8. října 2021 • 00:00

Velká pardubická poprvé s upraveným Taxisem, na obtížnosti se prý nic nemění

Prezentace klienta
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká pardubická, jedna z nejtěžších evropských dostihových soutěží a sportovní událost, která má v České republice vůbec nejdelší tradici. Tento rok, jako vždy druhou říjnovou neděli, se koná její 131. ročník a letos v létě byl po téměř třech desetiletích upraven Velký Taxisův příkop, nejznámější a neobvykle obtížná překážka.



Velký Taxisův příkop nebo také Taxisův příkop či jen jednoduše Taxis je čtvrtou překážkou Velké pardubické a zároveň i tou nejznámější, a to i přestože se skáče jen jednou v roce a v jediném dostihu. Překážka je pojmenována po princi Egonu Thurn-Taxisovi, který se již v 19. století ohradil proti zrušení překážky, tehdy nazvané Tribunní skok.

Překážka však byla několikrát upravována, naposledy v roce 1993, kdy byl živý plot před Taxisem snížen zhruba o 20 cm, zčásti zasypán a úhel doskokové plochy zmírněn. I tak ale patřila tato překážka k těm nejnebezpečnějším, a pokud kůň při jejím překonání nedoskočil správně, následky byly často fatální. Jen od poslední změny na ní zahynuli čtyři koně. Dohromady, od roku 1927, se však hovoří o 25 koních a některé zdroje dokonce uvádí i číslo vyšší, až 31 koní.

Taxis tak každým rokem budil emoce. Někteří s jeho letošními úpravami však nesouhlasili a hovořili o tom, že Velká pardubická ztratí svou prestiž. O nutnosti úprav ale nakonec rozhodli experti a jedinou úpravou je dle pořadatelů jen zjemnění doskokové hrany tak, aby dopad na ni nebyl pro koně fatální.

Pro úpravu příkopu se vyjádřil i žokej Jaroslav Myška, který uvedl, že upravený příkop je pro dobro věci a kůň ho stejně musí skočit a rozměry stejně musí překonat. Zda tomu tak opravdu je ale pravděpodobně ukáže až nadcházející víkend, kde nebude Myška chybět. Najdeme ho v sedle nováčka na startu, sedmiletého valacha Evžena. Ten už několik let platí za velký talent a na přední příčky ho staví odborníci i sázkové kanceláře.

Sázková kancelář Fortuna na jeho prvenství vypsala kurz 5,00. Sekundovat mu dle bookmakerů bude vítěz z roku 2017 No Time To Lose, na kterého je vypsán stejný kurz. Sázkaři a nadšenci do dostihů tak nemají úplně jasné vodítko a rozhodnout se budou muset zcela intuitivně. O tom však dostihy jsou, nebo ne?

Velká pardubická se koná v neděli 10. října a účastní se jí 19 koní z Česka a Slovenska. Letošní ročník bude snad už v normálu a budou ho provázet jen některá covidová opatření. V areálu závodiště například bude možný pohyb bez respirátorů, za vstupní bránu ale bude vpuštěn jen ten, kdo doloží negativní PCR test, který nebude starší déle než 7 dnů. Je také možné doložit negativní antigenní test a v tomto případě musí být proveden nejdéle 72 hodin před akcí. Na místě bude také možné absolvovat samotest. Vpuštěni budou také ti, kteří za posledních 180 dnů prodělali onemocnění covid-19 nebo ti, kteří jsou již očkovaní, a od druhé dávky uplynulo alespoň 14 dnů.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázán.

Články odjinud


Články odjinud