1. dubna 2009 • 16:06

Zklamaný Bauer se přiznal k slzám

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Radost ze stříbrné medaile, ale i nevýslovný smutek po zbabraném závodě štafet zůstávají Lukáši Bauerovi v mysli i měsíc po světovém šampionátu v Liberci.



Běžec na lyžích už má plán útoku na olympijskou medaili ve Vancouveru, ale vzpomínky na historické závody před českými diváky ještě nestačily vyblednout.

Štafetový závod na mistrovství světa byl ještě v plném běhu, ale Lukáš Bauer měl svůj úsek za sebou a cestou do buněk si mnul oči. Včera, s měsíčním odstupem, přiznal, že mu z nich tehdy tekly slzy.

„Nestydím se přiznat, že když jsem šel z předávky, normálně jsem brečel,“ řekl Bauer včera. „Pořád si myslím, že jsme ve štafetě měli na medaili. Já jsem byl vždycky typ individuálního závodníka, ale kvůli mistrovství světa jsem to překotil. Hodně jsem se na štafetu upnul. Pak mě to hodně sejmulo.“

Bauera v těžké chvíli paradoxně podpořili soupeři, ale dočkal se jízlivých reakcí ze strany českých svazových funkcionářů.

„Utěšovali mě německý šéftrenér Jochen Behle, švýcarští trenéři nebo Ital Piller Cottrer. Přitom by měli být rádi, že se české štafetě nedařilo. Ale jak se zachovali někteří čeští činovníci…“ povzdechl si Bauer. „Tvrdili, že jsme se na štafetu vykašlali. To mě hodně složilo. Udělal jsem si definitivní obrázek o určitých lidech ve svazu. Jména neřeknu. V běžeckém úseku ale někdy bojujeme se zbytečnými problémy, které vznikají uvnitř. Měli bychom jít za stejným cílem.“

Bauerovi ovšem zbyly na mistrovství světa i příjemné vzpomínky na den, kdy před očima manželky, dětí i rodičů vybojoval stříbrnou medaili na klasické patnáctce. Podobnou radost by si rád zopakoval příští rok na olympijských hrách ve Vancouveru. A přípravy už začaly.

Bauer se rozhodl razantně vyřešit svoje zdravotní potíže a 10. dubna ho čeká operace nosní přepážky. Stejně jako před dvěma lety dal na radu lékařského konzilia. Tehdy absolvoval operaci mandlí a následovala sezona, ve které vyhrál celkové pořadí Světového poháru.

„Mělo by to odstranit zdroj problémů. I v letošní sezoně jsem dokázal, že jsem schopen závodit s nejlepšími. Ale musím být zdravý,“ řekl Bauer. „Na pořadu jarní sezony bude těsnější spolupráce s imunologem, aby organismus víc odolával infekcím a bacilům.“

Bauer také uvažuje o návratu k psychologovi Olegu Mazurovovi, se kterým spolupracoval před poslední olympiádou v Turíně. Letní přípravu si chce osvěžit několika tréninky s německým kamarádem René Sommerfeldtem, který bydlí za hranicemi jen několik kilometrů od jeho domu na Božím Daru.

„S Olegem se snažím nacvičit si stav, kdy mám být koncentrovaný na závod a od všeho ostatního se oprostit,“ vysvětluje Bauer. „Letošní sezona byla extrémně náročná na hlavu. Byly chvíle, kdy jsem toho měl dost.“

Na Bauerovu přípravu bude mít samozřejmě zásadní vliv reprezentační trenér Miroslav Petrásek, který se servismanem Vítem Fouskem vyrazí do továrny Fischeru vybrat nové páry lyží. Kouč také uvažuje o menším počtu reprezentačních soustředění.

„Byl jsem zvyklý, že Lukáš snese úplně všechno. Zřejmě už to ale není úplně ku prospěchu. Asi bude potřeba víc odpočívat,“ vysvětlil Petrásek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud