závodem trápily zdravotní problémy.

  • VRCHOL A PÁD

    Koncem ledna v Crans Montaně se zdálo, že se soustředění na lyže vyplácí. V prvním sjezdu zůstala Ledecká pouhé dvě desetiny za Italkou Goggiaovou a druhým místem se podruhé vsezoně dostala na stupně vítězů. O den později v druhém sjezdu ale v maximální rychlosti těsně pod 110 kilometrů v hodině nezvládla vykroužit oblouk a skončila v záchranných sítích. Z karambolu vyvázla s rozseknutým rtem a pobouchaným tělem. Byl to moment, v němž se mohla skvěle rozjetá sezona zlomit. V roce 2019 Ledeckou tři pády v závěru zimy rozhodily. Tentokrát se ale rychle dostala zpět do pohody, v Garmisch-Partenkirchenu skončila v super-G dvakrát šestá. „Trošku nás to přibrzdilo, ale nebylo to takové jako naposledy," hodnotil Bank.

  • PRKNO U LEDU

    Bolestivé trampoty před Val d'Isere měly v týmu ohlas a Ledecká byla i pod tlakem důležitých sponzorů nucena před lyžařským MS oželet snowboardovou část sezony. „Prostě bylo rozhodnuté, že před mistrovstvím světa na lyžích snowboard jezdit nebude, aby nebyla unavená," vysvětloval Tomáš Bank. Balanc mezi oběma disciplínami je v programu STR dlouhodobě citlivou záležitostí. Už druhou sezonu po sobě se Ledecká přiklonila k lyžím, kde byla ve Světovém poháru znovu ve hře o vysoké umístění v rychlostních disciplínách.

  • BRAMBOROVÁ CORTINA

    Na světovém šampionátu v Cortině d'Ampezzo Ledecká předvedla napříč disciplínami svůj nejlepší výkon na vrcholné akci. Scházela jen medaile, v super-G jí unikla o šest setin sekundy, ve sjezdu o sedm setin. Přidala také osmé místo v alpské kombinaci. „Jsem přesně tam, kde bych měla být. Mezi čtyřmi nejlepšími lyžařkami na světě v super-G, ve sjezdu," pochvalovala si na závěr šampionátu. „Pořád držím kontakt se špičkou. To je pro mě důležité. Za ty dva roky jsem se hodně v lyžování zlepšila." Vidí to i kouč Bank. „Technicky se určitě posunula, v super-G se strašně zlepšila, ve sjezdu jezdila jako vloni, akorát v jednom závodě vypadla a dva vynechala. Lyžařsky je na tom líp."

  • OLYMPIJSKY DVOJBOJ

    V lyžování je Ledecká stále výš, je to ale i za cenu stále většího omezování času na snowboard. V téhle zimě zvládla na prkně jediný závod, v Cortině vyhrála paralelní obří slalom. O MS v Rogle na poslední chvíli přišla kvůli bolavému zranění. Příští sezona je ale olympijská a tlak na kombinaci obou disciplín opět vzroste. Na lyžích už Ledecká dotáhla absolutní špičku, ale ve snowboardu byla dosud suverénní. Snažit se o symbiózu mezi oběma disciplínami je na téhle úrovni stále složitější. „Ester se musí vyrovnat se snowboardem, pak budu vědět, co dělat. Když nevím, jak to bude se snowboardem, nemůžu si dělat žádné plány," říká k programu olympijské zimy Bank.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud