24. října 2023 • 15:15

Janatová okukovala know-how norských šampionů. Díky tomu byla i s přítelem

Autor: nit, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novou hlavní tvář má ženský národní tým v běžeckém lyžování. Poté, co Kateřina Razýmová a Petra Nováková ukončily kariéru, má nejvyšší ambice šestadvacetiletá Kateřina Janatová. V létě často trénovala v Norsku. Zapojovala nové metody s větším zastoupením intenzivních tréninků.



K Norsku má Janatová blízko zásluhou svého partnera Jamese Clugneta, který sice reprezentuje Velkou Británii, ale má norské kouče.

„Už jsme se tak nějak znali. Letos, jak není velká akce, tak to pro mě byla možnost vyzkoušet si něco nového bez toho, abych riskovala nějakou velkou akci. Šla jsem tam kvůli příteli i kvůli trenérům,“ vzpomínala Janatová, jak se myšlenka zrodila.

Janatová byla už v minulé sezoně česká jednička, ve sprintu bruslením se dvakrát dostala ve Světovém poháru do top 10 a jezdila kvalitní výsledky i v distancích, nejlíp skončila třináctá v bruslařské desítce v Lillehammeru a Les Rousses. V Norsku teď navíc nasávala tréninkové metody královského národa běžeckého lyžování

 „Dá se říct, že jsem tam přidala víc intenzity. Změnila jsem celé prostředí. Trénovala jsem někdy i s vítězkou Světového poháru Tiril Wengovou. Měla jsem dobré lidi kolem sebe, kteří mi pomáhali ještě víc se vyhecovat v tom tréninku. Taky je můj přítel v Norsku, takže to bylo takové spojení, že můžeme být spolu víc přes léto,“ usmívala se Janatová.

Od Norů, kteří běžeckému lyžování v posledních letech dominují, se dozvěděla hodně nových věcí.

„Celou jejich teorii, jak trénují, jak se připravují, jak to mají nastavené v hlavě,“ vysvětlila Janatová. „Určitě je to o té práci, o tom, jak se člověk připravuje na každý trénink. Těžko říct, co všechno mi prozradili a jestli tohle je to jejich tajemství…“

Doufá, že jí to v nadcházející sezoně Světového poháru pomůže k předním umístěním. Ráda by atakovala první desítku. A po odchodu Kateřiny Razýmové si zvyká na roli tahounky českého ženského týmu. I proto bude v zimě dávat distančním závodům zřejmě přednost.

„Moc lidí na tu distanci teď nemáme, takže asi to budou chtít obsadit. Všechno jet nejde, člověk pak nemá takovou formu,“ přemítala Janatová. „Já mám pořád ráda sprintové závody, ale těch distančních je víc. I pak do celkového pořadí Světového poháru ty distanční udělají trochu větší rozdíl. Bylo by dobré, kdybych jezdila víc v top 10. Minulý rok jsem byla sedmá, takže když na to navážu, budu spokojená.“

3

Tolikrát skončila Kateřina Janatová v minulé sezoně v top 10 v individuálních závodech Světového poháru

Janatové se líbí i novinka na Tour de Ski, jejíž součástí budou i dva dlouhé závody.

„Já jsem zjistila, že mi asi dvacetikilometrové závody docela vyhovují, protože to není tak brutální tempo na těch deset, ale nějak si to člověk musí rozložit. Bude to jako stíhačka, pojedeme s nějakou ztrátou. Doufám, že když něco ztratím na klasice, tak to v bruslící části můžu třeba i dojet,“ uvedla.

Reprezentace v sobotu odjede do Livigna, kde bude trénovat na sněhovém okruhu. Po devíti dnech se tým přesune do Davosu na tratě s parametry Světového poháru.

„Pak pojedeme na tři, čtyři dny domů a budeme odlétat do Ruky. Stihneme tam jeden náročný trénink a jdeme na to,“ řekl reprezentační trenér Jan Franc.

Ve finské Ruce se od 24. do 26. listopadu při startu Světového poháru uskuteční sprinty, závod na 10 kilometrů klasicky s intervalovým startem a dvacítka volnou technikou s hromadným startem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud