5.4.2019 • 18:10

Pražský půlmaraton je v kurzu! Na startu 11 500 běžců, dorazí i světové hvězdy

Vstoupit do diskuse
0

Bude krásný jarní den a pražská doprava se schová do metra, aby udělala místo smečce běžců. Na startu Sportissimo 1/2Maratonu Praha jich bude 11 500 a ulice metropole nabídnou běžcům mnohočetné potěšení. Hobbíkům zážitek z výletu historickým městem, elitním borcům šanci na rychlé časy a posun v kariéře. Je to kombinace, kvůli níž se Praha stala jedním z center světového běhání. „Má to zvuk,“ potvrzuje reprezentant Jiří Homoláč, který strávil zimu v Keni.



 Obhájce Bernard Kimeli se postaví proti Stephenu Kipropovi, letošnímu lídrovi letošních tabulek. Oni dva a další čtyři borci už běželi půlmaraton pod hodinu. V ženském závodě bude na startu Fancy Chemutaiová, která vloni v Ras Al Šajmahu zůstala jedinou sekundu za světovým rekordem.

„Myslím si, že se nám do Prahy podařilo získat velice silné startovní pole, jedno z nejsilnějších v historii,“ pochvaluje si Jana Moberly, manažerka elitních atletů.

Je to věta, která zvoní. Kdysi jezdívali do Prahy bezejmenní Afričané s průměrnou výkonností. Teď ale start stojí za to hvězdám vytrvalostních běhů, nebo borcům, kteří bojují o zářivou budoucnost.

„Atlety vybírám jedenáctý rok a v roce 2008 jsem měla trošku problém sem dostat ty nejlepší závodníky. V historii jsme tu měli Gebrselassieho, ale většinou se nám podařila jedna hvězda a pole bylo podle toho, kdo nám co nabídnul,“ líčí Moberly. „Posledních pět let si můžu vybírat. Manažeři i závodníci o naše závody stojí, protože vidí, že se tady dají běhat rychlé časy, jsou spokojeni s organizací. Spíš se dostávám poslední roky do opačné pozice, přemýšlím, koho vybrat.“

Pražský maratonský rekord Eliuda Kiptanuie z roku 2010 je hluboko pod prestižní hranicí dvou hodin a šesti minut a Američan Galen Rupp se jí vloni těsně přiblížil. V půlmaratonu je Praha ještě výš, před dvěma lety ostatně Keňanka Joyciline Jepkosgeiová u Rudolfina překonala světový rekord. Ten se teoreticky může třást i letos. Do města už jezdí elitní Keňané, favoritku Chemutaiovou bude hnát šestá nejlepší žena historie Caroline Kipkiruiová, i když nově reprezentuje Kazachstán.

REKORDY ZÁVODU
Závodník/Závodnice Stát  Čas
 Atsedu Tsegay (2012)  Etiopie  58:47
 Joyciline Jepkosgeiová (2017)  Keňa  1:04:52

„Oni vědí, že jsou to dobře organizované závody, kde můžou zaběhnout dobrý čas,“ líčí Jiří Homoláč, který se teprve ve čtvrtek vrátil ze soustředění v keňském Itenu. „Před dvěma lety jim trošku vadily vysoké daně na prize money. Musejí odvádět manažerům a moc jim toho nezbylo. To bylo jediné minus, závody tady mají rádi.“

Pořadatelé se snaží fanouškům ukazovat i jiné hvězdy než Afričany. Vloni se jim osvědčil Rupp, letos na půlmaraton pozvali Američanku Amy Craggovou, bronzovou medailistku z maratonu z posledního MS v Londýně.

Keňan Wanjiru vyhrál Pražský půlmaraton
Keňan Wanjiru vyhrál Pražský půlmaraton

„Slyšela jsem, že je to krásný závod v krásném městě a na rychlé trati,“ usmívá se Craggová. „Věřím, že mi to pomůže v maratonské budoucnosti. Když poběžím rychlý závod v půlmaratonu, můžu pak rychlost přetransformovat do maratonu.“

Pražský půlmaraton je specifický masou běžců, která se vydá na trať. Zatímco pro maraton je limit 10 000 účastníků, dnes bude na startu ještě o 1500 závodníků víc. Kapacita byla vyprodána už několik měsíců před startem.

SVĚTOVÉ REKORDY
Závodník/Závodnice Stát Čas
Abraham Kiptum (2018)  Keňa  58:18
 Joyciline Jepkosgeiová (2018)  Keňa  1:04:51

„Praha je svá tím, že se Carlovi Capalbovi (zakladateli závodu) povedlo spojit masu lidí s top špičkou,“ vysvětluje Moberly. „Každý si tam najde svoje, vrcholný sportovní výkon i emoci. Když někdo dobíhá půlmaraton za hodinu čtyřicet, je to obrovský výkon a je na stejném startu jako ti nejlepší běžci. A vede to tou Prahou… Když se podaří takovéhle počasí, věřím, že si to běžci neskutečně užijí.“

V čele ale půjde o velké výkony. Vždyť rekord závodu Joyciline Jepkosgeiové je jen sekundu od současného světového rekordu a jedná se i o osobní maximum favoritky Chemutaiové. Mužský pražský rekord Etiopana Atsedu Tsegaye 58:47 minuty trvá už sedm let.

„Naše rekordy už se těžko překonávají, náš mužský rekord je vousatý. Pokud by se to podařilo posunout, bylo by to super,“ těší se Moberly.

FAVORITÉ - MUŽI
 Závodník  Stát  Čas
Stephen Kiprop  Keňa  58:42
 Bernard Kimeli  Keňa  59:47
 Felix Kibtok  Keňa  59:21
FAVORITÉ - ŽENY
Závodnice Stát Čas
Fancy Chemutaiová  Keňa  1:04:52
 Caroline Kipkiruiová  Kazachstán  1:05:07
 Lonah Chemtaiová  Izrael  1:06:40


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}