12. května 2023 • 00:00

Mistrovství světa v hokeji je tady! Přivezou Češi opět medaili?

Prezentace klienta
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový šampionát odstartuje už tento pátek a společně ho až do 28. května  uspořádají Finsko a Lotyšsko. Obhájcem titulu budou domácí Finové. Národní tým pod taktovkou finského trenéra Kariho Jalonena se sice oproti loňsku musí obejít bez některých hvězd, vydařená příprava na turnaj však ukázala, že i tak může opět pomýšlet vysoko!



V pořadí už 87. ročník hokejového svátku měl letos původně hostit ruský Petrohrad. Kvůli ruské invazi na Ukrajině však Mezinárodní hokejová federace (IIHF) turnaj přesunula do Tampere a Rigy. Rusové a Bělorusové navíc byli stejně jako loni vyloučeni, turnaje se tak opět nezúčastní. Finále se uskuteční v moderní Nokia Areně ve Finsku.

Češi, kteří na předchozím mistrovství vybojovali bronz, když čekání na medaili uťali po dlouhých deseti letech, budou letos bojovat o pozice pro play-off v rámci skupiny B, jež se kompletně uskuteční v Rize. V pětadvacetičlenné nominaci je pět posil z NHL a rovněž několik nováčků. Fanoušci museli oželet některé hvězdy v čele s Davidem Pastrňákem, i tak je ale v kádru několik zajímavých jmen. Jedním z tahounů by měl být především útočník Filip Chytil, který má za sebou podařenou sezonu v dresu New York Rangers. Tým ale bude stát hlavně na hráčích z domácí extraligy, kteří tvoří téměř polovinu kádru. Trenér Jalonen už při výběru vyvolených pro mistrovství hovořil o tom, že chce spoléhat hlavně na soudržnost a týmový duch.

Češi zahájí svou pouť za vysněnou plackou hned v pátek odpoledne a na úvod je čeká prestižní derby se Slováky. Naši sice budou v Arena Riga favority zápasu, střety s našimi východními sousedy ovšem bývají i vzhledem ke společné minulosti tradičně velmi vyhecované. V dalším pokračování turnaje národní tým postupně čekají ještě Kazachstán, domácí Lotyšsko, Slovinsko a Norsko. Na závěr pak přijdou zřejmě největší soupeři v boji o první místo ve skupině Švýcaři a zejména Kanada, jejíž kádr je opět napěchovaný hokejisty ze slavné NHL. Zaútočí Češi na medaili? Na to si můžete vsadit s bonusem u Fortuny.

Zajímavé budou střety i ve skupině A, ze které vzejde náš soupeř v případném čtvrtfinále. Domácí Finové, kteří loni na domácím ledě ve finále přehráli Kanaďany, letos budou jako obhájci prvenství opět patřit k hlavním kandidátům na titul. Spoléhat budou na zřejmě největší hvězdu celého šampionátu Mikka Rantanena z Colorada. Dalším žhavým adeptem na cenný kov jsou Švédové, kteří do Finska přivezli celkem devět hráčů ze zámoří a budou si chtít spravit chuť po loňském šestém místě. Zapomenout nelze ani na Američany nebo Němce, kteří už nejednou dokázali na velké akci překvapit.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.

Články odjinud


Články odjinud