Jaroslav Kalina
4. listopadu 2020 • 17:40

Sean Connery (†90) a sport: mohl kopat za slavný klub a šel za Murraym

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V sobotu zasáhla svět smutná zpráva. Ve věku 90 let odešel ve spánku na Bahamách do filmového nebe legendární herec Sean Connery. Hollywoodská hvězda a velký skotský patriot, který jako první ztělesnil neohroženého britského agenta Jamese Bonda, vedle veleúspěšné herecké kariéry byl také vášnivým sportovcem a fanouškem. Nejvíce miloval tenis a především fotbal, kterému se aktivně věnoval. Dokonce stačilo málo a místo před kamerou mohl zářit na trávníku v dresu Manchester United! Zvítězilo však stříbrné plátno, na němž se stal nesmrtelným. 



V úctyhodných šedesáti snímcích, ve kterých nezapomenutelný Sean Connery okouzloval dámy svým obrovským charismatem a mužům dělal ideální vzor pro pravého gentlemana, za sebou nechal nesmazatelnou stopu. Bezpocyby by se nenašel nikdo, kdo by bohužel již zesnulou hereckou ikonu neznal z filmů, jako jsou Dr. No, Highlander, Indiana Jones a poslední křížová výprava, Šaman, Skála a mnoha dalších trháků. Ne každý ale ví, že slavného rodáka z Edinburghu formovaly v jeho začátcích také kulturistika a fotbal.

Na svém těle Connery pořádně dřel v tělocvičnách od svých osmnácti. V roce 1950 (někdy se uvádí také 1953) to s kulturistikou dotáhl tak daleko, že se zúčastnil soutěže Mr. Universe. Se svým vypracovaným tělem získal třetí místo. Údajně nevyhrál jen proto, že v jedné disciplíně nebyl dostatečně vysoký (měřil 190 cm!). Vytáhlý Skot v téže době již pronikal do divadla, během čehož se živil také jako řidič náklaďáku. Aby toho začínající herec neměl málo, věnoval se i fotbalu, své velké vášni.

Podle indianexpress.com hrál budoucí agent jejího veličenstva na začátku 50. let za poloprofesionální tým Bonnyrigg Rose v nižších divizích. Později šel na zkoušku do skotského třetiligového mužstva East Fife.

O Conneryho fotbalovém umu se dochovalo opravdu málo informací. Něco ale přeci jen ano. Měl hrát na pravém křídle a vyčníval především díky své výšce. Podle tisku The Dalkeith Advertiser z roku 1951 filmový velikán ve skotském poháru juniorů trefil gól z třicetimetrové vzdálenosti v utkání proti týmu Broxburn Athletic, jeho tým však prohrál 1:3.

Sean Connery, legendární představitel agenta Jamese Bonda zemřel ve věku 90 let
Sean Connery, legendární představitel agenta Jamese Bonda zemřel ve věku 90 let

O dva roky později dostal Connery nabídku, která klidně mohl změnit celý jeho život. S dalšími herci byl zrovna na turné v Manchesteru, kde proti tamnímu týmu hráli přátelský zápas. Jak zmínil ve svém životopise, na hřišti si ho všiml tehdejší kouč United Sir Matt Busby, kterého zaujal výkon dlouhána ze Skotska. Po utkání mu nabídl smlouvu s odměnou 25 liber týdně.

„Opravdu jsem to chtěl přijmout, protože jsem miloval fotbal. Ale uvědomil jsem si, že jako špičkový fotbalista bych mohl už ve třiceti skončit, a to už mi bylo 23,“ vzpomínal Connery v rozhovoru pro skotský magazín Mud and Glory v roce 2005 na setkání s úspěšným trenérem, který s Manchesterem vyhrál Evropský pohár (1968). Možnost hrát na Old Trafford tedy odmítl, aby se mohl dál soustředit na hraní. 

A udělal dobře. Po následujících několika letech, kdy se objevoval v menších filmových a divadelních rolí, dostal v roce 1962 roli špióna s krycím jménem 007, kterého ztvárnil ještě sedmkrát a stal se světovou filmovou hvězdou. Na fotbal ale muž, který byl v červenci 2000 pasován královnou Alžbětou II. do rytířského stavu, nikdy nezanevřel. Connery byl často spatřen na tribuně při glasgowském derby mezi Celtic a Rangers.

 

Pravidelně se jezdil dívat na zápasy „svého“ Manchesteru United, které vedl jeho velký kamarád a veleúspěšný kouč Sir Alex Ferguson. Zhostil se také role vypravěče oficiálního snímku k mistrovství světa ve fotbale v roce 1982 ve Španělsku, kde si později užíval zápasy Barcelony za časů Ronaldhina.  

S Fergusonem přitáhl na Murrayovu tiskovku

Podle mnoha názoru nejlepší představitel Jamese Bonda dokázal fotbal hned několikrát a opravdu mistrným způsobem propojit i se svojí další velkou zálibou - tenisem. Při pobytu v Brazílii se seznámil s legendárním fotbalistou Pelém, kterého si nenechal ujít při představení v dresu FC Santos. Když se oba později znovu setkali na dovolené v Marbelle, stali se aktéry mimořádného tenisového utkání. Čtyřhru si s nimi zahrál bývalý velšský fotbalista Alan Durban.

Connery byl častým návštěvníkem US Open. Ještě před třemi roky, kdy už se podle rodiny na filmové ikoně projevovala demence, nechyběl na prestižním Grand Slamu. Nezapomenutelnou se ale bezpochyby stala hercova návštěva turnaje v New Yorku 2012. Svůj první grandslamový triumf tam vybojoval britský tenista Andy Murray, když porazil Novaka Djokoviče

Murray měl od začátku velkou podporu od slavných krajanů ze Skotska. Nejprve po telefonu i osobně ho podporoval právě Connery společně s Alexem Fergusonem. Po vítězství v semifinále US Open nad Čechem Tomášem Berdychem čekalo budoucího šampiona na tiskové konferenci nečekané překvapení. Před novináře se přiřítilo slavící rytířské duo Connery - Ferguson i s Murrayovou matkou Judy. Tenista byl příjemně šokován a dojat. S hvězdnými Skoty se tehdy setkal poprvé.

Kromě toho, že byl držitel Oskara z roku 1987 hrdým patriotem a zastáncem osamostatnění Skotska, měl velký vztah i k České republice. Prahou byl přímo okouzlen. V roce 1999 se dokonce jeho kůň Risk of Thunder pokusil ovládnout Velkou Pardubickou. (VÍCE ČTĚTE ZDE<<<)

      

     

  

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud