28. září 2018 • 14:29

Unikátní setkání hvězd! Jágr, Panenka, Neumannová a další obědvali na Hradě

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úspěšní čeští sportovci minulosti i současnosti poobědvali na Pražském hradě. V noblesních prostorách Rothmayerova sálu tak zahájili dnešní oslavy 100 let českého sportu, které jsou spojeny se stým výročím vzniku samostatného Československa. Sportovce přivítal prezident Miloš Zeman, který hovořil o potřebě podpory pro vysloužilé sportovní legendy. Podívejte se v GALERII, kdo dorazil.



Současné sportovce zastupoval například olympijský šampion z Ria Lukáš Krpálek, ve kterém ještě doznívalo zklamání z neúspěšného boje o medaili na MS. Z Baku se vrátil ve čtvrtek večer. Na velkolepé oslavy, které budou pokračovat galavečerem ve Foru Karlín, se těšil. "Mně se to líbí, že je to takhle velké. Sám jsem zvědavý, jak ten dnešek bude probíhat, a myslím, že si to všichni užijeme."

Nechyběla ani hokejová legenda Jaromír Jágr. "Já jsem byl strašně rád, že jsem byl pozvaný tady na tu akci. Měl jsem možnost se setkat se sportovci, kteří mi ukázali směr mého života, kteří byli mými vzory. Chtěl jsem být jako oni," vykládal.

Koncentrace hvězd na Hradě! Jágr a další legendy u společného oběda
Video se připravuje ...

Návštěvu na Hradě zařadil do tréninkového programu, protože se chce dostat do takové kondice, aby mohl v dresu svého Kladna znovu naskočit do zápasu. "Když jsem koukal na to naše rozlosování, tak je tam přestávka mezi 3. a 10. v tom příštím měsíci, a kdyby bylo na mně, tak bych se chtěl pokusit naskočit toho desátého," řekl. To hraje Kladno doma s Havířovem.

Olympijská vítězka z Turína Kateřina Neumannová si užívala setkání se sportovními kolegy. "Můžu být pyšná na to, že patřím do takové společnosti. Myslím, že bychom to měli podporovat, aby se tady za dalších sto let potkala podobná sportovní společnost," řekla novinářům. Její idol je ale jeden z mála, který se z dnešních oslav omluvil. "Vyrůstala jsem a měla jsem nad postelí Ivana Lendla, ten tady dnes není a nebude. To byla pro mě sportovní osobnost, která zaslouží obrovskou úctu."

Účast legend
Dana Zátopková, Ester Ledecká, Jan a Jindřich Pospíšilové,  Roman Šebrle , Jozef Pribilinec, Barbora Špotáková, Jan Železný, Pavel Nedvěd,  Martina Sáblíková Kateřina Neumannová , Dominik Hašek, Jan Kodeš, Martin Koukal, Milan Nový, Pavel Kuka,  Kateřina Emmons Martin Doktor , Vladimír 

Většina tuzemské sportovní historie je společná se Slováky, kteří s Čechy žili až do konce roku 1992 ve společném státě. Oslav se proto účastní i slovenští sportovci, například bývalý tenista Miloslav Mečíř.

"Já jsem ještě reprezentoval společný stát. Já si na to (rozdělení) dodnes neumím zvyknout. Sice mluvím slovensky, ale otec je Čech, manželku mám z Čech, syn se narodil v Praze, takže já se pořád cítím jako Čechoslovák," poznamenal olympijský šampion z roku 1988.

Dlouhou část české sportovní historie psali bratři Jan a Jindřich Pospíšilové, dvacetinásobní mistři světa v kolové. První titul získali v roce 1965 v Praze, ten poslední vybojovali o 23 let později v německém Ludwigshafenu.

Ten jim nejvíce utkvěl v paměti, protože už před turnajem ohlásili, že to je jejich poslední start na MS. Vyhráli i díky tomu, že domácí Němci proti nim v závěru neproměnili penaltu. "Když se nám to podařilo, tak celá hala, všech 6000 diváků povstalo a tleskali nám na rozloučenou po naší hymně. Děkovali vlastně za celou tu historii těch roků, kdy nás viděli hrát. Myslím, že to bylo to nejkrásnější zadostiučinění," vzpomínal mladší Jan Pospíšil.

Prezident Zeman připomněl smutný osud některých bývalých sportovců. "Takový drastický případ, o kterém vím, je skifař (Václav) Kozák, který byl velmi úspěšný olympionik a skončil jako bezdomovec. Byl bych rád, kdyby se tady vytvořil systém péče o sportovní legendy, aby nikdo nebyl zapomenut," řekl. Od předsedy České unie sportu Miroslava Jansty k dnešním 74. narozeninám převzal první výtisk publikace o 100 letech českého sportu.

Jaromír Jágr s přítelkyní Veronikou Kopřivovou
Jaromír Jágr s přítelkyní Veronikou Kopřivovou

Krpálek mezi nejlepšími sportovci na Hradě: Je to obrovská čest tu být
Video se připravuje ...

Nejlepší sportovci Česka se sešli na Pražském hradě! Přijel Panenka, Nový i Jágr
Video se připravuje ...

Oslavy sta let českého sportu: Na co se ve Fóru Karlín těšit?
Video se připravuje ...

Sport je zdrojem největších emocí, říká moderátor Galavečeru 100 let českého sportu Libor Bouček
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud