Štěpán Filípek
22. dubna 2020 • 18:50

Speciální sázky: sport i „Superman“ Prymula. Nejvíc táhla Jágrova slečna 

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tyhle příležitosti se vypisovaly vždy, ale teď se hodí víc než kdy jindy. A odráží se v nich i těžká doba. Speciální či společenské a politické sázky budí pozornost v nabídce tuzemských sázkových kanceláří – a jejich největším hrdinou se stal epidemiolog Roman Prymula. Došlo ovšem díky proslulému červenému svetru i na ministra vnitra Jana Hamáčka. Sázíte i na podobné věci? Zapojte se do diskuzí na iSport.cz ZDE.  



Nenahradí klasické sportovní sázky na výsledky či góly, ale vyplatí se je chystat. Zvlášť když fotbal, hokej, tenis či basketbal úpí kvůli zastavení svých soutěží a sází se na Real, ale Madriz, či Juventus, ovšem Managua. Nejde sice o taháky, jako kdo vyhraje prezidentské volby nebo filmového Oscara, nicméně tyhle příležitosti zaujmou.

„Pokud to jen trochu jde, snažíme se o ně,“ říká tiskový mluvčí Fortuny Petr Šrain. „Jsme ale opatrní, pečlivě vše zvažujeme,“ ujišťuje hlavní bookmaker téže společnosti Michal Hanák. Proč? Především je tu jedno velké tabu: koronavirus vše způsobil, příležitosti bezprostředně spojené s jeho dopadem se však nepřipouští.

„Bylo by vrcholně neslušné, kdybychom třeba dali do nabídky, kolik lidí v Česku zemře na následky koronaviru,“ tvrdí Hanák. „Jsme vázáni etickým kodexem. Neudělali bychom to, ani kdybychom získané peníze věnovali na charitu. Byla by to čuňárna,“ je nekompromisní.

Hanák si v téhle souvislosti vybaví příklad z Polska, kde jedna nelegálně podnikající sázkovka připravila kurz na to, jak dlouho bude ještě papežem Jan Pavel II. A to v době, kdy už byl vážně nemocen. Od katolicky založených Poláků to pochopitelně schytala.

Volněji a nikoli kontroverzně spjaté motivy se současnou situací ale měly pré. Jedna kategorie byla a je nadále spjata se sportem: zda a kdy se rozjedou soutěže nebo jestli se budou konat olympijské hry nebo MS v hokeji a fotbalové EURO. „O sázku na to, jestli se uskuteční olympijské hry, byl obrovský zájem,“ prozrazuje hlavní bookmaker Tipsportu Pavol Boško.

Další skupinu už tvoří sázky společenského typu. A tak se nabízejí tipy na zahájení školního roku, zkrácení prázdnin, kurz koruny a eura, ceny ropy a bitcoinu či míru porodnosti, na niž bude mít nouzový stav jistě blahodárný účinek. Anebo taky na ministra vnitra Jana Hamáčka – jestli se díky svému červenému svetru stane tváří kolekce prodejního řetězce.

Víc v kurzu je však doslova jiná známá postava koronavirové krize. „Když jsme uvažovali o speciálních sázkách, řekli jsme si: Fajn, kdo je teď takový český ´Superman´? Je to Roman Prymula! Najednou se objeví a promlouvá k národu,“ přibližuje brainstorming ve Fortuně Hanák. Epidemiolog, náměstek ministra zdravotnictví a dočasný šéf krizového štábu se stal hlavní autoritou v boji s koronavirem.

„Rozhodli jsme se připravit sázky na něho. Ale pozitivní, vycházející z toho, co dělá,“ vysvětluje Hanák. Nabízí se tak možnost vsadit si na to, zda se Prymula stane ministrem zdravotnictví (s nejnižším kurzem 2,25:1), premiérem, nebo dokonce prezidentem. Popřípadě zda objeví účinnou vakcínu proti koronaviru (s nejvyšším kurzem 250:1). Otázku, jestli bude vyznamenán, v předstihu zodpověděl prezident Miloš Zeman.

Vypisují se i sázky na počasí

Naprosto striktní zůstala i v tomto ohledu společnost Sazka, která se drží standardní nabídky zahrnující Oscara i politických sázek. „Zaregistrovali jsme u konkurenčních společností různé společenské sázky, které se týkaly COVID-19, ale nepřišlo nám to s ohledem na aktuální stav ve světě příliš etické,“ tvrdí Jan Horyna, šéf divize iGaming Sazky.

Koronavirus stranou, jsou tu také další možnosti. „Začali jsme vypisovat i sázky na počasí, na čtyři meteorologické stanice, jaká bude následující den maximální teplota,“ říká Boško. „Třeba na to, jaké bude v létě, vsadili sázkaři přes milion korun,“ tvrdí tiskový mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava. U konkurence se pak mimochodem v kategorii Zvířata dostalo pozornosti i tuzemským poslancům – ovšem v té souvislosti, zda v květnu navštíví stádo pižmoňů při plánové cestě do Grónska, a jestli tím pádem odhalí nepravdu v knize Lovci mamutů ohledně jízdy na tomto turovi…

Odstranění sochy maršála Ivana Stěpanoviče Koněva a reakce Rusů čerstvě daly vzniknout sázce, jaký název dostane stanice moskevského metra Pražská, pokud bude přejmenována. Je-libo Brněnskou, Vladimira Putina, nebo Pavla Novotného?

Na co si lze také vsadit

■ Roman Prymula bude ministrem zdravotnictví, premiérem, prezidentem…

■ Ministr vnitra Jan Hamáček se stane oficiální tváří kolekce svetrů podzim 2020 řetězce Lidl

■ V roce 2020 budou v Česku zkráceny letní prázdniny pro ZŠ

■ V prosinci 2020 se v Česku narodí 10 000 a více dětí

■ Messi a Ronaldo odehrají v roce 2020 zápas v 1. běloruské lize

■ Tomáš Řepka bude do roku 2025 trenérem SK Slavia Praha

■ Fotbalisté Sigmy Olomouc zvítězí v březnu 2021 na Andrově stadionu nad Realem Madrid

■ Jindřich Trpišovský se v roce 2020 stane trenérem Manchesteru City

■ Tomáš Souček v roce 2020 nastoupí za Real Madrid

Největší ohlas měli Rath a Jágr

Petr Šrain, tiskový mluvčí společnosti Fortuna

„Speciálním sázkám se věnujeme už mnoho let a za tu dobu jsme se dotknuli opravdu širokého spektra oblastí. Kurzy na politické události nebo pohlaví a jméno dítěte britské královské rodiny jsou už něčím automatickým. Pokrývali jsme ale třeba řadu kauz, třeba Viktora Koženého či Radovana Krejčíře. Na to, jestli Marek Dalík nastoupí do vězení v situaci, kdy byl o den dříve spatřen na letišti, jsme spustili i sázky live a vklady překonaly půl milionu korun. Vypisujeme svatby, či rozvody celebrit, cenu bitcoinu nebo ropy. Měli jsme i kurzy na konec Hry o trůny.

Vůbec největší poprask pak vzbudily sázky na Davida Ratha v době jeho zatčení a kurzy na příští přítelkyni Jaromíra Jágra, když se rozešel s Innou Puhajkovou. Na podzim 2017, v době „máselné krize“ se sázelo na jeho cenu, následně i na mouku, vejce a rum. Tento typ sázek vychází vždy z aktuální příležitosti, kdy vyvstane celospolečenské atraktivní téma. To byl případ i třeba sázky na obsah tajemné tiskové konference prezidenta Zemana, na které se nakonec demonstrativně pálily červené trenýrky.

Smyslem některých speciálů, které se v nabídce objevují opakovaně, je spíše odlehčit atmosféru a pobavit, stále tak čekáme, kdy budeme moci vyplatit výhry za to, že zahajovací ceremoniál olympijských her přeruší výpadek elektřiny nebo neukázněný nahý fanoušek.“

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud