16. září 2010 • 13:35

Na Neumannovou podáme žaloby, hrozí věřitelé

Autor: bk
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trpělivost je u konce. Poté, co ministr školství Josef Dobeš zrušil už čtvrtou plánovanou schůzku s věřiteli světového šampionátu v Liberci, rozhodli se samotní věřitelé jednat. Během příštích týdnů začnou padat žaloby na stát, lyžařský svaz i prezidentku mistrovství Kateřinu Neumannovou.



Pro server Týden.cz to uvedl zástupce věřitelů Vojtěch Hlaváček. Věřitelé doufali, že ministra školství přesvědčí o nutnosti ke vstřícnějšímu přístupu vůči libereckým dluhům.

Stát zatím od více jak stomilionové sekery, kterou organizátoři šampionátu v Liberci udělali, dává ruce pryč. "Nevidím důvod, proč platit dluhy za Neumannovou," říkal už dříve ministr financí Miroslav Kalousek.



Ministr školství Dobeš znovu zrušil naplánovanou schůzku a věřitelé se bouří. "Máme pocit, že se s námi pan ministr ani sejít nechce. Ne, že nemá čas. Přes naše opakované výzvy s námi nikdo nejedná. Veřejně vyzýváme premiéra Petra Nečase, ať se tím konečně začne vláda zabývat," řekl pro Týden.cz Hlaváček.

Stát má v úmyslu věřitelům vyplatit pouze dvacet milionů na DPH z neproplacených faktur. Někteří dodavatelé však nebyli plátci DPH a nedostanou nic. Podle Hlaváčka tím budou někteří věřitelé zvýhodněni a dojde k porušení zákona.

Neumannová vede dceru Lucii do superdrahé školy Neumannová vede dceru Lucii do superdrahé školyFoto Michal Šula, Ladislav Křivan (Blesk)


Sdružení věřitelů v nejbližších dnech připraví hromadné žaloby a během několika týdnů je rozešle příslušným soudům.

"Budeme postupovat ve dvou liniích. V první nám půjde o náhradu škody. Tam zažalujeme stát, město Liberec a lyžařský svaz. V druhé linii podáme žalobu na organizační výbor a jeho prezidentku Neumannovou. Zajímá nás, jak se hospodařilo a jestli nedošlo k trestnému činu," uvedl Hlaváček.



Kvůli dluhům za šampionát padlo dvě desítky žalob. Řada věřitelů je podle některých informací v druhotné platební neschopnosti a stojí před bankrotem. Celkové pohledávky jsou ve výši 108 milionů korun bez penále.

Protikorupční policie na Liberecku navíc obvinila kvůli šampionátu dva muže. Podezírá je z podvodu při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Zakázku v hodnotě 24 milionů podle informací zadali předem vybrané firmě. Podle informací MF Dnes byl obviněn bývalý rektor Technické univerzity v Liberci Vojtěch Konopa a majitel firmy Investing CZ Josef Nadrchal.

Vstoupit do diskuse
6
Články odjinud