14. února 2009 • 15:40

Strach opadne, říká mladá skokanka

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už přes sedm let se snáší z můstků a střemhlav se vrhá do hlubokých propastí nad strmými svahy skokanka na lyžích Vladěna Pustková. Šestnáctiletá dívka už dokonce na "skočkách" pokořila i stometrovou hranici.



"Někdy si nahoře říkám, že to vypadá docela hrozivě. Ale člověk se tomu nesmí poddávat. Po jednom skoku většinou strach opadává rychle," říká mladá naděje.

Teď se jedna z průkopnic ženského skoku v České republice dočká i vůbec prvního velkého mistrovství a navíc na domácí půdě, kde nechce zklamat a ráda by se vešla alespoň do nejlepší třicítky.

"Je super, že jsme se dočkaly velkého mistrovství. Pro náš sport to je obrovská vzpruha, může nás to posunout všechny dál. A vůbec nejde jen o náš tým. Přijde i hodně lidí, další mladé holky by se skoku mohly chytit," těšila se Pustková na příští pátek, kdy se na libereckém Ještědu ženy vůbec poprvé v historii pustí do souboje o světové medaile. Maximem je pro ni zatím dvanácté místo ze závodu Kontinentálního poháru v Park City z října roku 2005.

"Pořád dokola si opakuju, že nesmím udělat moc chyb. Když ukážu to co v tréninku, tak by nějaké slušné umístění přijít mohlo. Problém je, že v závodě nedělám tak dobré skoky jako v přípravě," posteskla si Pustková v rozhovoru s ČTK.

Mladá dívka z valašských Kozlovic se ke skoku dostala tak trochu náhodou. Ve svých devíti letech se při školním náboru dostala na skokanský můstek a i mezi chlapci zaujala natolik, že si ji trenéři v oddílu nechali. Pustková si nic nedělala z řečí, že skok je jen pro "chlapy". "Vůbec to neřeším, vždyť já jsem hrála dřív s klukama i fotbal, ale to mě nějak přešlo. U skoku jsem přežila začátek a začalo mě to bavit," vrátila se Pustková ke svým začátkům.

I ona si ale prošla krizí, dokonce se skákáním nedávno chtěla praštit. Všechno jí vymluvil až Jaroslav Sakala, mistr světa v letech z roku 1994, který žije s maminkou Vladěny. Teď spolupracují i v národním týmu, který Sakala převzal po Pavlu Mikeskovi. "Saky je výborný trenér. Strašně dlouho skákal, ví co poradit. Má strašně moc zkušeností," vypočítala Pustková, jejímž skokanským oblíbencem je Rakušan Wolfgang Loitzl, poslední vítěz prestižního Turné čtyř můstků.

Pustková věří, že Sakalu potěší i v Liberci na mistrovství. I když si ale uvědomuje, že letos se zatím s formou nepotkala. Dvacáté místo z italského Toblachu je zatím jejím maximem. "Není to ideální a podle představ. Ještě prostě nejsem tak vyzávoděná. Hlavně se v Liberci nesmím moc svazovat, kdybych strašně moc chtěla, tak to dopadne hrozně," strachovala se Pustková. "Asi mám na víc, ale ještě musím hodně makat a v tréninku se učit," dodala.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud