30. března 2022 • 00:00

Eurojackpot přepisuje dějiny: šance vyhrávat až 3 miliardy zvýší počet českých boháčů

Prezentace klienta
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Populární mezinárodní loterie Eurojackpot prochází velkými změnami a podle nových pravidel se hraje dvakrát týdně. Kromě tradičního pátečního losování přibylo navíc i úterní. Navíc se úplně poprvé v českých loterních dějinách objevuje šance vyhrávat téměř 3 miliardy korun a až do konce dubna jsou každé úterý ve hře také luxusní auta Land Rover Defender.



Eurojackpot je nejrozšířenější a nejpopulárnější evropskou loterií. Vznikl ve Finsku a nyní se hraje v osmnácti zemích. Od října 2014 také v České republice, kde padla dosud rekordní výhra Eurojackpotu: 2,5 miliardy korun. Před třemi lety Češi také pokořili rekord v online sázení, kdy padla nejvyšší výhra ve výši 1,4 miliardy korun. Až do konce dubna je každé úterý navíc pro všechny tuzemské sázející s plným tiketem připravena flotila celkem 50 dokonalých Land Rover Defenderů. Každé úterní losování se hraje o deset vozů a hodnota každého vozu je 2,2 milionu korun.

Za pět let je v Čechách osmkrát víc boháčů

Eurojackpot si při příležitosti spuštění úterního losování také posvítil na to, jak se cítíme být bohatí. Mezinárodní průzkum proběhl v Česku, Slovensku, Itálii, Německu a Finsku. Překvapivě ukázal, že se hranice vnímání bohatství u nás značně posunuly. V porovnání s rokem 2017 se až 8x více Čechů cítí být bohatými. Zatímco jim před pěti lety k pocitu bohatství stačil měsíční příjem 50 000 korun, hranice se pro polovinu dotazovaných posunula až k 120 000 korunám čistého měsíčního příjmu. „Částka 120 000 byla klíčová pro všechny dotazované země. Pokud si ale porovnáme výše průměrných měsíčních příjmů, pak Češi a Slováci potřebují k bohatství 4násobek průměrného platu, Finové si přejí jen dvakrát víc. Ovšem polovina Italů by si pro pocit bohatství potřebovala dopřát příjem nad 500 000 měsíčně,“ doplňuje Veronika Diamantová, tisková mluvčí Sazky, která loterii Eurojackpot v Čechách provozuje.   

Italská „dolce vita“ není levná

Na rozdíl od platu se představa o celkové hodnotě majetku bohatého člověka v porovnání s předchozími lety nezměnila. Podle téměř 60 % Čechů stále platí, že hranice bohatství začíná na 10 milionech korun, v ostatních dotazovaných zemích převažuje suma 10x vyšší, tedy 100 milionů korun. Nejnáročnějším národem zůstávají Italové, 10 % z nich si bohatství spojuje s částkou 2 a více miliard korun.

Výhra může nastartovat nové podnikání 

Přestože by si 90 % Čechů vystačilo s miliony, Eurojackpot dává sázejícím dvě šance týdně stát se rovnou miliardářem. „Miliardové výhry už neznamenají, že si koupíte například auto nebo chalupu, ale máte možnost si zcela změnit život nebo zajistit několik generací,“ vysvětluje Diamantová. Eurojackpot přidává k pátečnímu losovacímu dni ještě jeden v úterý. Mění se i matice hry, kdy se losuje 5 čísel z 50 a 2 z 12 (místo dřívějších 2 z 10), zvyšuje se ale i možnost výhry. Maximální Eurojackpot může dosáhnout až k hranici 120 milionů eur, v přepočtu až 3 miliard korun. „Úplně poprvé se v českých loterních dějinách objevuje šance vyhrávat téměř 3 miliardy korun. Jedná se o nejvyšší možný jackpot v historii České republiky,“ říká Diamantová.

Hraj s rozumem | Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost. Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.

Články odjinud


Články odjinud