20. listopadu 2009 • 12:44

Krasobruslař Březina: Verner číslo 2?

Autor: Eliška Zatloukalová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do nové sezony vlétl jako uragán. Výkony „neznámého“ Michala Březiny udivují soupeře i fanoušky. Jak je možné, že devatenáctiletý krasobruslař sbírá tolik bodů?



Juniorský vicemistr světa platí mezi muži za novou tvář, přesto hned na své první Grand Prix vybojoval bronz. V olympijském roce se české krasobruslení tetelí blahem: favorizovanému Tomáši Vernerovi vyrostl silný následovník.

Když před týdnem odjížděl český mladík na svůj první závod Grand Prix mezi muži, neměl velké ambice. „Chtěl bych překonat alespoň dvě stě bodů,“ doufal Březina před špičkově obsazenou soutěží v japonském Naganu. Třetí místo a známku 217,48 si nepředstavoval ani ve snu. Své osobní maximum si zlepšil o třináct bodů, od stříbra ho dělilo 22 setin.

Myslíte si, že v Michalu Březinovi roste Česku druhý Tomáš Verner?
VLASTA KOPŘIVOVÁ
Trenérka Tomáše Vernera
„Jistě. Jde o velice talentovaného závodníka a věkové rozpětí obou, kdy Michalovi je devatenáct a Tomášovi čtyřiadvacet, mě opravňuje myslet si, že ano. Když spolu trénovali i závodili, bylo vidět, že jejich choreografi cké prvky se hodně podobají a mohu potvrdit, že Michalovy skoky jsou velice dobré po technické stránce. Sice v soutěži ještě nepředvedl čtverný skok, ale to je velice obtížné. Je třeba ho nejdříve hodně zkoušet a získat jistotu.“

RENÉ NOVOTNÝ
Mistr světa v kategorii sportovních dvojic z roku 1995
„Určitě. Shodou okolností se právě s Michalem snažím domluvit na nějaké spolupráci v roli poradce, anebo agenta. Vidím v něm potenciál na spoustu let dopředu, nejenom olympiáda a konec. Michal má předpoklady živit se krasobruslením, proto bych mu chtěl pomoct se posléze prosadit i ve světě showbyznysu. Znám ho odmalička a mohu říct, že v Brně dlouho nikdo takový nebyl. Za poslední rok se hodně vyšvihl a vyzrál.“

TOMÁŠ VERNER
Mistr Evropy z roku 2008
„Druhý Verner určitě ne, protože Michal jde svojí cestou. Je pravda, že Česku roste další obrovský talent a já mu přeju, aby šel přímo nahoru a nenarazil. Je důležité nepodlehnout takovému velkorysému prohlašování o nezměrném talentu a nezískat dojem, že vše spadne snadno do klína. Úspěch je hlavně o píli a tu Michal má. Zodpovědný přístup k tréninku máme podobný, i když každý máme okolo sebe jiné lidi a procházíme jinou trenérskou školou.“

RADKA KOVAŘÍKOVÁ
Mistryně světa v kategorii sportovních dvojic z roku 1995
„Já bych nesrovnávala. Věkově jsou velice blízko sebe, jiné by to bylo, kdyby je dělila celá generace. V tomhle ohledu je Michal ve výhodnější pozici, protože má na koho dotahovat, Tomáš je takový jeho blízký vzor a starší brácha. Nevíme, co všechno ještě Tomáš Verner dokáže, proto nemůžeme odhadovat ani jeho nástupce. Oba jsou různá individua.
Určitě je ale skvělé, že máme dva takové zástupce na olympiádu.“
Pro srovnání: rekordní hodnocení současné české jedničky Tomáše Vernera je 232,67 bodu, ten má však na své začátky mnohem horší vzpomínky. „Při svém prvním startu na Grand Prix před pěti lety jsem si zlomil kotník, takže to se moc srovnávat nedá. Podruhé jsem se v soutěži představil až dva roky poté, to už jsem skončil čtvrtý nebo pátý. Rozhodně to nebyla medaile,“ pátral čtyřiadvacetiletý evropský šampion v paměti.

„Než jsem přešel k dospělým, neměl jsem takové úspěchy jako Michal. Na juniorských mistrovstvích světa jsem vždy končil pod stupni vítězů,“ připomněl Verner další rozdíl. Mezi přednosti teprve devatenáctiletého Březiny patří silná psychika a vyrovnané výkony, které mu umožnily bezproblémový přestup do soutěží dospělých. Přestože zatím před rozhodčími nepředvádí čtverné skoky, jeho skokanskou techniku mnozí obdivují. Dokáže se prosadit také v piruetách a krokových řadách.

„U Michala se snoubí jednak talent a jednak píle. Tvrdě pracuje, je si vědom, že má možnosti. Ale na druhou stranu i maličké rezervy by se našly,“ uvedl Karol Divín minulý týden. Stříbrný olympionik z roku 1960 působí v Březinově týmu jako poradce a není jediný z bývalých hvězd ledové plochy, kdo si nastupujícího krasobruslaře všiml.

„Já jsem o Michalově talentu byl přesvědčený už dlouho,“ reagoval mistr světa ve sportovních dvojicích z roku 1995 René Novotný. „Stejně jako Tomáš Verner i Michal je skokanský talent. Tomáš je možná větší showman, je v něm víc herectví. To Michal ještě nemá, ale je to v něm, možná není úplně bavič publika, ale dokáže zaujmout svým charismatem,“ mínil Novotný.

Michal Březina
Michal Březina


Ačkoli se oba dva nejlepší čeští krasobruslaři často setkávají při tréninku v Oberstdorfu, zkušenější Verner prý svému mladšímu kolegovi nijak neradí. „Možná, když se na mě kouká, jak bruslím, může se něčemu přiučit, ale vzhledem k odlišným trenérským školám by rady byly spíš na škodu,“ přemítal Verner. „Každý máme okolo sebe své lidi a že bychom se nějak vzájemně inspirovali, to ne. Každopádně je ale skvělý, že jsme dva v mužské kategorii, hned jsou tam vidět dvě české vlajky a člověk si připadá silnější než dřív, kdy byl jediný mezi samými Francouzi a Rusy.“

Týden staré závody v Naganu byly pro Michala Březinu, jenž vstoupil do nové sezony s novými programy na hudbu ze 40. a 50. let, třetím startem v ročníku. Na Nebelhorn Trophy v Oberstdorfu byl třetí, ve Finlandia Trophy skončil čtvrtý, v Japonsku se však poprvé utkal s absolutní špičkou.

Druhý střet s nejlepšími čeká Březinu na GP Kanady v noci z pátku na sobotu středoevropského času. Pokud opět uspěje, představa dvou českých krasobruslařů v první desítce na OH ve Vancouveru zase nabude o něco reálnějších rozměrů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud