4. února 2009 • 10:57

Olympioniky bude oblékat Alpine Pro

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novým oficiálním dodavatelem oblečení pro české sportovce na OH v příštích čtyřech letech se stala společnost Alpine Pro. Představitelé Českého olympijského výboru podepsali ve středu smluvu se zástupci české firmy.



Na jejím základě budou reprezentanty kompletně oblékat na zimních hrách ve Vancouveru 2010 a letních hrách v Londýně 2012.

"Jsme rádi, že na olympijských hrách představí Český olympijský výbor český olympijský tým oblečený českou firmou. To je skutečně paráda a na něco takového jsme čekali hodně dlouho," řekl předseda ČOV Milan Jirásek na dnešní tiskové konferenci. Alpine Pro nahradí na pozici hlavního dodavatele oblečení Adidas, který loni v prosinci oznámil, že po 37 letech spolupráci s ČOV končí.

Jirásek přiznal, že se jej trochu překvapilo, že se firma rozhodla s olympijským výborem spolupracovat. "Je to velký závazek představit svou kolekci před celým světem. Je to ale firma, která má velkou dynamiku, a když jsem viděl nadšení, se kterým k tomu přistupují, tak jsem přesvědčený, že to bude skvělé," uvedl Jirásek. Naznačil, že ČOV bez ohledu na dřívější spolupráci s Adidasem uvažoval o tom, že by si na zimní hry našel jiného partnera, který se více specializuje na zimní oblečení.

Na rozdíl od minulosti se na výběru a podobě olympijského oblečení budou podílet i sportovci. Ještě v únoru by se měla poprvé sejít šestičlenná komise, v níž jsou například bývalá lyžařka Kateřina Neumannová, veslař Ondřej Synek a krasobruslař Tomáš Verner, kteří s Alpine Pro již delší dobu spolupracují. Oficiální oblečení olympijského týmu si poprvé budou moci zakoupit i fanoušci.

Firma Alpine Pro, která byla založena v roce 1998, se specializuje na lyžařské a outdoorové vybavení. Podle jednoho ze zakladatelů Vladislava Fedoše nebude mít problém ani se zajištěním oblečení pro letní hry.

"Jsme firma, která vyrostla na zimě a na zimních sportech, ale v dnešní době se zabýváme výrobou celoročního oblečení a ne jen pro lyže. Navíc máme za sebou dvě slabé zimy, takže naše portfolio výrobků se značně změnilo," řekl Fedoš ČTK.

Uzavření spolupráce s ČOV označil za důležitý mezník v historii firmy, která je například i partnerem nadcházejícího lyžařského mistrovství světa v Liberci.

Podle neoficiálních informací Adidas v každém čtyřletém cyklu poskytoval českým olympionikům zboží za 20 milionů korun. Finanční podmínky spolupráce ČOV s novým partnerem nechce ani jedna ze stran komentovat.

"I proto, že je to těžko vyčíslitelné. Například je otázka, zda vše počítat v maloobchodních nebo velkoobchodních cenách," řekl místopředseda ČOV pro ekonomiku a marketing Jiří Kejval. ČOV navíc získá od Alpine Pro "procenta" z prodeje olympijské kolekce.

ČOV se sice podařilo zajistit partnera na oblečení, ale další jednání se sponzory olympioniky čekají. Spolupráci s výborem v minulém roce ukončily například Skanska a Unipetrol. Následovat je bude s největší pravděpodobností i Škoda Auto, jeden ze čtyř generálních partnerů Českého olympijského týmu.

"Oficiální sdělení, jestli bude Škoda pokračovat, zatím nemáme. Pokud ale nepřistoupí na další období, tak to nebude tak velké překvapení," řekl Jirásek, který si je jistý, že ČOV bude schopen najít náhradu.

"Každý problém se dá vyřešit, existují další firmy," uvedl Jirásek. I kvůli ekonomické krizi ale ČOV počítá pro letošní rok s nižším schodkovým rozpočtem. Příjmy se plánují ve výši 81,8 milionu korun, výdaje pak přes 85 milionů. Před rokem přesahoval roční rozpočet 100 milionů korun.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud