Martin Hašek
31. prosince 2022 • 04:50

České skoky na dně. Může to jít do ha**lu, varuje expert. Co vše je špatně?

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Historická krize. Bod nula. Dno, z kterého už to může jít jenom výš. Metafory popisující stav skoků na lyžích v Česku z posledních let bohužel zdaleka nebyly trefné. Bahno je zimu od zimy stále hustší a dosavadní vrchol trápení je tady právě teď. V sezoně Světového poháru zatím reprezentační týmy mužů i žen nezískaly jediný bod. Ve čtvrtečním prvním závodě Turné čtyř můstků v Oberstdorfu to nezlomil ani veterán Roman Koudelka. „Jsme v nejhorší krizi po druhé světové válce. Pokud se to nesebere a nevychováme do osmi let šikovné kluky, tak to půjde úplně do hajzlu,“ řekl natvrdo bývalý reprezentační trenér a funkcionář Luděk Matura.



Slovinský kouč Vasja Bajc se opřel o reklamní panel na trenérské tribuně, zavrtěl hlavou a vyfouknul z plic přetlak. Roman Koudelka šel v silném zadním větru v Oberstdorfu k zemi až příliš brzo. České skokanské probuzení se tak odkládá minimálně na novoroční skákání do Garmisch-Partenkirchenu.

Koudelka je přitom posledním pojítkem s časy, kdy české skoky byly ve světě konkurenceschopnou silou. Má za sebou skvělou kariéru s pěti vítězstvími ve Světovém poháru a dvěma výsledky v top pětce celkového pořadí Turné čtyř můstků. Dnes v Kristových letech a po loňské vážné operaci kolena zatím nechytil výtah zpět do světové špičky.

Jenže za ním je situace ještě horší. Ostatní skokané z reprezentace nemají výkonnost na Světový pohár a neprosazují se ani v béčkovém Kontinentálním poháru. Nejenže Česko nemá za zimu jediný bod v elitním seriálu, v Kontinentálním poháru dosud vybojoval jediný Filip Sakala, jenž se navíc připravuje mimo péči reprezentačního kouče Vasji Bajce. Oproti posledním sezonám se navíc nedaří ani Karolíně Indráčkové, která dřív pravidelně bodovala v ženském Světovém poháru.

Takhle špatné to ještě nikdy nebylo. Výkonný výbor svazu lyžařů zareagoval

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud