10. dubna 2018 • 16:59

Jansta vysílá vládě S.O.S.! Český sport nemá peníze na údržbu majetku

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český sport jde do boje o peníze na údržbu a provoz svého majetku. Sportovní stavby v účetní hodnotě 50 miliard korun zastarávají a stát paradoxně zrušil program, z něhož jednoty a kluby v minulosti čerpaly. „Vysíláme vládě S.O.S. Je to zlomový moment,“ říká předseda České unie sportu Miroslav Jansta.



Sportovní prostředí ve spolupráci s obcemi tlačí politiky k obnovení zdroje financí pro péči o svěřený majetek.

„Nejde dál vybydlovat majetek, zařízení a lidi. Obce zásadním způsobem pomáhají. My po nich nemůžeme chtít víc, když sami od státu nedostávají. Potřebujeme, aby došlo k zásadní změně státní politiky,“ hromuje Jansta. „Sportoviště jsou zastaralá a jejich provoz je ekonomicky náročný. Jsme znepokojeni tím, že v roce 2018 doposud nebyla ze strany Ministerstva školství připravena samostatná podpora v této oblasti a není zajištěna ani dostatečná alokace pro zabezpečení nejnutnějších potřeb sportovních klubů a jednot.“

Průměrné stáří sportovního majetku činí 48 let a podle Jansty by na jeho údržbu bylo potřeba kolem miliardy korun ročně.

„Svaz měst a obcí vnímá stav sportovišť jako vysoce alarmující! Mnohdy dezolátní stav odráží nedostatečnou politiku státu v otázce financování českého sportu,“ kritizuje František Lukl, předseda Svazu měst a obcí ČR. „Řešení spatřujeme v podobě navýšení státních výdajů určených na sport a obnovu sportovní infrastruktury.“

Sportovní spolky dostávaly v letech 2002 - 2016 na provoz a údržbu mezi 400 – 500 milionů korun. Dřívější program letos ministerstvo nahradilo novým programem Můj klub. Podle Jansty je ale špatně napsaný.

„Kritéria jsou nespravedlivá. Když máte sto lidí v klubu a nemáte majetek, dostanete stejně jako klub, co má sto lidí a má majetek,“ líčí Jansta.

Vadí mu taky, že se do programu nemůžou přihlásit kluby, které nepracují s mládeží.

„Není-li koncepce sportovišť, nemůže být koncepce sportu. Koncepce výstavby sportovišť by měla hlubokou logiku. Protože absentuje, nemůže mít logiku ani financování,“ tvrdí Jaroslav Salivar, místopředseda Sdružení sportovních svazů

Problémy má také Česká obec sokolská, která se musí starat o nemovitý majetek v hodnotě přes 9 miliard korun.

„Z drtivé většiny je stáří nemovitostí okolo sta let. My jen opravujeme, udržujeme s vypětím všech sil, nevznikají nové stavby,“ upozorňuje starostka Sokola Hana Moučková.

Sportovní prostředí vyjednává s politiky o nápravě stavu, v březnu zaslalo dopisy premiéru v demisi Andreji Babišovi i ministru školství, mládeže a tělovýchovy v demisi Robertu Plagovi.

„Pan premiér nám řekl, že chce do měsíce předložit investiční plán. My jsme připraveni, do konce dubna předložíme priority, které bychom chtěli, aby se v příštích letech stavěly. Ale to je o výstavbě, my teď mluvíme o údržbě a provozu,“ upozorňuje Jansta.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud