1. prosince 2020 • 12:00

Sportovec roku: v nejlepší desítce jsou Pastrňák či Souček, obhájce chybí

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Navzdory koronavirem zmrzačené sezoně bude i letos vyhlášen vítěz nejstarší české ankety o Sportovce roku. „Sportovní svět přišel o spoustu vrcholných událostí, i tak se ovšem podařilo uspořádat řadu akcí, které přinesly skvělé výkony a také úspěchy českých sportovců,“ vysvětlil Zdeněk Pavlis, předseda pořádajícího Klubu sportovních novinářů. Mezi favority je opět rychlobruslařka Martina Sáblíková, která může čtvrtým vítězstvím vyrovnat Věru Čáslavskou s Janem Železným.



Konkurence je ale tvrdá. Pokud je letošní rok něčím výjimečný, tak je to podíl zástupců kolektivních sportů. Ve finálové desítce jsou čtyři, což se naposledy podařilo v roce 2004, kdy svět tleskal českým fotbalistům a oceňoval hokejistu Jágra .

Letos jsou nominovaní dva hokejisté: nejlepší střelec základní části NHL David Pastrňák a vítěz Stanleyova poháru Ondřej Palát. A dále hráči, kteří se prosadili v nejlepších ligových soutěžích svých sportů: basketbalista Tomáš Satoranský a fotbalista Tomáš Souček.

V desítce jsou také sněhová obojživelnice Ester Ledecká, kajakář Jiří Prskavec, dráhový cyklista Tomáš Bábek, tenistka Petra Kvitová a biatlonistka Markéta Davidová.

O double může z výše jmenovaných soutěžit jen Souček jako zástupce české fotbalové reprezentace. Národní mužstvo vyhrálo svoji skupinu Ligy národů a je jedním z nominovaných v kategorii kolektivů. Dále se prosadila smíšená štafeta českých biatlonistů za bronz z mistrovství světa a fotbalový výběr hráčů do 21 let, který v končícím roce postoupil na ME své věkové kategorie.

O třináct bodů unikl postup do finále sportovnímu lezci Adamu Ondrovi. Sedmý nejlepší sportovec loňského roku tak klesl na letošní jedenácté místo. V kolektivech byl odstup ještě menší. Fotbalisté Slavie se mezi nejlepší trojku nedostali jen o deset bodů.

Nominace na Sportovce roku - jednotlivci


Finalisté (abecedně): 
Tomáš Bábek (cyklistika), Markéta Davidová (biatlon), Petra Kvitová (tenis),  Ester Ledecká (snowboarding a alpské lyžování), Ondřej Palát (hokej), David Pastrňák (hokej), Jiří Prskavec (vodní slalom), Tomáš Satoranský (basketbal),  Martina Sáblíková (rychlobruslení), Tomáš Souček (fotbal)

Další pořadí

11. Adam Ondra sportovní lezení 316 b.
12. Josef Černý cyklistika 307
13. Lucie Charvátová biatlon 247
14. Eva Samková snowboarding 241
15. Tomáš Vaclík fotbal 187
16. Vladimír Coufal fotbal 151
17. Kateřina Kudějová vodní slalom 141
18. Barbora Krejčíková tenis 114
19. Karolína Plíšková tenis 103
20. Václav Pech motorismus 92
21. Anna Fernstädt skeleton 90
22. Gabriela Satková vodní slalom 70
23. Ondřej Lieser golf 67
24. Jan Rutta hokej 63
25. Simona Kubová plavání 52

Nominované kolektivy


Finalisté (abecedně): 
Smíšená štafeta biatlonistů, fotbalisté Česka, fotbalisté do 21 let

Další pořadí

4. Fotbalisté SK Slavia 124
5. Dráhoví cyklisté ČR, sprint (Bábek, Topinka a Čechman) 105
6. Futsalisté ČR 85
7. Basketbalisté Nymburka 60
8. Čtyřbob ČR (Dvořák, Suchý, Šindelář, Nosek) 38

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud